Смерть 24-річного Андрія на озері Затишне: в апеляційному суді винесли рішення

Смерть 24-річного Андрія на озері Затишне: в апеляційному суді винесли рішення
  • В апеляційному суді переглядали рішення першої інстанції, яким засудили до шести років тюрми 24-річного вінничанина Віталія Пилявця.
  • Він кинув у воду свого однолітка Андрія Остапенка, що не вмів плавати, й потім не допоміг йому вибратися з води.
  • Юнак втопився на очах ще двох товаришів, які нібито цього не помітили й стали шукати зниклого, коли про нього згадали інші. 
  • Розповідаємо, про рішення апеляції.

Вранці, 4 березня, у Вінницькому апеляційному суді винесли рішення вінничанину Віталію Пилявцю, яке надало законної сили вироку першої інстанції про шість років тюрми.

Тож винуватець загибелі 24-річного Андрія Остапенка залишається відбувати покарання.

Хто що просив у суддів?

Адвокатка потерпілої подала скаргу з проханням дати винуватцю смерті сина її клієнтки максимальний термін (вісім років). Вона б цього не робила, якби опоненти не подавали скарг. Вони ж, а це три захисники Віталія Пилявця, написали кожний по апеляційній скарзі. Крім того, нагадаємо, просить дещо змінити вирок прокурор: врахувати обвинуваченому попереднє ув’язнення у відбутий строк (це по суті технічна правка).    

Відео дня

Отож, п’ять апеляцій надійшло на назване рішення, про яке ми писали в жовтні 2023 року:

А раніше розповіли про гуляння на Затишному, що завершилося трагедією, зі слів мами загиблого хлопця Людмили Остапенко. Як вона дізналася про смерть свого сина і що робила далі, читайте тут:

Мама надала редакції відео того, як Пилявець кинув у воду Андрія з альтанки. Це збільшений шматок запису камери спостереження бази відпочинку. Його здобула не поліція, а Людмила Остапенко, коли їздила туди подивитися місце загибелі сина, бо не розуміла, як так сталося, що у великій компанії ніхто не побачив, як тоне Андрій. І це відео стало речовим доказом в справі. 

На запису (дивіться з 1.30 хв.) видно, як четверо хлопців спілкуються на альтанці біля води і один з них кидає через себе у воду Андрія, падаючи разом з ним. Інші теж опиняються у воді, вони випливають і ще якийсь час залишаються на альтанці. Андрій намагається винирнути, раз, другий... Все, хлопець потонув.

Юнак ось так, на відпочинку, загинув за кілька метрів від своїх товаришів. Вони ж ніби й не бачили нічого, хоч були зовсім поруч. Так хлопці казали в поліції і на судовому розгляді справи: що не бачили. На відео видно: вони ще якийсь час залишалися на альтанці, хтось спиною, хтось боком, хтось обличчям до води… Але вони були там. Після цього пішли на берег, за святковий стіл знову…

Стала шукати юнака компанія з 13-ти відпочивальників тоді, коли дівчина утопленого, що була якийсь час в лісі, повернулася і поцікавилася в інших, де Андрій. Це було за кілька годин після ігор на альтанці.

Шукали хлопця по всій території бази відпочинку. Знайшли речі, а самого ніде не було. Лишень надвечір у Затишне викликали поліцію і рятувальників. Такі були свідчення учасників відпочинку. Рятувальники знайшли тіло юнака, що втопився, неподалік тої самої альтанки, згаданої вище. 

Загиблий на відпочинку з друзями Андрій Остапенко. Йому назавжди 24...

 «Я нічого такого не зробив»

Віталій Пилявець не визнав вину і не вибачався перед мамою Андрія. Під час розмови з журналістом на стадії слухань у суді на Грушевського 20 лютого він сказав:

— Для мене ця справа — як страшний сон. Це відбулося 10 числа, а тягати почали 17-го. До того нічого не обіцяло біди, та потім з часом почали оце ось все розкручувати…

Він має на увазі те, що згорьована мати не опустила рук після втрати сина, почала вимагати покарати винуватців і у силу своїх можливостей потерпілої контролювала розслідування. Інакше би цієї справи не було. Матір в поліції одразу переконували — це нещасний випадок. Вона не погоджувалася, найняла адвокатку і та допомогла добитися, щоб кримінальне провадження не закрили дійсно, як нещасний випадок, а довели до суду.

— Ми розглядаємо нещасний випадок, тут немає злочину, — наполягав у міському суді і досі наполягає основний адвокат Віталія Пилявця Василь Трикоза. 

Як не намагався він зі своїми колегами виключити відео з речових доказів або довести, що «на ньому нічого не видно, бо я нічого не бачу», його клієнт все ж отримав звинувачувальний вирок з реальним терміном ув’язнення. Реакція захисту на таке рішення: суд був упереджений. 

Віталія Пилявця забрали до СІЗО, де він знаходиться дотепер, одразу після проголошення рішення у Вінницькому міському, 9 жовтня 2023 року. Ось відео, як на нього вдягнули кайданки на виході із зали засідань судді Іванченка.

У першій інстанції на нього працювали два адвокати, в апеляції — три. Захисники Пилявця називали відео недопустимими доказом. Також вони доводили, що окремі процесуальні документи мали б відкинути, як неналежні, бо вони з помилками (неправильна дата на протоколі слідчого, невірний рік народження загиблого у судмедекспертизі).  

— Є практика плодів отруйного дерева: якщо один доказ неналежний, то всі наступні такі ж і не мають розглядатися як докази, — говорив Василь Трикоза. 

Він та інші захисники у своїх апеляціях, впродовж слухань і в дебатах вимагали вирок міського суду скасувати, Пилявця виправдати і закрити провадження за відсутністю складу злочину.

Виступає в дебатах Руслана Чергілевська. Поруч — Людмила Остапенко. На задньому плані дівчина, що вперше прийшла на підтримку Пилявця. Раніше ніхто з його друзів чи близьких на суди не приходив

Більше деталей у матеріалі:

 

Читайте також:

Сіль для Вінниці опинилася в п'ятірці найкращих закупівель за версією Prozorro

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти?

Що робити, якщо зникла близька людина? Покрокова інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Свій Досвід

    Адвокати, що захищають злочинців - це гній, як і самі злочинці.
  • Бодя Баранов

    мало дали ..., взагалі треба було усю компанію за жопу і на нари, і хай гниють ...
  • Alla Shevchuk

    Він його свідомо вбив,і за це тільки 6 років?😲😡
  • Olga

    Думаю, мало ☹️

    Андрій reply Olga

    Щоб тобі не мало було

    Бодя Баранов reply Андрій

    .

keyboard_arrow_up