Які зміни принесе 2022 рік — про пенсії, зарплати та нові податки, що почнуть діяти для вінничан

Які зміни принесе 2022 рік — про пенсії, зарплати та нові податки, що почнуть діяти для вінничан
Зимове містечко у Центральному парку, фото Михайла Курдюкова
  • У 2022 році один раз зросте мінімальна зарплата та планують сім етапів підвищення пенсій. Водночас починають працювати нові правила і податки.
  • Що принесе цей рік для наших гаманців? Про гроші, антибіотики за рецептом, третю дозу вакцинації та багато іншого.

У 2022 році «мінімалка» зросте на 200 грн і становитиме 6 тисяч 700 гривень. Підвищення запланували аж на 1 жовтня. Попереднє зростання було в грудні 2021 року — з 6 тисяч до 6,5 тисяч гривень.

Це підвищення не стане помітним стресом для економіки, але і підвищення доходів громадян воно теж не означає, вважає директор аналітичного центру «CASE Україна» Дмитро Боярчук в коментарі «Радіо Свобода».

Зазвичай, якщо ростуть податки — ростуть й ціни для кінцевого споживача. Про підвищення тарифів та зарплат, що почали діяти для вінничан з 1 січня, читайте в нашому попередньому матеріалі за цим посиланням

Відео дня

Як зростуть пенсії

Календар підвищень пенсій на цей рік склали у Мінсоцполітики. Відтак, з січня відбудеться підвищення пенсій людям, що отримали інвалідність внаслідок аварії на ЧАЕС. У березні запланована індексація пенсій. У квітні — перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

У липні, а потім в жовтні та грудні відбудеться підвищення у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. А ще з жовтня запровадять доплати для пенсіонерів, старших за 70 років. Вони почнуть отримувати 300 грн на місяць до своєї пенсії.

— У результаті запланованих підвищень середня пенсія на кінець 2022 року складатиме 4 тисячі 533 гривень й в порівнянні з початком 2020-го вона зросте майже на 50%, — повідомила міністр соцполітики Марина Лазебна. — Найбільша наша увага зосереджена на підвищенні мінімальних пенсій для людей, які працювали все життя. І з жовтня наступного року мінімальна пенсія для людей, старших за 70 років, які мають повний страховий стаж, становитиме 3 тисячі гривень.

Антибіотики — тільки за рецептом

З 1 квітня 2022 року лікарі мають виписувати електронні рецепти на препарати, які в інструкції називаються рецептурними, про що йдеться в наказі Міністерства охорони здоров’я.

Згодом, у відомстві роз'яснили: запроваджують обов'язковий електронний рецепт для купівлі антибіотиків. А до кінця року правило розширять щодо всіх рецептурних препаратів.

Отримати електронний рецепт можна буде в сімейного лікаря. Рецепт з'явиться в електронній системі охорони здоров'я, а пацієнту надійде код в СМС-повідомленні. Його і треба буде показати в аптеці.

Вакцинація

Пандемія коронавірусу триває, а отже необхідність вакцинації від ковіду у 2022 році зберігатиметься. З 17 січня щеплення буде обов'язковим для медиків, працівників органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств і організацій.

Ті, хто вже двічі щепився, зможуть сподіватися на третю, «бустерну» дозу, про що зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. У МОЗ обіцяють почати щеплення третьою дозою людей із груп ризику вже з середини січня, а більш масово — з лютого.

Недешеві «кульочки»

Не дешевше 2 грн, — такою буде мінімальна ціна одного пластикового пакета з 1 лютого 2022 року. А якщо він має ручки, то коштуватиме 3 грн.

Утім йдеться не про тонкі «маєчки», а про пакети товщиною понад 50 мікрометрів: це ті, що можуть витримати вагу понад сім кілограмів.

Фото з архіву «20хвилин»

У грудні 2021-го уряд заборонив розповсюджувати пластикові пакети безплатно. А з березня 2022 року тонкі та надтонкі кульочки взагалі планують заборонити. Читайте більше у цьому матеріалі: 

Касові апарати

Ледь не для всіх ФОПів з 1 січня 2022 року стало обов’язковим використання касових апаратів. Але тут є нюанси.

Наприклад, якщо людина купить кілограм картоплі у ФОПа та проведе безготівковий розрахунок, це буде розрахункова операція і потрібен касовий апарат.

Але якщо компанія замовить послугу з дослідження ринку картоплі у ФОПа, то це не вважатиметься розрахунковою операцією: оплата буде здійснена у вигляді банківського переказу за актом виконаних робіт. Тобто, касовий апарат не потрібен.

Інфографіка від «Економічної правди»

Кабмін дозволив не ставити касовий апарат платникам єдиного податку 1-ї групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Також наприкінці 2021 року уряд схвалив рішення, що видавати чеки не треба ФОПам, які працюють в сільській місцевості (крім тих підприємців, що торгують алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами - авт.), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій: 1 мільйона 85 тисяч 500 гривень.

Податківці можуть перевіряти використання касових апаратів та штрафувати підприємців у разі виявлення порушень. Штрафи залежать від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Податки на нерухомість і землю

Від мінімальної зарплати залежить ще кілька податків. Наприклад, податок на нерухомість

Власники великих квартир понад 100 кв.метрів та будинків понад 120 кв.метрів мають платити збір за, так би мовити, «зайві квадрати»: за кожен квадратний метр по 1,5% від мінімалки. З 2022-го це по 90 грн/м2, тобто на 20% більше.

Податок сплачує власник раз на рік та незалежно від кількості прописаних мешканців.

З 1 січня почало діяти «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету: 5% від вартості землі на рік.

Тобто якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

Цей податок не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель, що перебувають у межах населених пунктів.

Більше української в ЗМІ та захист держави

Чергові норми мовного закону набудуть чинності 2022 року. З 16 січня друковані ЗМІ мають випускатися державною мовою. Для видань іншими мовами обов'язково має бути український аналог. Ці вимоги не поширюються на ЗМІ, які виходять кримськотатарською, англійською чи мовами ЄС.

А з 16 липня за порушення мовного закону зможуть штрафувати конкретних людей: наприклад, не кафе, де не обслуговують українською, а окремого офіціанта. У сфері послуг штрафи складатимуть 3400 - 5100 грн. Покарання для держслужбовців сягатимуть 6800 грн.

Закон «Про основи національного спротиву» набув чинності з 1 січня. За документом в Україні мають розгорнути військові частини територіальної оборони. Окремі батальйони вже тренуються в різних містах. Утім з 2022 року всю систему планують зробити більш організованою.

Планується створити чотири регіональних управління, а в кожній області сформують свою бригаду тероборони. Підрозділи розгорнуть до 15 січня.

Збори підрозділу тероборони Києва / Фото Руху Чесно

Про те, як буде функціонувати тероборона Вінниці — ми розкажемо у наших наступних матеріалах, тож слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua.

 

Читайте також:

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

Про хороше, не дуже і зовсім погане. Зібрали кращі відео другої половини року про Вінницю

Куди і як можна витратити «тисячу Зеленського»? Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Аліна Вінниця

    в про касові апарати для малого бізнесу?

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Аліна Вінниця

    Аліна Вінниця, про це інформація є в матеріалі.

keyboard_arrow_up