Втік у Польщу та надіслав поліції флешку з відеозверненням: «Працювати зі слідством не бажаю»

Втік у Польщу та надіслав поліції флешку з відеозверненням: «Працювати зі слідством не бажаю»
На засіданні апеляційного суду підозрюваного не було, бо він у міжнародному розшуку. Фото пресслужби ВАС
  • Поки розслідують справу шахрайства цього вінничанина, він мав би бути у слідчому ізоляторі.
  • Але виїхав до Польщі і звідти надіслав листа слідчим про те, що повертатися не збирається і співпрацювати не буде.
  • Питання арешту підозрюваного, який перебуває у міжнародному розшуку, переглядали в апеляції.
  • Адвокат просив змінити його клієнтові-втікачу запобіжний захід. Вдалося?

— «Продав» дві земельних ділянки у Зарванцях майже на півтора мільйона і втік у Польщу. А слідчим надіслав відеозвернення, що працювати з ними не бажає. Ймовірному шахраю, який нині — у міжнародному розшуку, загрожує від п’яти до 12-ти років ув'язнення з конфіскацією майна, — так розповіла про суть справи, яка днями слухалася у Вінницькому апеляційному суді, його прессекретарка Надія Чорна-Гаража.

Поки ще не сам злочин досліджували у апеляційній інстанції, а призначений Вінницьким міським судом запобіжний захід. Його обрали на час досудового слідства 13 грудня — тримання під вартою. А 24 грудня відбулося засідання в апеляції, де адвокат підозрюваного намагався скасувати арешт.

— Суд залишив під вартою підозрюваного у шахрайстві на понад мільйон, — повідомили після засідання в апеляційному суді та розповіли цікаві деталі провадження.

Відео дня

Підозрюваний на апеляційний розгляд не з’явився, він перебуває в міжнародному розшуку. Як поінформували у суді, правоохоронцям відомо, що чоловік виїхав у Польщу. Він звідти надіслав поліції лист та флеш-накопичувавач із відеозверненням. У цьому зверненні говорив, що статус підозрюваного усвідомлює, але працювати зі слідством не має бажання.

Йдеться про 27-річного вінничанина, якому інкримінують придбання права на майно шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (участь посібників досліджується в окремому кримінальному провадженні). За таке діяння передбачене суворе покарання: від 5-ти до 12-ти років тюрми з конфіскацією майна.

— За версією правоохоронців, підозрюваний розробив план злочинної діяльності — незаконного продажу чужих земельних ділянок. Реалізувати його допомогли двоє співучасників, — пояснюють в пресслужбі Вінницького апеляційного суду. — Коли укладали договори купівлі-продажу, чоловік виконував роль продавця майна, а жінка — покупця. Під час нотаріального посвідчення документів використали фальшивий паспорт на ім’я власника земельних ділянок, розташованих у Зарванцях поблизу Вінниці. Відтак підозрюваний завдав потерпілому майнової шкоди майже на півтора мільйона.

Подивимося ухвалу міського суду, яку апеляційний залишив у силі (про тримання під вартою підозрюваного у шахрайстві). З неї дізнаємося, що відкрили провадження нещодавно, 24 листопада цього року, за частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу, а епізоди злочину почалися на початку квітня. За експертними висновками, ринкова вартість земельних ділянок, проданих за підробленими документами, така: 884 тисяч 219 гривань та 469 тисяч 756 гривень.

Потерпілий в цій справі — реальний власник цих земельних ділянок. 

«Внаслідок протиправних дій ОСОБА_1 (підозрюваний - авт.), вчинених за пособництва ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (ще дві людини проходять за окремим провадженням - авт.), потерпілому завдано майнової шкоди на загальну суму 1 353 975 грн.», — сказано в судовій ухвалі.

З приводу відео звернення до поліції в ухвалі написали так:

«Оглядом вказаного флеш накопичувача виявлено відео звернення ОСОБА_1 (підозрюваний - авт.), який в цьому відео повідомив, що усвідомлює про його статус підозрюваного у даному кримінальному провадженні, а тому він має намір втекти та переховуватись від поліції. Згідно відомостей ІПС «Аркан», 22.10.2021 перетнув державний кордон України на кордоні з Польщею через пункт пропуску «Краківець», та з того часу в Україну не повертався. Вказані дії свідчать про свідоме переховування від органів досудового розслідування та суду».

На початку цього місяця, 8 грудня, слідче управління обласного главку Нацполіції оголосило підозрюваного у шахрайстві в міжнародний розшук. Це сказано в ухвалі про арешт, яка не визначає строку запобіжного заходу (зазвичай до 60 діб). Рішення суду чинне до того часу, поки утікача затримають та екстрадують до Вінниці. Далі, впродовж 48 годин після затримання, розглянуть ще раз питання запобіжного заходу на час слідства.

Прочитати повністю ухвалу Вінницького міського суду в цій справі можна за цим посиланням.  

 

Читайте також:

Чотири постріли, два контрольні. Як покарали замовника і кілера, що вбили Віталіну Плахотнюк

По 15 років тюрми з конфіскацією кожному. Апеляція не змінила вироку вбивцям Сергія Чмири

Якщо потрібна допомога адвоката, то де знайти безплатного? Адреси і телефони юристів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Наталия Солдатова

    Я от теж за призвіще,що це за таємниця. Хтось серйозний був в долі і його кинули?
  • Svetlana Boiko

    Браво 👋👋👋
  • Людмила Именовская

    💯
  • Макс Кирилюк

    Ого невже вкрав і поїхав
    Тут крадуть і геть ніхто слова не скаже бо їм можна а народу нізя

keyboard_arrow_up