«Кольчуги колись робили і на слонів!» Краєзнавчий музей запрошує діток на майстер-клас з кольчугоплетіння

«Кольчуги колись робили і на слонів!» Краєзнавчий музей запрошує діток на майстер-клас з кольчугоплетіння
  • Навчитися плести справжню кольчугу і дізнатися найбільш захоплюючі факти про цей унікальний захисний обладунок, який шанували вожді кельтів і древні індійці, а нині продовжують використовувати аквалангісти!
  • Зможуть всі дітки 4-5 червня під час першого у Європі оперного open air фестивалю KIDS OPERAFEST TULCHYN-2019.

У вівторок та середу майстер-клас для діток діятиме у вітальні тульчинського Палацу Потоцьких.

Дітки познайомляться з історією захисних обладунків та способом виготовлення кольчуги. Побачать, як її виготовляють і навіть самі будуть вчитися це робити під керівництвом знавця зброї, наукового співробітника Вінницького обласного краєзнавчого музею Євгена Тичука.

- Як відомо, кольчуга – захисний обладунок, сплетений із металевих кілець. Така конструкція рівномірно покриває тіло металом і водночас  дуже гнучка. Це й стало причиною її широкого поширення і дуже довгого життя, - розповідають у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. - На роль батьківщини кольчуги, як і на роль батьківщини Колумба, є чимало претендентів. Хтось знаходить згадки про кольчугу в індійській «Авесті», хтось ніби знаходив їх у скіфських курганах… Але археологія нам каже, що найдавніші кольчуги клали у могили своїх вождів стародавні кельти за три століття до народження Христа. Від кельтів вона потрапила до Риму, а вже римські легіони поширили «гальську сорочку»  провінціями імперії, розташованими у трьох частинах світу – Європі, Азії та Африці.

Відео дня

В залежності від часу, місця та статків, кольчугу використовували по-різному. У когось була куценька сорочка з коротким рукавом, а хтось, як європейські рицарі XII–ХІІІ століть, вдягався у залізне мереживо з голови до пальців ніг.

Аж до початку ХХ століття кольчуга використовувалась воїнами глухих куточків Старого Світу, у яких гострий клинок складав достойну конкуренцію гарячій кулі.

Виготовлення кольчуги потребувало ювелірної роботи і великого терпіння.

Зробити дріт, кільце, сплести його з іншими, заклепати кожне кільце – і так багато тисяч разів!

Тільки уявіть цю цифру - кольчужна сорочка на людину могла складатися з 50 тисяч кілець! А робили ж обладунки і на коней, і навіть на слонів.

У наші часи кольчуга незамінна там, де людям треба вберегтися від гострих предметів, зберігаючи гнучкість. Кольчужні рукавички та фартухи служать працівникам м’ясопереробних підприємств, а кольчужні комбінезони – аквалангістам, які виявляють бажання поближче познайомитись із життям акул.

- Під час KIDS OPERAFEST TULCHYN-2019 діток чекатимуть й інші захоплюючі майстер-класи: з живопису, виготовлення масок, «Майстерня слов’янського ювеліра». Діятиме «Школа чарівництва, Містечко Аліси у країні чудес та нові яскраві селфі-зони, - відзначають організатори фестивалю. – Гарантуємо, що цікаво буде як найменшим 3-5-річним крихіткам, так і дітям середнього шкільного віку, і навіть їхнім батькам!

У дитячі дні OPERAFEST TULCHYN-2019 можна буде побачити:

у вівторок, 4 червня

о 17.00 - казкову оперу «Король Дроздобород»

о 20.00 – унікальний Disney шоу-концерт «Colours of the wind» з американськими солістами

о 21.30 – феєричне вогняне шоу.

у середу, 5 червня

о 17.00 - яскравий мюзикл «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Вхід на територію фестивалю – вільний для усіх!

Для зручності у дні KIDS OPERAFEST, 4-5 червня, з Вінниці до Тульчина курсуватимуть комфортабельні сучасні автобуси, які за годину зручно, швидко і в гарній компанії довезуть усіх на фестиваль і по завершенні концертів – назад у Вінницю.

Зареєструватися на дитячі «чартери» можна до неділі - 2 червня.

Всім учасникам «чартерів» гарантовані місця у партерній зоні фестивалю.

Крім того, 4-5 червня на території фестивалю буде організовано дитячий кемпінг.

Його мешканці зможуть заночувати у наметах прямо на території Палацу Потоцьких, побачити всі постановки з гарантованими місцями у партері, під час екскурсій відвідати всі визначні історико-культурні місця Тульчина і стати учасниками окремої розважально-пізнавальної програми, яка буде організована у денний час.

- Мешканців нашого дитячого кемпінгу чекає оперна гімнастика, майстер-класи з живопису, флюроарту і театрального мистецтва від школи акторської майстерності «Червоний крокодил», виступи циркових артистів, велетнів-трансформерів та аеродинамічних зайців, - розповідають організатори.

Що стосується побуту і безпеки, то територія дитячого кемпінгу буде добре освітлена і забезпечить всі необхідні зручності, охоронятиметься поліцією, а вхід здійснюватиметься лише за браслетами резидентів, які на вході отримають всі, хто попередньо зареєструвалися у кураторів – тур-клубі «Бідняжка» за телефоном: (097)861-83-05.

Всю детальну інформацію про KIDS OPERAFEST можна дізнатися на сайті operafest-tulchyn.blogspot.com, за тел.: (0432)690-025, (096)040-66-86 і у інформаційних центрах у м. Вінниця: вул. Театральна, 15 (1 поверх) і тур-клубі «Бідняжка» (вул. Соборна, 7).

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничанам нагадують про безкоштовну вакцинацію домашніх улюбленців: графік щеплень на травень 20:55 «Моє життя нічого не варте порівняно з нацією». Історія полеглого Героя Назарія «Грінки» Гринцевича photo_camera 20:17 У Вінниці водій маршрутки збив велосипедиста 19:23 У Тульчинському районі двоє раніше судимих чоловіків вкрали скутер photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій 17:30 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up