Тарифи, зарплати та касові апарати. Що зміниться в січні для вінничан?

Тарифи, зарплати та касові апарати. Що зміниться в січні для вінничан?
У січні зросте пенсія в «чорнобильців». Уряд пообіцяв, що розмір виплати, залежно від групи інвалідності, сягатиме до 14 тис. грн на місяць / Фото Михайла Курдюкова
  • Перший місяць 2022 року багатий на нововведення.
  • Зростуть тарифи на холодну воду і доставку газу. Медикам і деяким категоріям пенсіонерів держава буде платити більше.
  • А з 1 січня підприємці 2-4 групи оподаткування мають продавати тільки з чеком.

З приємних змін — у січні поки не планують підвищувати тарифи на газ і електроенергію для населення. Але давайте по черзі.

Тарифи

Зросте вартість послуг «Вінницяоблводоканалу». З 1 січня вода і стоки здорожчають з 23,66 грн за куб до 25,62 грн.

Також дещо збільшиться вартість доставки газу. Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг встановила, що з 1 січня 2022 року вінничани, що є споживачами «Вінницягазу» платитимуть 2,112 грн за куб газу. Попередній, ще чинний тариф, складає 2,016 грн за куб на місяць.

Відео дня
Фото з архіву «20хвилин»

У січні ми отримаємо платіжки за комуналку, спожиту в грудні. І там будуть вказані дещо інші розміри абонплати за централізоване тепло. Абонплата на опалення складатиме:

  • 5,41 грн — для будинків без загальнобудинкових лічильників;
  • 16,68 грн — для будинків із загальнобудинковими лічильниками. 

На гарячу воду:

  • 4,90 грн — для будинків без загальнобудинкових лічильників;
  • 8,98 грн — для будинків із загальнобудинковими лічильниками.

Цей платіж, нагадаємо, раніше був складовою тарифу на централізоване тепло. Тепловики пояснювали, що беруть абонплату, щоб покрити вартість обслуговування загальнобудинкового лічильника тепла і гарячої води та обслуговування абонентського рахунку. Тобто, зняття показників, розрахунок квитанцій тощо.

Натомість вартість електроенергії та газу для населення буде незмінною до 30 квітня 2022 року.

Пенсії та зарплата

Мінімальна пенсія кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловіку) захисників (захисниць), що загинули в зоні проведення АТО/ООС, становитиме не менше 7 800 грн, встановив уряд.

У Міністерстві соцполітики додали, що з 1 січня зростуть пенсії для чорнобильців. Виплати будуть не меншими за: 14 тисяч 600 грн – по 1 групі інвалідності; 9 тисяч 500 грн – по 2 групі інвалідності; 7 тисяч грн – по 3 групі інвалідності.

Пенсії для інших категорій не збільшать у січні 2022 року. Натомість більшу зарплату почнуть отримувати медики.

У Держбюджеті на 2022 рік запровадили показник мінімальної зарплати: 13,5 тисяч гривень — середнім медичним працівникам, 20 тисяч грн — лікарям.

Також мерія Вінниці продовжить виплачувати муніципальні надбавки медикам комунальних закладів міста, що залучені до боротьби з COVID-19. А це 15 тисяч гривень «на руки» лікарям, 10 тисяч — медсестрам, 8 тисяч — молодшим спеціалістам.

Касові апарати

Ледь не для всіх ФОПів з 1 січня 2022 року стане обов’язковим використання касових апаратів. Але тут є нюанси.

Наприклад, якщо людина купить кілограм картоплі у ФОПа та проведе безготівковий розрахунок, це буде розрахункова операція і потрібен касовий апарат.

Але якщо компанія замовить послугу з дослідження ринку картоплі у ФОПа, то це не вважатиметься розрахунковою операцією: оплата буде здійснена у вигляді банківського переказу за актом виконаних робіт. Тобто, касовий апарат не потрібен.

Інфографіка «Економічної правди»

Кабмін дозволив не ставити касовий апарат платникам єдиного податку 1-ї групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Також наприкінці 2021 року уряд схвалив рішення, що видавати чеки не треба ФОПам, які працюють в сільській місцевості (крім тих підприємців, що торгують алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами - авт.), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій: 1 мільйона 85 тисяч 500 гривень.

Податківці можуть перевіряти використання касових апаратів та штрафувати підприємців у разі виявлення порушень. Штрафи залежать від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Запровадили новий податок для землевласників

Щодо нових податків, то з 1 січня почне діяти «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету. Ця сума становитиме близько 5% від вартості землі на рік.

Тобто якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю. 

Цей податок не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель, що перебувають у межах населених пунктів.

 

Читайте також:

«Поїздка була одна, а гроші зняли шість разів». Чому з банківських карток масово списують кошти

На ялинку — сім мільйонів. Вінниця в лідерах по витратах грошей на святкування Нового року

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Іван Демченко

    Дуже високі тарифи в платежах на комунальні послуги!!!
  • Valentina Valentina

    А доставка газу якось по іншому уже проходить,що саме доставка має піднятися!??
    Скумбрія,говядіна,гречка "знають ціни",а тут крутять як циган сонцем
  • Kiosk PAY

    Отличная и законная альтернатива кассовым аппаратам, это работа через терминалы оплаты. Более детально об этом можно ознакомится на сайте KioskPAY.com.ua
  • Pasha Aivazov

    Розводять народ ,як стадо овець 🐑
    Це вже Європа?

keyboard_arrow_up