Продаж тільки з чеком. Кому з ФОПів у 2022 році потрібен буде касовий апарат

Продаж тільки з чеком. Кому з ФОПів у 2022 році потрібен буде касовий апарат
  • З 1 січня ледь не всі фізичні особи-підприємці мають застосовувати касові апарати.
  • Нині з 1,5 млн спрощенців реєстратори розрахункових операцій використовують тільки 52 тисячі ФОПів.
  • Яка відповідальність за продаж товарів і послуг без чеків?

Менше, ніж через півтора місяця завершиться відтермінування обов’язкової фіскалізації для ФОПів. З 1 січня всі ФОПи 2-4 групи, незалежно від їхнього виду діяльності, мають застосовувати касові апарати.

Час спливає

Рік тому, Верховна Рада проголосувала за те, щоб відтермінувати застосування фіскалізації для всіх ФОПів (крім першої групи). Але у 2022 році цей строк спливає.

З 1 січня наступного року в Україні всі фізособи-підприємці, які працюють зі споживачами, повинні будуть встановити реєстратори розрахункових операцій (РРО, програмні РРО, касові апарати) та видавати чеки.

Відео дня

Тобто, його мають застосовувати інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстилю, магазини секонд хенду тощо та всі ФОПи, крім платників єдиного податку 1-ї групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Позитивна тенденція

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев відзначає, що з початку 2021 року зросла кількість касових апаратів (РРО та програмне РРО), яку реєструють фізичні особи-підприємці.

«З початку року на 66% зросла кількість РРО / ПРРО, зареєстрованих фізичними особами-підприємцями, які є платниками єдиного податку. Загальна кількість РРО / ПРРО в Україні становить 446 тисяч, — йдеться у дописі Гетманцева на фейсбук-сторінці. — Дякую платникам податків за високий рівень громадянської свідомості та розуміння того, що РРО – це просто та доступно. Хочу вкотре нагадати, що фіскалізація - це не про податки, це, в першу чергу, про прозорість діяльності і цивілізовані правила ведення бізнесу».

Станом на листопад 2021 року, 52 тисяч ФОПів-«спрощенців» вже встановили реєстратори розрахункових операцій. При цьому більшість РРО були встановлені протягом цього року. 

В Україні нараховується 1,5 мільйона фізичних осіб-підприємців, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, повідомляють у Державній податковій службі України.

Будуть нові акції протесту

Тим часом, рух «SaveФОП» анонсує нові акції протесту під стінами Верховної Ради. Підприємці збираються пікетувати у Києві, 1 грудня 2021 року. Вимагатимуть скасування обов’язкового РРО для підприємців-«спрощенців».

Лідер руху «SaveФОП» Сергій Доротич каже, що малі підприємці не проти фіскалізації своїх бізнесів, але вважають, що в українських реаліях це знищить малий бізнес.

— Навіщо ми обирали спрощену систему оподаткування? Щоб до нас не приходив податківець і не перевіряв розрахунково-касову дисципліну. А касовий апарат — це можливість податкового інспектора будь-коли здійснити перевірку. Крім того, ФОП має сам вести додаткову звітність або найняти бухгалтера — а це все витрати», — казав у коментарі виданню DW Сергій Доротич.

Як перевірятимуть ФОПів?

Спочатку ніяк. На час карантину перевірки в Україні заборонені — діє мораторій. Натомість, як пишуть в офіційному виданні ДФС «Вісник», податківці будуть нагадувати підприємцям, що вони зобов'язані встановити РРО та використовувати його.

— Зараз ми намагаємося інформувати тих підприємців, діяльність яких передбачає наявність РРО, що наближається момент, коли їх мають встановити. Після 1 січня ми вже будемо звертатися і нагадувати, що, поки діє мораторій, потрібно скористатися цим, встановити РРО і почати його застосовувати. Тобто на першому етапі переважно будемо переконувати, — зазначив в.о. голови ДПС Євген Олейніков.

Але щойно закінчиться карантин, перевірки відновляться. Усіх одразу відвідувати не стануть, проте з цього моменту можливі жорсткі штрафи.

Наприклад:

Чеки та контроль обігу також дадуть можливість покупцям довести, де саме вони придбали неякісний товар, звернутися зі скаргою до перевіряючих органів або зажадати повернути гроші за продукцію.

 

Читайте також:

Репетиторство, авторський блог і продажі. Варіанти підробітку для жінок у декреті

Італійські сири і турецькі шуби. Історії успіху двох іноземців, які побудували бізнес у Вінниці

Власні справи, які відкрили вінничани-атовці або їх дружини. Ось сім ветеранських бізнесів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Kiosk PAY

    Законная альтернатива для РРО без подготовки номенклатуры товаров - установка терминалов оплаты, в виде электронных кассиров. Это оптимальный выбор для бизнеса любого уровня. Более подробно, Вы сможете узнать на нашем сайте KioskPAY.com.ua
  • Нталья Крыжко

    Ну и  в чем тогда отличие между упрощенцами и общей системе.Мелкий бизнес и так еле концы с концами сводит.
  • Mukola Gavba

    підприємці  і так уже існуюь і виживають як можуть.ще один два вдалих законопроекти і ВСЕ. Владнні структури людей небачать. держава БЕЗ людей-це і є план всіх законопроектів .  Огляніться навкруг де молодь? Пенсіонери, і люди які ВЖЕ купили квитки на роботу за кордоном.
    А деж тоді  серед цього розвиток Держави
    Ну якщо задача стоїть фіксалізувати, зажати штрафами і перевірками, то Ваші західні і східні партнери будуть дуууже вдячні вам за підняття їхніх економік

    Ols Kat reply Mukola Gavba

    Сподiваюсь, коли нас оптимiзують до 15 мiльйонiв, то зупиняться. Повинен же хтось обробляти землю, яка належатиме нiмцям з американцями

    vik n reply Ols Kat

    омериканьци привезут  на поля своих  прирученных  нигерив. построят им в  поле  трейлеры .наладят инфрастуктуру- супермаркеты  наркотики  и  джаз.и проституток и вгудайте кто  буде у  роли проституток.

    Ols Kat reply vik n

    афроамериканцы работать не будут, они к пособию привыкли и к талонам на питание. Могут завезти каких-то вьетнамцев, но не факт что они дешевле нас окажутся

    vik n reply Ols Kat

    индусы за рис  будут  работать ..так что есть  дешевле  публика  чем  украиньци
  • Cергей Медведев

    А в зоне ООС?Могут обстрелять,вырубить электрику,интернет! Персонал при обстреле готов все бросить и бежать! А тут кассовый в придачу! Всех под одну метлу ! Сволочи " зелёные "!

keyboard_arrow_up