Суд по справі митрополита Тульчинського Іонафана: відбулось перше засідання

Суд по справі митрополита Тульчинського Іонафана: відбулось перше засідання
  • Перше засідання по справі митрополита Іонафана, керуючого Тульчинською єпархією УПЦ, відбулося сьогодні, 8 червня. Священника звинувачують у державній зраді.
  • Наступне засідання відбудеться на наступному тижні.

Сьогодні, 8 червня, у Вінниці відбулось перше засідання суду по справі митрополита Тульчинського Іонафана, якого обвинувачено в пропаганді російської війни проти України. Судовий розгляд кримінального провадження здійснює суддя Геннадій Кашпрук у відкритому судовому засіданні. Іонафана захищають три адвоката: Євгеній Чорний, Сергій Рибак та Тарас Тилик.

— Під час засідання захисник обвинуваченого просив суд обмежити участь сторонніх осіб під час розгляду зазначеного кримінального провадження, при цьому пояснив, що мова про закрите судове засідання не йде. Своє клопотання обґрунтовує тим, що митрополит Тульчинський Іонафан  нещодавно переніс ряд складних операцій, є особою похилого віку, тому має незадовільний стан здоров`я. Присутність в судових засіданнях сторонніх осіб, які не є учасниками судового провадження, може призвести до розповсюдження різних захворювань, в тому числі й коронавірусної хвороби (COVID-19), з якими імунітет його підзахисного, в силу перелічених обставин, може не впоратися. Проти призначення кримінального провадження до судового розгляду не заперечує, — повідомляє наше джерело.

Але суд вирішив не задовольняти прохання адвоката та залишив засідання відкритим.

Відео дня

В судове засідання для розгляду кримінального провадження викликати прокурора, обвинуваченого, захисників обвинуваченого та свідків відповідно до Реєстру матеріалів досудового розслідування. 

Наступне засідання відбудеться на наступному тижні.

Митрополит Іонафан, керуючий Тульчинською єпархією УПЦ, нагадаємо, отримав повістку з’явитися 5 червня 2023 року на засідання Вінницького міського суду.

Іоанафана, обвинувачують по чотирьом статтям кримінального кодексу України:

  • ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників)
  • ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади)
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України).
  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Раніше СБУ вручило йому підозру у держзраді, а президент України призупинив українське громадянство митрополита. Надалі він може бути депортований.

Справа митрополита Іонафана

Слідчі обласного управління СБУ, нагадаємо, провели обшуки в митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ московського патріархату Іонафана (в миру — Анатолій Єлецьких). Деталі у матеріалі: «Що знайшли, розповімо пізніше». СБУ провела обшуки у священика, якого благословив московський піп.

З наших джерел, саме йому й повідомили про підозру на початку листопада за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

18 листопада, повідомила про нові підозри митрополиту. Додали обвинувачення ще за трьома статтями.

Зеленський призупинив українське громадянство

Як повідомляє Соня Кошкіна, шеф-редактор LB.ua, Президент України Володимир Зеленський указом № 898/2022 від 28.12.2022 призупинив громадянства низки священників УПЦ МП. Як часто буває в таких випадках, указ не оприлюднюється офіційно, оскільки містить персональну інформацію. Але за інформацію джерел LB.ua, йдеться про призупинення громадянства 13 представників УПЦ.

Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді. За наявною інформацією, він є власником російського паспорта. Також — вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є до Іонафана дуже близькою людиною.

Як вдалося з‘ясувати, відповідне повідомлення — про втрату громадянства зазначеними особами — отримала також Державна міграційна служба. Згідно з чинними правилами, надалі вони можуть бути депортовані.

Що відомо про цього церковника?

Священик Іонафан родом з воронезької області росії, його ще називають церковним композитором і перекладачем. Освіту здобув у ленінградській духовній академії.

До його становлення причетний нинішній головний піп росії кирило гундяєв. У 1978 році він, очільник ленінградської духовної академії, рукоположив Іонафана у сан ієромонаха. У 1988-1989 роках Іонафан служив намісником Києво-Печерської Лаври. У сан архімандрита його благословив патріарх московський пимен.

Сім років Іонафан був керуючим справами УПЦ Московського патріархату, входив до складу Священного синоду. Служив у храмах на Київщині, Сумщині, Херсонщині.

У нашій області з 2006 року — архієпископ Тульчинський і Брацлавський, а з 2014-го — митрополит Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ московського патріархату.

Позиція митрополита Іонофана

На сайті УПЦ МП опублікували коротку новину про обшуки в помешканні митрополита Іонофана. Там зауважили, що священнослужитель «спростував дезінформацію щодо результатів обшуку в його приміщенні».

«Митрополит Іонафан (Єлецьких) спростував повідомлення у ЗМІ про результати проведених слідчих дій (обшуків 11.10.2022) за місцем його фактичного проживання та в Тульчинському єпархіальному управлінні працівниками Служби безпеки України, заявивши, що «”докази”, нібито знайдені в цих приміщеннях, жодного відношення ні до мене, ні до Тульчинської єпархії не мають», — йдеться в повідомленні.
 

Читайте також:

Митрополит Іонафан розпалював релігійну ворожнечу: СБУ повідомила про підозру

«Що знайшли, розповімо пізніше». СБУ провела обшуки у священика, якого благословив московський піп

Нові підозри митрополиту: СБУ викрила чергові факти підривної діяльності очільника єпархії

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up