Перехитрив правосуддя? Пів року розшукують колишнього дільничного, який утік від вироку

Перехитрив правосуддя? Пів року розшукують колишнього дільничного, який утік від вироку
Микола Мілінчук на зустрічі з пресою під час розгляду його справи / фото з архіву 20minut.ua
  • Колишній дільничний Микола Мілінчук зробив все можливе, щоб не забрали до в’язниці.
  • Його засудили до чотирьох років ув’язнення за побиття підлітка під дискотекою, з батьком якого конфліктував.
  • Це було ще влітку минулого року. До того більше шести років справа кочувала по судах.
  • Чому за стільки років правосуддя так і не дісталося цієї людини?

Більше шести років років тягнулося судове розбирання у справі побиття підлітка Богдана Карпенчука Миколою Мілінчуком. Останній на час злочину, а він стався ще у 2014-му році, носив погони правоохоронця. Відтоді названа людина — колишній міліціонер. А потерпілий від його дій хлопець вже став дорослий. Торік нарешті суд виніс звинувачувальний вирок, який сказав, що колишній правоохоронець за свій злочин має сісти за грати на чотири роки.

Це рішення винесли на початку літа минулого року, втім до цього часу не змогли виконати. Чому? Тому що засуджений утік, щоб не потрапити до в'язниці. Про його зникнення, оголошення у розшук та усю передісторію втечі ми писали у цій публікації:  

Від цієї публікації минуло більше, як пів року. Перевіряємо тепер ресурс МВС з інформацією про розшук людей, що уникають правосуддя, — і бачимо, що Микола Мілінчук досі значиться серед розшукуваних.

Відео дня

Як і передбачали потерпілі в його кримінальній справі, експравоохоронець зробив все можливе, аби не сісти за грати. 

Варто пригадати, як він хитрував, коли його провадження ще слухалося у судах. Разом з адвокатами, матір'ю та активістами підсудний займався затягуванням судового слідства. Його справу кілька разів починали слухати спочатку, доки врешті не передали у сусідню область, бо після відводів суддів нікому було її вже слухати в нас. 

Як справа дійшла до розшуку

Пояснимо, чому Миколу Мілінчука не взяли під варту одразу в залі суду після проголошення рішення про чотири роки тюрми за скоєне. Рішення, нагадаємо, винесли 1 червня у Хмельницькому апеляційному суді, куди справу з Вінницького апеляційного передали туди на розгляд:

Хмельницький апеляційній передав ухвалу, проголошену о пізній годині (дебати затягнулися, і вирок винесли близько 21.00), у місцевий суд, і рішення про ув'язнення надалі мала би виконати поліція — забрати засудженого за місцем проживання в Тульчинському районі й доставити до місць позбавлення волі. Але поліцейські за адресою, відомою суду, Мілінчука не знайшли і 2 липня, як розповіли торік редакції 20minut.ua в поліції, оголосили його у розшук. 

Такий стан речей передбачав батько потерпілого хлопця. Ось так сказав журналістці 20minut.ua Володимир Карпенчук після вироку:

— Я так думаю, і мені всі в один голос говорять, що він буде переховуватися від виконання вироку і далі продовжить оскарження. На касацію піде рік-півтора. І якщо в касації винесуть рішення на його користь, то все це скасується й те, що він не сидів, вже ніякого хвилювати не буде…

Тепер нагадаємо яких травм завдав дільничний Мілінчук підлітку в 2014-му: перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні, все це — від ударів гумовим кийком по обличчю.

— Він вилетів із машини з «дубінкою» і почав мене бити. Вдарив раз, другий, а потім з ноги дав. Прибігли мої друзі, забрали мене в сторону, а він бігом сів в машину, крикнув ще щось там на мене і поїхав, — так розказував 20minut.ua раніше про той давній випадок Богдан Карпенчук, більше читайте у цій статті: 

Микола Мілінчук. Фото з архіву редакції

Про злочин утікача від правосуддя

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але близько опівночі відлучився з неї і поїхав до кафе, щоб нібито купити води, на власній машині «Мазда» третьої моделі. Він був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Цим кийком (наче особистим), за словами очевидців і потерпілого хлопця, він двічі влупив по обличчю Богдана Карпенчука. Третій удар наніс у живіт ногою.

Це було недалеко від кафе, повного людей. На дорозі, якою хлопець ішов додому. Дільничний наздогнав підлітка на авто. Зупинився, вийшов і напав на нього з ніде не оформленим міліцейським спецзасобом.

Такі обставини виклав суд першої інстанції, опираючись на розповіді свідків та інші докази. Версію обвинуваченого у вироку назвали спростованою. А його варіант перебігу подій такий: був не у формі, без кийка, ударив кулаком за те, що підліток його під кафе образив словесно, а потім гепнув двічі по машині, коли він їхав повз. 

Варто нагадати й позицію Мілінчука і його матері, яка за час судових розбирань стала активісткою громадської організації «Стопкор»: звинувачення на адресу екс-дільничного сфабриковане, в них вимагали за закриття справи хабар у 5000 доларів. Про це вони заявляли на пресконференції, звинувачуючи працівників тодішньої міліції. По суті ж справи ніколи коментарів не давали.    

Мілінчук і його мати попадали перед судом. Стопкадр з відео, яке можна побачити за цим посиланням

Раніше редакція vn.20minut.ua розповідала, що судове розбирання в цій справі постійно супроводжували акції і провокації. У Хмельницькому суді, наприклад, і сам колишній дільничний, і його мати влаштовували вистави, їм викликали швидку. Усе для того, аби це потрапило на відео і потім було опубліковане в інтернеті активістами «Стопкору». Це була така собі ілюстрація їх відчайдушної боротьби «за справедливість».

Як Микола Мілінчук з мамою попадали перед Хмельницьким судом після спровокованого ними ж конфлікту з охороною, дивіться тут:

А всю історію кримінальної справи колишнього дільничного та перетворення його матері на активісту громадської організації з сумнівною репутацією знайдете у цьому матеріалі

 

Читайте також:

Втік у Польщу та надіслав поліції флешку з відеозверненням: «Працювати зі слідством не бажаю»

Крапка у справі сектанта-канібала. Засудили убивцю Катерини Обухівської та її 10-річної дочки

Чотири постріли, два контрольні. Як покарали замовника і кілера, що вбили Віталіну Плахотнюк

З цими людьми нас познайомив 2021-й. Історії про неймовірних вінничан на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up