На міжнародний конкурс в Вінницю приїхали не всі. Вплинув «воєнний стан»

На міжнародний конкурс в Вінницю приїхали не всі. Вплинув «воєнний стан»
  • Традиційно, у Вінниці був проведений VII Міжнародний конкурс молодих виконавців «Подільський Водограй». Нараховано близько 140 учасників з різних регіонів України.

  • Однак, не всі зареєстровані конкурсанти та запрошені гості з'явилися на захід. Директор пояснює, що причина у введенні «воєнного стану».

  • Стартував конкурс 30 листопада у Мистецькому центрі педуніверситету. Гала-концерт та нагородження учасників було проведено 2 грудня у філармонії.

У конкурсі юних виконавців «Подільський водограй» взяли участь учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) та студенти вищих мистецьких навчальних закладів. Найбільше учасників було представлено з Вінниччини та Хмельниччини. Також, були зареєстровані виконавці зі Львову, Харкову, Херсону, Києву, Дніпра тощо.

— Цього року, на жаль, учасників приїхало менше ніж в попередні роки, пояснювали це тим, що в нашій області оголошено «воєнний стан», — розповів директор конкурсу Володимир Даутов. — Були запрошені на гала-концерт і танцювальні ансамблі для вітання, і безліч інших учасників з віддалених областей, вже й були заброньовані місця в готелях. Також, порівняно з минулими роками, коли участь брали виконавці з Польщі, Білорусі та Молдови, цього разу учасників з-за кордону не було. Люди досить різко сприйняли введення такого стану.

Нагадаємо, що введення «воєнного стану» в 10 областях не обмежує права людей та не має за собою повномасштабного проведення бойових дій. Запроваджені лише посилені заходи безпеки.

Відео дня

 

Як змагалися

Конкурсанти виконували дві різнохарактерних п’єси, одна із яких — віртуозна. Пропонували підібрати до репертуару один із творів українського автору. Своїми враженнями про конкурс поділилася і викладач номінантів з Києву Тетяна Сніжна:

— Готувала двох учасників з номінації струнно-смичкових інструментів, і досить добре було те, що за умовами конкурсу підійшли твори з навчальної програми. Метою нашої участі в конкурсі було досягти найкращої якості виконання виступів, і думаю, це вдалося. Щодо організаційних моментів, я цілком задоволена, адже цього року ми працювали в нових приміщеннях, що краще було акустично та естетично. На жаль, трохи хіба було розладнане фортепіано. Температура в приміщенні організаторам непідвладна, тому хочеться тільки побажати подальших успіхів оргкомітету у наступні роки проведення конкурсу. А щодо того, що конкурсантів менш ніж планувалося, то можна сказати,  більше учасників не завжди краще. І цього разу учасники показали високі результати своєї майстерності. Та досить приємно, що у Вінниці такий гарний підхід та ініціатива проведення подібних конкурсів.

 Цього року журі було представлене лише з України. Раніше — з Італії, Швейцарії, Польщі, Молдови та Чехії.

Серед виконавців було оголошено номінації: «фортепіано»; «гітара»; «струнно-смичкові інструменти»; «духові та ударні інструменти», «фортепіанні ансамблі» та «ансамблі духових інструментів».

 

Хто вітав музикантів

Окрім облдержадміністрації і мерії конкурс підтримав Єврорегіон «Дністер», громадська організація «Україна-Німеччина-Польща» та Генеральне Консульство Республіки Польща в Вінниці. Особисто, на конкурс завітав Генеральний консул Дамян Цярцінскі та привітав учасників із закриттям конкурсу.

— Саме музика є тим елементом, що об’єднує наші народи, — сказав  пан Цярцінскі. — Сучасна українська музика є дійсно популярна і дуже хороша. Багато українських гуртів виступають у Польщі, але і традиційні українські пісні співаються також. Тож, нехай сьогоднішні перемоги стануть для учасників щаблем для подальших.

Також, вітальне слово виголосив голова оргкомітету Сергій Буяльський, директор конкурсу Володимир Даутов та ректор педуніверситету Наталія Лазаренко.

Усі учасники були відзначені дипломами за участь, окремо — дипломами лауреатів 1,2,3 ступеня, цінними подарунками та призами від організаторів.

 

Довідка

Міжнародний музичний конкурс юних виконавців «Подільський водограй» вперше відбувся у жовтні 2012 року. Мета і цілі конкурсу — пропаганда українського мистецтва на світовій арені, налагодження культурних та дружніх стосунків між народами.

 

Автор — Дарія ВИШНЕВСЬКА

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Странно как-то наша молодежь одевается. Вот эти кроссовки с костюмом по-моему не очень
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up