«Дякую» за обслуговування російською. Мовний скандал у вінницькому ресторані (ВІДЕО)

«Дякую» за обслуговування російською. Мовний скандал у вінницькому ресторані (ВІДЕО)
  • У вінницькому ресторані декілька днів тому розгорівся скандал на мовному підґрунті.
  • Офіціант відмовився розмовляти українською мовою після прохання відвідувачів.
  • Після того, як історія набрала розголосу, ресторан опублікував офіційне звернення.
  • На чиєму боці закон?

Це сталося в ресторані «Pasta e Vino — Piazza Beatrice» на Поділлі. Вінничанка Юлія Рюхова прийшла у заклад поснідати та наступного дня виклала допис у соціальних мережах. 

«Вчора ми снідали у Вінниці в ресторані Pasta e Vino - Piazza Beatrice на Зодчих, 12. Не вперше ми туди приходили, але впевнена, що вже востаннє. На прохання мого чоловіка спілкуватись з нами українською, офіціант сказав «ета майо канстітуционнає права». Адміністраторка, яку покликав Михайло, пробувала виправдати офіціанта. Сказала, що він з Донецька. Правда не зрозуміло чому це дозволяє йому порушувати українське законодавство», — йдеться у дописі.

Дякую за обслуговування російською. Написав вінничанин закладу.

Після інциденту пара залишила відгук про заклад на Google Maps.

Відео дня
Відгук вінничан на Google Maps

Відповідь від ресторану

Згодом у ресторані оприлюднили заяву, а згодом і відеозвернення. У відповідь дії вінничан назвали «політично вмотивованими»та запропонували відразу переходити на італійську, тому що заклад тематичний. 

Текст заяви наведено без змін: 

«Як знівелювати роботу команди, довжиною у 12 років, у побудові ресторану? Вихідними у нас трапилась ситуація, коли наш офіціант в силу власних переконань не перейшов на українську мову на прохання відвідувача.

Можливо, прохання було жорстке, можливо ні. Це не важливо. Важливо те, що ресторан завжди намагається догодити своїм відвідувачам, що можна побачити по реальним оцінкам реальних відвідувачів.

Так, ми не застраховані від людського фактору.

Ми визнали одразу помилку нашого співробітниката та працюємо над тим, щоб ситуація ніколи не повторилась.

Наша команда це люди, фанати своєї справи, разом ми пережили локдауни, карантинні обмеження, фінансові втрати, виїзди наших колег закордон.

Завжди з відкритістю сприймаємо всі уроки та рекомендації, що дають нам наші гості.

Показником цього є високі оцінки, які залишають нам відвідувачі ресторану. Високі рейтинги 4.9, у Google та FaceBook.

Все це відгуки наших відвідувачів, за кожен з яких ми вдячні, адже вони дають нам можливість ставати кращими.

Та наразі, спекулюючи болючим мовним питанням, наші зусилля намагаються нівелювати. Знищити бізнес, який дає роботу нашій команді та працює на авторитет міста.

Наша команда - це 28 офіційних робочих місць для людей, які обрали українську мову не за велінням закону, а за покликом серця. Навіть цей офіціант, що має іншу думку щодо мови спілкування, залишився в Україні, а не поїхав працювати за кордон.

Ми проявляємо свою любов до України, роботою у складних економічних реаліях, дотримуючись при цьому усіх правил та вимог законодавства. Нам важливо показувати реальну роботу та реальні справи, допомагати тим, хто це потребує, та допустити право на помилку і дати змогу людині виправитись.

Ми бажаємо, щоб роботу нашого ресторану оцінювали за смаком наших страв, якістю обслуговування, сервісом та атмосферою.

І хочеться додати тезу з рядків Ліни Костенко, з яких в сучасних реаліях нам всім потрібно повчитись.

І в житті, як на полі мінному,

я просила в цьому сторіччі

хоч би той магазинний мінімум:

Люди, будьте взаємно ввічливі! — 

і якби на те моя воля,

написала б я скрізь курсивами:

Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими!»

Закон про мову

В Україні, нагадаємо, набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Йдеться про низку положень закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної. Він був ухвалений Верховною Радою 25 квітня 2019 року, а набув чинності 16 липня 2019-го — через два місяці з дня опублікування.

Однак початок дії багатьох норм закону відклали на різні терміни. Серед таких положень була, наприклад, стаття 30 про українську мову усфері обслуговування споживачів — вона почала діяти лише через 18 місяців, у січні 2021 року.

Що робити, якщо норми порушено?

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь ще раніше закликав українців у таких випадках звертатися до його офісу (уповноваженого з питань захисту державної мови).

Він оприлюднював детальну інструкцію щодо того, як можна поскаржитися на порушення. Кремінь пропонує для цього чотири кроки (залежно від ситуації):

1. Спробувати владнати конфліктну ситуацію на місці та попросити працівника (заклад, екскурсовода тощо) обслуговувати вас державною мовою.

2. У разі відмови — звернутися до керівництва закладу або на «гарячу лінію» цієї установи.

3. Якщо ж українську не використовують і після усного прохання чи зауваження, можна зафіксувати факт такої відмови (це може бути аудіо-, відеозапис, письмове підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назва, місцезнаходження, контакти закладу).

4. Після цього слід подати скаргу в офіс уповноваженого з питань захисту державної мови:

Опитування

Кого Ви підтримуєте в мовному скандалі?

 

Читайте також:

«Скло» на дорозі — 62 вінничанина впали та отримали травми. Що кажуть у мерії?

Як правильно заводити машину в мороз. Корисні поради водіям

Оголосили підозру рейдерам, які захопили цукровий завод в Іллінцях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (388)
  • Vendetta Alive

    Так кто из этого села знает украинский? Один бычий суржик! РУсский я зык не любят? Ок, так и надо сказать будет хирургу который будет оперировать военных - не оперируй, ты говоришь по-русски. Это ж каким долбаебом надо быть чтобы вот так доставать людей. Само не знает родного языка, так выебнуться же надо.
  • Жора

    Чем отличается женатый мужчина от неженатого?
    Женатый думает только про мову и язык, он знает что вечером жинка насыпыть тарилку борщу, потим кыне ий палку и все ок).
    А я должен всегда держать себя в хорошей физ форме, борщ не ем.Про мову и язык вообще не шарю, и в мыслях только как найти телку на вечер или на ночь чтобы кинуть палку.
  • Anatoliy Lastovetskiy

    Я вот так это почитал комментарии и подобрал для вас всех один анекдот. Как раз подходит. https://youtu.be/6DuCItAq9tQ
    Смотреть с 2:57 ( экскурсия по аду).

  • Irene Vatamaniuk

    Та забийте... І на ресторан і на фіцика... Яке їхало, таке і здибало, а піару на всю Україну... Не забувайте, що при на стільки негативному настрої в нашій країні, найкращий піар - чорний...

keyboard_arrow_up