Побили, зв’язали і підпалили в хаті… Винесли вирок за вбивство подружжя Тарасових на Старому Місті

Побили, зв’язали і підпалили в хаті… Винесли вирок за вбивство подружжя Тарасових на Старому Місті
  • Двоє арештованих за розбій з убивством і підпалом на Старому Місті намагалися перекласти вину на третього підозрюваного. Того, що був їхнім водієм, а потім співпрацював зі слідством.
  • Судовий процес про злочин, жертвами якого у вересні 2017-го стало подружжя пенсіонерів Тарасових, йшов кілька років. Тільки зараз отримали вирок раніше судимі Андрій Савчук та Семен Глушко.
  • Розповідаємо все про цей та їхні попередні злочини. 

Андрій Савчук та Семен Глушко нарешті отримали покарання за скоєне. Найсуворіше. Довго тягнувся судовий розгляд. Того, хто їх здав, намагалися зробити винним у вбивстві. У вересні 2017-го від рук названих бандитів загинуло подружжя Тарасових, що мешкало в приватному будинку на Старому Місті. На пенсіонерів скоїли розбійний напад, побили, зв’язали і підпалили в хаті…

Про цей злочин та його обставини редакція «20 хвилин» поступово розповідала читачам, після судових засідань, які відкривали завісу таємниці досудового слідства. Якщо поліція давала загальну картину, то судовий розгляд дозволяв дізнатися усі деталі ретельно спланованого злочину. Саме таким був цей напад.

Щоправда, не все пішло за планом. І врешті досить швидко правоохоронці знайшли винуватців і арештували їх.

Відео дня

Далі нагадаємо деталі. Спершу про інформаційний привід: винесли вирок засудженим.

— За вчинення жорстокого вбивства подружжя у Вінниці двох обвинувачених засуджено до довічного ув'язнення, — повідомила сьогодні, 7 листопада, пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Поліцейські знімки з місця злочину, що збереглися в архіві редакції:

Вінницький міський суд, як повідомляється, погодився з обґрунтованими доводами прокурора Вінницької обласної прокуратури та визнав винуватими раніше судимих мешканців обласного центру у вчиненні кримінальних правопорушень (ряд статей, про які пояснимо нижче).

— Прокурором доведено, що один із злочинців, дізнавшись від знайомої, що на зберіганні у літнього подружжя, знаходиться 500 000 доларів США з метою власного злочинного збагачення вирішив заволодіти цими коштами, — розповідають в прокуратурі. — Реалізуючи злочинний умисел разом із раніше судимим за вчинення умисного вбивства знайомим, який мав не зняту і не погашену судимість, у вересні 2017 року діючи умисно, відповідно до попередніх домовленостей, з метою заволодіння чужим майном, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та явну фізичну перевагу над людьми похилого віку, вбили чоловіка та жінку. При цьому напередодні злочинці отруїли собаку, яка охороняла їх домогосподарство… З метою знищення слідів вчиненого злочину нелюди підпалили житловий будинок потерпілих після чого з місця події зникли. За результатами розгляду обвинувального акта та оцінки наданих прокурором доказів підсудних судом визнано винуватими у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень та засуджено до покарання у виді довічного позбавлення волі.

Андрій Савчук (зліва) та Семен Глушко. Обоє раніше відбували покарання за тяжкі злочини

Прокуратура розповіла без імен і прізвищ, але ми знаємо головних обвинувачених — Андрій Савчук і Семен Глушко. У кожного своя участь та свої статті відповідальності. Щоб до хати Тарасових добратися, вони отруїли собаку ковбасою з таблетками від туберкульозу. Пігулки купив третій підозрюваний Юрій Українець. І він був водієм двійки названих вище чоловіків. 

Чого ж у інформації, що зараз поширила прокуратура, про третього учасника злочину — ні слова? Його, як передбачали учасники процесу, очікувало «умовне» покарання. Видно й такого чоловік не отримав. Все тому, що водій усе розказав поліції: не знав, навіщо привіз Савчука і Глушка в той вечір на Старе Місто, а останні — шукали пів мільйона доларів у хаті перед тим, які підпалили її з безпорадними пенсіонерами в середині. Здогадався про все третій учасник, коли почув вранішні новини про загибель подружжя в пожежі на Данила Нечая.

