Відпустили додому «Шефа». Чому обвинувачення зятя мера розвалилося у суді

Відпустили додому «Шефа». Чому обвинувачення зятя мера розвалилося у суді
"Це був наклеп, а тепер справедливість восторжествувала," - сказав Сергій Шевчук в приміщенні суду одразу після звільнення. Поруч - дружина Хрестина
  • Звинуваченням без доказів назвали справу могилів-подільського підприємця, депутата й «правої руки» тамтешнього мера Петра Бровка вінницькі служителі Феміди.
  • Колегія суддів, якій напередодні прокурор заявляв відвід, розбила обвинувачення на друзки.
  • І Сергій Шевчук після шести місяців за гратами щасливим поїхав додому. До апеляції...

Із лави підсудних прямо в обійми дружини та тещі вийшов минулої п’ятниці, 9 червня, Сергій Шевчук. Його півроку тримали за гратами і судили за замах на убивство. Звинувачували у тому, що із вогнепальної зброї серед білого дня вистріляв обойму в могилівчанина Олександра Коломійця. Не убив тільки тому, що закінчилися набої.

Потерпілий особисто не чув виправдального вироку. Йому розповіли по телефону засмучені родичі.

– Ми не думали, що йому узагалі нічого не дадуть, – каже теща потерпілого Тетяна Глущак, стримуючи сльози.

Відео дня

Ця жінка свого часу надала розголосу злочину проти її зятя, за її заявою відкрили кримінальне провадження. На суді Олександр Коломієць пояснював, чому він сам поліцейським сказав, що претензій ні до кого не має.

– Я боявся за свою родину, – казав потерпілий.

Він не раз за судове розбирання повторив, що переховувався з сім’єю від помсти «Шефа» і боїться й зараз за свою безпеку та безпеку своїх дітей.

Налякані свідки

За історію судових слухань, де підсудним був чоловік падчерки Могилів-Подільського мера Петра Бровка, спостерігала RIA/20minut. Головні свідчення на підтримку версії потерпілого давали таємні свідки. Двоє чоловіків, яких учасники процесу чули зі зміненими голосами через монітор, ввімкнений в судовій залі, дійсно сказали: бачили – стріляв Сергій Шевчук. Але суд цим свідкам не повірив.

– Їхні таємні свідки з’явилися у справі через півроку, – сказали адвокати підсудного.

Їх, нагадаємо, було четверо. І вони зробили свою справу – витягли клієнта з-за грат. Зараз захисники Сергія Шевчука називають вирок таким, який оскаржувати не треба.

А сторона звинувачення пояснила таємність свідків ось як: відкрито ніхто не насмілився свідчити проти «Шефа» через страх помсти його чи братів. Трійцю Шевчуків у Могилів-Подільському, як говорить подружжя Глущаків (тесть та теща підстреленого Олександра Коломійця), вважають місцевими «авторитетами». Їхній зять, мовляв, спробував вгамувати самоуправство – от у нього і стріляли 10 травня минулого року біля житлового будинку в його день народження.  

Поганий приклад

– Сергій Шевчук не месія, який має вирішувати, кому жити, як жити чи не жити взагалі, – говорив потерпілий на дебатах. – Він опинився на лаві підсудних, бо захворів на хворобу, яка називається «безнаказаність». Вини своєї не визнав, не розкаявся, тому йому немає пробачення. У нас у Могилеві багато молоді, і якщо якимось чином Шевчук залишиться непокараним, то як молодь на його прикладі буде вихована?

Суд вислухав і потерпілого, і свідків обох сторін та розглянув усі докази у справі перед тим, як винести вирок. Врешті – назвав усі надані стороною обвинувачення докази неналежними.

Виправдали Сергія Шевчука фактично тому, що вину не довели. Пістолета поліцейські не знайшли. Матеріали додавали у справу з порушеннями кримінально-процесуального законодавства. Навіть рештки куль, які витягли в «Пироговці» з сідниці Олександра Коломійця, не оформили належним чином. Вийшло так за документами, що їх вилучили раніше, ніж почалась операція…

Через такі ляпи слідства й розвалилося обвинувачення Сергія Шевчука. Умисні ці помилки й недопрацювання чи випадкові, лишається здогадуватися.  

– Робилася все із самого початку, щоб розвалити справу, – говорить теща Олександра Коломійця.

