Зеленський призупинив українське громадянство митрополита Іонафана та ще 12 священників УПЦ МП

Зеленський призупинив українське громадянство митрополита Іонафана та ще 12 священників УПЦ МП
Фото: СБУ
  • Раніше митрополиту Тульчинському та Брацлавському Іонафану СБУ вручило підозру у держзраді.
  • Наразі з повідомлень у ЗМІ, президент України призупинив українське громадянство митрополита.
  • Згідно з чинними правилами, надалі він може бути депортований.

 

Як повідомляє Соня Кошкіна, шеф-редактор LB.ua, Президент України Володимир Зеленський указом № 898/2022 від 28.12.2022 призупинив громадянства низки священників УПЦ МП. Як часто буває в таких випадках, указ не оприлюднюється офіційно, оскільки містить персональну інформацію. Але за інформацію джерел LB.ua, йдеться про призупинення громадянства 13 представників УПЦ.

Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді. За наявною інформацією, він є власником російського паспорта. Також — вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є до Іонафана дуже близькою людиною.

Як вдалося з‘ясувати, відповідне повідомлення — про втрату громадянства зазначеними особами — отримала також Державна міграційна служба. Згідно з чинними правилами, надалі вони можуть бути депортовані.

Відео дня

Що відомо про митрополита Іонафана?

11 жовтня слідчі СБУ проводили у митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ московського патріархату Іонафана (в миру — Анатолій Єлецьких) обшуки. Цей факт підтвердив журналісту речник обласного управління СБУ Денис Закаблук. Деталі у матеріалі: «Що знайшли, розповімо пізніше». СБУ провела обшуки у священика, якого благословив московський піп.

З наших джерел, саме йому й повідомили про підозру на початку листопада за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Детальніше про обшук та підозри читайте у матеріалах:

Священик Іонафан родом з воронезької області росії, його ще називають церковним композитором і перекладачем. Освіту здобув у ленінградській духовній академії.

Священик Іонафан родом з воронезької області росії, його ще називають церковним композитором і перекладачем. Освіту здобув у ленінградській духовній академії.

До його становлення причетний нинішній головний піп росії кирило гундяєв. У 1978 році він, очільник ленінградської духовної академії, рукоположив Іонафана у сан ієромонаха. У 1988-1989 роках Іонафан служив намісником Києво-Печерської Лаври. У сан архімандрита його благословив патріарх московський пимен.

Сім років Іонафан був керуючим справами УПЦ Московського патріархату, входив до складу Священного синоду. Служив у храмах на Київщині, Сумщині, Херсонщині.

У нашій області з 2006 року — архієпископ Тульчинський і Брацлавський, а з 2014-го — митрополит Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ московського патріархату.

Подробиці слідства

— Відповідно до висновків незалежної експертизи, проведення якої ініціювала СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, — йдеться у сьогоднішньому повідомленні СБУ.

Відповідні матеріали, зокрема, були розміщені на особистому сайті священника.

Таким чином, фігурант отримав повідомлення про підозру за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

— Наразі проводиться весь комплекс слідчо-оперативних заходів для розслідування і проведення експертиз за іншими фактами діяльності митрополита, — зазначають у відомстві.

Заходи проводили співробітники Управління СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

Позиція митрополита Іонофана

На сайті УПЦ МП опублікували коротку новину про обшуки в помешканні митрополита Іонофана. Там зауважили, що священнослужитель «спростував дезінформацію щодо результатів обшуку в його приміщенні».

«Митрополит Іонафан (Єлецьких) спростував повідомлення у ЗМІ про результати проведених слідчих дій (обшуків 11.10.2022) за місцем його фактичного проживання та в Тульчинському єпархіальному управлінні працівниками Служби безпеки України, заявивши, що «”докази”, нібито знайдені в цих приміщеннях, жодного відношення ні до мене, ні до Тульчинської єпархії не мають», — йдеться в повідомленні.

Яка відповідальність?

У вінницькому главку поліції, який спільно з СБУ проводив обшуки, повідомили, що вилучені докази направлено на експертизи, за результатами яких фігурантам буде надана остаточна правова кваліфікація.

«За цим фактом слідчими обласного главку здійснюється досудове розслідування за частиною 2 статті 161 Кримінального кодексу України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років», — йдеться в повідомленні поліції.

Раніше, нагадаємо, розповідали, що вінничанину, який кликав путіна в Україну, повідомили про підозру.

Депутати Вінницької обласної ради, нагадаємо, 2 листопада звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Вони висунули пропозицію прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні.

 

 

Читайте також:

Сесія облради: депутати звернулись до Президента про заборону московського патріархату

Нові підозри митрополиту: СБУ викрила чергові факти підривної діяльності очільника єпархії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (93)
  • Юлия Клименко

    Той піп з воронежа, чому так перейматися його громадянством українським, в нього є і расєйське, все правильно робить президент- геть з України феесбешних попів, на окупованих територіях вони все робили на користь ворога, то є вороги України
  • Читач68

    В кайданки і на зону а потім нахуй на росію продати. За нього добре дадуть.
  • Свєта Дидинська

    Який жах, він має за гратами гнити а його депортують!
  • Маша Гнатчук Ткачук

    Щось дуже мала цифра -13,!!!!! Чортова дюжена.Треба  хоча  б 13 тис.Цієї сволоти в Україні дуже багато.

keyboard_arrow_up