Унікальні гуцульські костюми і справжнє народне весілля! «Гуцулка Ксеня» на OPERAFEST неабияк здивує!

Унікальні гуцульські костюми і справжнє народне весілля! «Гуцулка Ксеня» на OPERAFEST неабияк здивує!
  • Легендарну оперету у стилі «українського танго» покажуть за тиждень, 7 червня, просто неба у парку тульчинського Палацу Потоцьких.
  • А ми вже зараз розкажемо вам, де шукали унікальні костюми, щоб кожен глядач під час перегляду ніби опинився у захоплюючій мандрівці неповторною Гуцульщиною.

«Гуцулко Ксеню, я тобі на трембіті лиш одній в цілім світі розкажу про любов…». Версій цієї знаменитої пісні є безліч, як і версій того, хто її написав.

Красою легендарної оперети «Гуцулка Ксеня» усі ми будемо насолоджуватися вже 7 червня о 22.00 на ІІІ міжнародному open air фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2019, який пройде просто неба у парку тульчинського Палацу Потоцьких.

Постановку «Гуцулки Ксені» покажуть кращі солісти й Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії, а також хор і балет Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».

Відео дня

Як відомо, оперета «Гуцулка Ксеня» була написана за мотивами однойменної пісні у 1938 році. Автором музики та лібрето виступив знаменитий український композитор Ярослав Барнич, який подарував світу вражаючу мелодраматичну історію у стилі «українського танго».

- Музика Ярослава Барнича й усі наші музичні номери від початку до кінця пронизані захоплюючим розвитком драматургії. А головне – це все наше! – відзначає режисер-постановник Богдана Латчук. - Це музика наших гір, нашого повітря у кожному номері!

Сюжет розповідає історію українських емігрантів, які у 1939 році приїжджають із США до Ворохти, аби знайти молодому хлопцю наречену в Карпатах. Та американський парубок непростий: дід заповів йому мільйон доларів, за умови, що той знайде на батьківщині «свідому українку». 

Крім сплетінь захопливого сюжету, оперета вразить прекрасною колоритною музикою з елементами коломийок і неодмінно здивує кожного глядача OPERAFEST TULCHYN своєю сучасністю та простотою, близьким і зрозумілим українським контекстом, у якому кожен із присутніх у повній мірі відчує себе справжнім учасником цієї неймовірної феєрії.

- Працюючи на цією оперетою, хотілося у якійсь мірі запросити глядачів помандрувати разом з нами до особливого регіону – Гуцульщини, - додає художник-постановник Ірина Соломко-Міхальська. - А оскільки у фіналі буде народне гуляння - весілля, то фактично ми усіх запрошуємо на весілля!

Художник-постановник споконвічно задумувала такі декорації, які оживили б виставу й підтримали ідею танцю і руху. Зокрема, створила весільне коло діаметром 6 метрів, до якого кріпляться стрічки, якими і рухають артисти. Всім акторам підібрали автентичний гуцульський одяг, а для Ксені навіть позичили весільне вбрання із музею в Коломиї.

Художниці довелося простудіювати чимало праць відомих етнографів перед тим, як взятися за створення ескізів, адже гуцульський костюм і досі не вивчений до кінця.

Для жіночої сорочки характерним є призбирування нижньої частини рукава і горловини. На рукавах, як і в чоловічій, розміщені вишиті вставки, манжети і вузенька смужка по коміру, яка переходить на фронтальний розріз. Верхня частина виготовлялася з тоненького домотканого полотна, а низ - із грубої полотняної підшивки.

Також складовою частиною як чоловічого, так і жіночого костюма є петек з домотканого сукна. Фарбували його переважно у коричневий колір, оздоблювали китицями та яскравою кольоровою вишивкою.

На голові - капелюхи із широкою стрічкою, яку прикрашали пір’ям сойки, павича, квіткою едельвейса, шерстю дикого кабана. Мали чоловіки ще й бартку - топірець, прикрашений різьбленням або випалюванням.

А от гордістю гуцулок були коралі з венеціанського скла, пацьорки і чільце на голову.

У головній ролі оперети «Гуцулка Ксеня» глядачі фестивалю побачать чарівну Ольгу Абакумову (колоратурне сопрано) - лауреата міжнародних конкурсів, талановиту вокалістку яскравої творчої індивідуальності й високої виконавської культури. Її дивовижна поетичність, вражаючий темперамент та експресія, висока романтична піднесеність й сила художнього образу завжди вражає глядачів.

- Знайомлячи глядачів зі світовими шедеврами, ми кожного року неодмінно додаємо до програми український компонент, щоб показати усім красу української музики і талант наших артистів, - відзначає головний режисер фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - У перший рік OPERAFEST TULCHYN до 140-річчя від дня народження Миколи Леонтовича ми показали казкову оперу-феєрію «На русалчин Великдень», якою диригував український класик Мирослав Скорик. Минулого року найбурхливішими оваціями, зі сльозами на очах, глядачі вітали артистів СХІД OPERA, які представили першу україномовну постановку легендарної опери «Мазепа» Петра Чайковського. Переконані, що новий сплеск гордості за рідну Україну переповнюватиме усіх глядачів і цього року – під час перегляду «Гуцулки Ксені». Це дуже гарна, масштабна постановка талановитої режисерки Богдани Латчук! А особисто диригувати виставою у Тульчин приїде очільник Хмельницької філармонії, знаменитий диригент Олександр Драган.

Якщо торік фестиваль OPERAFEST TULCHYN зібрав понад 48 тисяч глядачів, то цього року організатори очікують до 70 тисяч глядачів. 

Вхід на територію фестивалю - вільний для усіх!

А у дні OPERAFEST ходитимуть спеціальні «чартери», які за годину довезуть усіх з Вінниці до Тульчина, а по завершені вистав – назад у Вінницю. Запис на дитячі «чартери» триває до 2 червня, на дорослі – до 6 червня.

Детальну інформацію про «чартери», наметове містечко і всі концерти фестивалю можна дізнатися за телефонами: (0432)690-025, (096)040-66-86, у інформаційному центрі у Вінниці: вул. Театральна, 15 (1 поверх) і на сайті operafest-tulchyn.blogspot.com.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up