Невдовзі водій вже співпрацював зі слідством, тому в СІЗО, на відміну від головних обвинувачених, не потрапив. Під час судового розгляду він знаходиться в залі. Натомість Савчук і Глушко їздили в конвойній машині та у наручниках заходили за скло кабіни для підсудних.

Перший, як каже звинувачення, спланував злочин, а другий виконував поставлені організатором завдання. Коли один провалив задачу (не знайшов очікуваної суми), організатор взяв усе в свої руки, прийшов обшукати хату сам і завершив справу підпалом тіл людей, що не дали йому бажаної інформації про великі гроші.

Звідки це нам відомо? До того, як у Вінниці почався карантин через коронавірус, а згодом війна (судові розгляди на тривалий час стали недоступні для слухачів), авторка цієї статті відвідувала усі судові засідання в справі про вбивство Тарасових. Тож тепер нагадаємо про обставини злочину, що спливали там, і які були докази винуватості засуджених тепер до довічного ув’язнення. 

Не знайшли великі гроші 

Грабіжники в будинку Тарасових не знайшли ті пів мільйона доларів, про які сказано вище. Натомість винесли пригоршню золотих виробів і по кілька тисяч в різних валютах.

— Обвинувачені заволоділи коштами потерпілих в сумі 5 тисяч доларів США, 9 тисяч євро, 2 тисячі гривень та золотими виробами, — інформує тепер прокуратура.

Золото потім, як звучало в суді під час дослідження доказів, приховали під хатою Українця, який одразу ж заявив про це в поліцію. А за награбовану суму грошей два арештанти планували втекти до Росії. Розмову про це зафіксувала «прослушка» в конвойній машині. 

Ці деталі злочину, в результаті якого втратили життя 68-річна Зінаїда і 76-річний Михайло Тарасови, знаємо з почутого в судовому процесі. Дещо розповів також син Тарасових Василь. Він потерпілий в кримінальному провадженні і емоційно реагував на обвинувачених, які жорстоко вбили його батьків. Коли суд дивився слідчий експеримент з Глушком, де той розказував, як діяв, син вийшов з зали, щоб не зірватися на ненависних йому злочинців. 

Михайло Мінович і Зінаїда Федорівна з сином Василем. Фото Тарасових

Усі п’ять томів справи дослідив суд ще у 2020-му. Далі мали слухати підсудних (на стадії досудового слідства говорили тільки Українець і Глушко, Савчук відмовився від дачі свідчень). На засіданні наприкінці того року, де ще була журналістка, учасники процесу сподівалися: почнеться нарешті допит обвинувачених. Але останні вирішили відтягнути очікуване. 

Далі засідання відкладалися, а згодом карантин… Врешті минуло ще два роки, доки дійшло до вироку. Всього ж від злочину — вже більше п’яти років. Чи кінець це, чи буде оскарження засудженими? Поки такої інформації немає.

Клопотання за клопотанням

А під час слухань Семен Глушко часто заявляв клопотання. Просив суд викликати експертів, бо, мовляв, має питання по їхньому висновку і хоче роз’яснення. Також вимагав допитати ще одного свідка: матір Юрія Українця, яка свого часу підтвердила алібі сина.

— Я розумію, що людина, яка сидить на лаві підсудних, має право захищатися такими методами, які вважає потрібними, — сказала представниця потерпілого, адвокат Наталя Костик. — Але мене цікавить таке питання. Чому тоді, коли ми оголошували висновок експертизи, ніяких клопотань з боку обвинувачених не було? Зараз з’явилася якась нова версія. Ця версія, яку вони збираються нам тут представляти: «звалити» все на Українця. Це ми за матеріалами досудового слідства зрозуміли і по тому, що зараз запропоновано. Але відмовити їм не маємо права…

— Це затягування часу, яке придумав Савчук, а Глушко озвучив, — сказав Юрій Українець.

Глушко наполягав на своєму, говорив про об’єктивний розгляд справи. А Савчук завжди мовчав (він організатор злочину, і на суді діяв руками інших). Його адвокат сказав своє «за» клопотанню. Прокурор був проти виклику і свідка, і експертів.

— Вважаю, що це дійсно затягування процесу, — казав прокурор Шиманський.

На засіданні суду в 2020-му. В кабіні Глушко і Савчук (справа), один пише підказки, другий читає і озвучує   

Та суд не міг порушити право на захист. Тож викликав трьох експертів. Вони не з’явилися, як сказав головуючий, «з невідомих причин». Не було на суді і матері Українця. Підтверджуючи її перебування в Італії документи принесла адвокатка Олена Клепікова. Мати, як виявилося, — єдина, хто підтвердив перебування Українця вдома в ніч вбивства (після 23.00, коли настала смерть Тарасових).