Вона раніше розказувало журналістам, що могилів-подільська поліція не хотіла відкривати провадження проти зятя мера. Вона сама шукала свідків, які б підтвердили злочин Сергія Шевчука.

Радісна несподіванка

Вирок читали дві години. “Шеф” перехрестився, щойно головуюча Курбатова (в колегії також працювали судді Ан і Федчишин) назвала неналежним доказом рештки від кулі. Далі тримався за хрестик, який мав під футболкою "Аdidas", допоки прозвучало, що його виправдовують і відпускають з-під варти.

«Шеф», нагадаємо, не давав суду ніяких пояснень. І після вироку сказав, що його оговорили на замовлення нардепа, який нібито давно намагається «підсидіти» його тестя Петра Бровка.

– Це був наклеп, а тепер – справедливість восторжествувала, – сказав він.

– Я думала, що буде строк, – призналася, виходячи із суду за руку із Сергієм Шевчуком, його дружина Христина. – Ми за цих шість місяців пережили пекло. Я готувалася до гіршого. А зараз – я щаслива.

Опоненти ж Шевчуків готуються до апеляції. Скарги будуть від адвоката потерпілого і прокурора Олександра Карнауха. Останній просив для Сергія Шевчука 10 років тюрми.

– Вирок не набрав чинності, готується апеляція, – сказала прес-секретар прокурора області Ірина Вихованець.

На питання, чому так сталося, що обвинувачення розбилося в суді, вона не відповіла. Рішення суду, мовляв, є, вивчайте. Сам Олександр Карнаух не захотів говорити про свої враження від вироку. Він перед дебатами заявив відвід суду, бо не прийняли його клопотання. Відвід відхилили.

Сьогодні, 13 червня, прокуратура області анонсувала брифінг на тему розслідування могилів-подільского замаху на убивство. Що саме там озвучили – читайте у новині "В прокуратурі пояснили, чому суд назвав справу «Шефа» історією без доказів (ВІДЕО)".  


«Не дарма люди суду не довіряють»

Олена Грабік, адвокат,
представник потерпілого Олександра Коломійця:
 

- Будемо подавати апеляційну скаргу. Вважаємо вирок, м’яко кажучи, сумнівним. Дивно, коли суд визнає всі докази обвинувачення недопустимими, посилаючись на формальні підстави. На стадії досудового слідства, коли розглядалося слідчим суддею питання обрання запобіжного заходу Шевчуку, вказані докази були допустимі, а під час винесення вироку – вже не допустимі. Цей вирок – приклад того, що не дарма судова гілка влади сьогодні викликає у народу найбільшу недовіру. Судді на біле сказали чорне, перекрутили покази свідків і відпустили людину з кримінальним минулим.


«Докази свідомо були втрачені»

Віталій Корпало, адвокат,
захисник підсудного Сергія Шевчука:

- Рішення суду законне. Суд вірно визнав докази сторони обвинувачення неналежними та недопустимими. Версія потерпілого не знайшла свого підтвердження в показах свідків та матеріалах провадження. При цьому докази під час досудового слідства збирались поліцією однобічно, з обвинувальним нахилом, але й при цьому - із суттєвими порушеннями. У зв’язку з цим такі докази не могли бути прийняті судом. Сторона ж захисту надала послідовні та узгоджені між собою докази, які підтвердили покази обвинуваченого. Це дало змогу суду встановити істину та виправдати невинну особу.

 

Читайте також:

Півмільйона за свободу Шефа. Зятя мера Могилів-Подільського не пустили з СІЗО

Зятю мера Могилів-Подільського продовжили арешт. Судять за замах на убивство

На засіданнях суду над зятем мера Могилів-Подільського почалися махінації

Допит про кулі з револьвера. Як судять «Шефа» за злочин проти «Кабана» (ВІДЕО)

Вийшов із зали суду. Зятю мера Могилів-Подільського злочину не довели (ФОТО)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виктор Королюк

    ДУМАЮ що  вирок справедливий і в пешу чергу його підтверджують представники потерпілого  яким мабуть заплатили
  • Владимир

    Думаю "вирок справедливий", "судді непідкупні", а качок на фото"невинна жертва наклепу". Все в сад... С милиционером кстати может несчастный случай теперь произойти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up