Менше п’ють, майже не палять і крадуть спонтанно. Дитячі проступки в цифрах

Менше п’ють, майже не палять і крадуть спонтанно. Дитячі проступки в цифрах
  • Дитяча злочинність стабільно зменшується із року в рік.
  • Вже навіть ліквідували дитячий приймальник-розподільник у Вінниці.
  • Позитивну зміну статистики поліцейські пояснюють зайнятістю дітей навчанням та хорошою профілактикою. 
  • Якщо деякі діти все ж ідуть на проступки, то які саме, розповів головний дитячий поліцейський області.

Раніше людей у погонах, які розбиралися у дитячих злочинах, називали кримінальною міліцією у справах дітей. Тепер поліцейський підрозділ із такими функціями – це відділ ювенальної превенції.

Обов’язки інспекторів ювенальної превенції: профілактика і розкриття правопорушень, скоєних неповнолітніми чи проти них. Їхнє керівництво - сидить в приміщенні, яке колись займав дитячий приймальник-розподільник.

Розподільника для неповнолітніх злочинців з позаминулого року у Вінниці не існує. Суди області перестали виносити рішення про поміщення дітей-порушників в заклад на Хмельницькому шосе, поруч будівлі, яку до реформування міліції у поліцію називали міським управлінням МВС.

Відео дня

- Розподільники є в кількох інших областях. У нас ліквідували, - каже начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності обласної поліції Ігор Пороховий та розповідає, що із року в рік правопорушень неповнолітніх фіксують менше й менше.

Його колеги з міського відділу торік пояснили RIA/20minut.ua позитивні зміни у статистиці дитячих злочинів більшою зайнятістю наших дітей навчанням та сучасним, більш поміркованим ставлення до свого дозвілля. А Ігор Пороховий хвалить підлеглих за хорошу профілактичну роботу.

- Помінялась правосвідомість неповнолітніх, подіяла наша профілактична робота та пропаганда здорового способу життя, - говорить співрозмовник.

- Протягом чотирьох-п’яти останніх років спостерігається тенденція до зниження, як злочинності неповнолітніх, так і адміністративних правопорушень, - говорить він. - Навіть на прикладі двох місяців цього і минулого року можна побачити зміни. Зараз неповнолітні скоїли 49 злочинів, торік в ці самі місяці – 61. Якщо взяти по адміністративним правопорушенням, то маємо ще більш показові дані: 180 порушень за два місяці минулого року, а цього року – 103 адмінпорушення.

На питання «Невже перестають підлітки пити пиво у дворах, палити, пробувати наркотики?», Ігор Пороховий каже: «Так».

Серед злочинів, скоєних дітьми, судячи з поліцейської статистики, немає важких. В основному – крадіжки. Є пограбування і розбої, але ці злочини такого типу: йшов, побачив дорогий телефон, дав по голові малому чи пригрозив побиттям – і відібрав мобільний.

- Спонукає неповнолітніх на злочини, як-то кажуть на російській мові, «спонтанно возникший злой умысел». Якихось кричущий злочинів, скоєний неповнолітніми, до якого б вони готувалися чи особливо тяжких, у нас в області немає, - говорить керівник ювенального відділу.

Зате є злочини скоєні проти дітей. І хоча їх теж менше, але поліція нашої області уже повідомляла про кілька фактів убивств дітей матерями. Не менш кричущі випадки бачили в інших регіонах, де жінки залишали маленьких самих удома на тижні.

Як інспектори ювенальної поліції контролюють сім’ї, які раніше називали неблагополучними, а тепер іменують такими, що опинилися в скрадних життєвих обставинах? Про це – читайте в матеріалі «Дитячу поліцію «врізали». Хто тепер стежить за матерями, які гроблять дітей?».

– Чужих дітей не буває. Про будь-які ситуації, які стаються з дітьми, інформуйте: якщо бачите, що ваші сусіди щось не так роблять, набирайте «102», - звернувся до вінничан начальник відділу ювенальної превенції. - А батьків прошу більше цікавитися життям своїх дітей, їх дозвіллям, особливо переписками у соцмережах. Всім відомо, що зараз багато різних груп смерті. Дорожчого за життя твоєї дитини нічого немає, тому цікавтеся, чим живе зараз ваша дитина.
 

Що має насторожити батьків у поведінці дитини?
Поради від Ігоря Порохового:

  • Зміна поведінки і зміна настрою. Одразу видно, що дитина стала не така, більше замкнена, раніше ділилася з батьками подіями, а тут мовчить.
  • Більше пропадає поза домом.
  • Більшість вільного часу проводить за комп’ютером - у соцмережах. По можливості, треба мати контроль за перепискою - продивлятися акаунти дитини, перевіряти, які ще відвідувала сайти.

 

Кількість дитячих проступків падає
На прикладі порівняння двох місяців цього року з аналогічними місяцями минулого року

Кількість злочинів, скоєний неповнолітніми

  • Було 51
  • Стало 49

Адміністративні порушення дітей

  • Було 180
  • Стало 103

Неповнолітні, як учасники злочинів

  • Було 44
  • Стало 40

Потерпілі від злочинів діти

  • Було 64
  • Стало 50

 

215 
неповнолітніх на обліку


ставиться на облік поліцейськими дитина після скоєння 

  • одного кримінального правопорушення
  • двох адміністративних порушень


744
на обліку в поліції сімей, які потрапили у складні життєві обставини

  • поліцейський облік відрізняється від обліку соціальних служб тим, що він менший, бо стосується тільки сімей-порушників соціальних норм і правил

 

 

Читайте також:

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

Дитячу поліцію «врізали». Хто тепер стежить за матерями, які гроблять дітей?»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    Зато наркоманов - каждый второй.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up