— Зрозуміла мета підсудних, — сказала Клепікова. — Вони мають намір перекласти вину на мого клієнта. Це ясно з матеріалів справи і побачимо далі в процесі допиту. Я проти виклику матері, тому що вона за статтею 63 Конституції України має право не свідчити проти сина. Коли ми їх будемо допитувати, тоді все буде ясно.

— Вона (мати Українця, — авт.) водила в оману слідство, а тепер сторона звинувачення каже: «вона не може прибути»? Яка проблема перетнути кордон? — говорив Глушко суддям.

Але колегія ухвалила: не можливо допитати свідка, що живе за кордоном, щоб не затягувати розгляд кримінального провадження. Експертів же вирішили викликати повторно. Тоді Глушко знову встав з клопотанням. Сказав, що хоче ознайомитися з деякими матеріалами справи, бо минуло два роки і він вже все забув.

— Які саме цікавлять матеріали? — перепитав його головуючий.

— Я б не хотів озвучувати при стороні звинувачення, що мене цікавить, — була така відповідь.

— От зараз і будете знайомитися, — сказав суддя Шидловський і покликав судового розпорядника, щойно завершив засідання.

Що далі вигадували звинувачені, якщо відтоді ще два роки тягнувся процес? Залишається здогадуватися. Тоді наче справа йшла до кінця, на найближчі дні призначили три слухання поспіль… Але вирок маємо лишень зараз. І він, як і очікували потерпілі й звинувачення, про довічне покарання для убивць. 

Убиті Михайло Мінович (76) і Зінаїда Федорівна (68) Тарасови

Які ж були злочини?

Один вже відсидів за вбивство 90-х. Другий зґвалтував і повісив монашку у храмі в районі Центрального автовокзалу, а звільнився за «законом Савченко» за півроку до нападу на Тарасових. То справи минулого. А за цей злочин, проти Тарасових, Савчуку і Глушку присудили довічне покарання.

Нагадаємо статті звинувачення кожного. Злочини Семена Глушка кваліфікували статтями «жорстоке поводження з тваринами», «розбій», «умисне вбивство». У Савчука, крім названого, у звинувачення додали четверту статтю — про підпал. У обох є обтяжуючі обставини: «вчинення злочину щодо особи похилого віку».

Третього підозрюваного, Українця, притягували до відповідальності за найлегшою статтею — приховування особливо тяжкого злочину. Йому могли присудити обмеження волі, тобто умовний термін. У пом’якшувальні обставини вписали «щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину».


Читайте також:

Майже мільярд за пів року отримали компанії, пов'язані з країнами-агресорами. Аналіз тендерів

Як пережити втрату близької людини, домівки, роботи? Військовий психолог про наслідки війни

$15 000 за ліквідацію. Оголосили полювання на командира, що спрямував ракети на Вінницю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Максим Дорожный

    Внимательно прочитал.Больше вопросов стало.А сколько заплатили за приговор такой?Ранее же писали,что другая сторона платила)Но,приговор есть приговор конечно.Если подадут апелляцию,то его отменят 100% ,а вот к судье,будут вопросы тогда.Опять переатестация очередная,но ради наживы,ему плевать на справедливость.Жаль,большая часть судей такие.А за событиями теперь надо понаблюдать.Я юрист и не думаю,что ошибаюсь.Более того,я уверен ,что суд поимел и вынес неправомерный приговор.Клиент Клепиковой такой же участник и вина его есть.Но поглядим,что дальше,если не сломались приговоренные,таки решением.Я за справедливость и только и предложу свои услуги даже осуждённым.Получу доступ к материалам и тогда видно будет,прав я или нет.Но поверхностно зная это непростое дело,вывод есть .
  • Genevieve Nana

    🇺🇦 підтримуємо Україну
    запит на гроші підтримку за 5 хв
    Тільки для Українців та біженців, щоб почати зараз. перейдіть тут --> https://s.uappl.org/93reco1273

    Підтримуйте народ України 🇺🇦 — це проект, який безпосередньо з’єднує донорів (ми не обробляємо кошти) з окремими громадянами України або біженці, які подають заявку на фінансову допомогу.

keyboard_arrow_up