Репетиторство, авторський блог і продажі. Варіанти підробітку для жінок у декреті

Репетиторство, авторський блог і продажі. Варіанти підробітку для жінок у декреті
Ілюстративне зображення: iStock
  • Кожна жінка має право піти у декрет, починаючи з 30-го тижня вагітності. А після пологів — оформити декретну відпустку по догляду за дитиною до трьох років.
  • Згідно з українським законодавством, новоспечена матуся також може розраховувати на декретні виплати (цьогоріч у середньому це 280 гривень за день).
  • Та все частіше жінки намагаються знайти для себе підробіток. Що це може бути?

«Потрібна робота дома для мами в декреті! Готова до роботи, тільки щоб платили». «Я мама в декреті, цікавить реальна робота». «Матусі, хто знайшов роботу в декреті? Поділіться порадами»… Такі дописи регулярно з’являються у вінницьких пабліках та спеціальних групах для матусь.

Жінки пишуть, що потребують фінансової незалежності, втомились від сидіння на одному місці, відчувають бажання повернутись до колективу чи хочуть спробувати кардинально змінити сферу діяльності. Одні шукають підробіток у вечірні й нічні зміни, можливість працювати в офісі у чітко визначені години, інші ж надають перевагу фрилансу, аби щоразу «підганяти» графік і обсяг роботи під себе. 

Крім того, обираючи бажаний напрямок підробітку на час декрету, жінки відштовхуються від багатьох інших факторів: освіти, попереднього місця роботи, навичок, талантів, наявності часу й ресурсів для додаткового навчання… 

Відео дня

Ми перевірили, що саме рекомендують жінки одна одній та склали ТОП-5 варіантів, які можуть принести додатковий дохід.

Копірайтинг, рерайтинг

Однією із найпопулярніших пропозицій для жінок у декреті є написання статей. Знайти такий підробіток можна як на спеціалізованих сайтах із пошуку роботи, так і на біржах фрилансу.

Оплата найчастіше пов'язана безпосередньо з обсягом виконаної роботи, а умовна зарплата залежить від кількості знаків у тексті. На ресурсі work.ua, до прикладу, за таку роботу пропонують від шести до 36 тисяч гривень. 

Крім того, іноді можна самим обирати бажані теми й писати лише про те, що цікавить чи в чому непогано розумієтесь. 

Додамо, що за написання статей іноземною мовою чи переклад можна отримати значно більше, ніж за роботу українською. 

Серед основних вимог, які ставлять роботодавці, є грамотність, чітке виконання поставлених завдань, дотримання дедлайнів і вміння шукати й аналізувати інформацію.

Репетиторство

У сучасному світі досить популярним є онлайн-репетиторство. Особливим попитом ця робота користується під час карантину й дистанційного навчання школярів і студентів, а також у період підготовки до ДПА і ЗНО. Тому, якщо маєте педагогічну освіту чи сертифікати, які підтверджують рівень ваших знань, доступ до інтернету й кілька годин вільного часу — можете спробувати свої сили у викладанні.

Зауважимо, що часто онлайн-платформ, які шукають викладачів пропонують гнучкий графік і можливість самостійно обрати кількість уроків і час їхнього проведення. А оплата може бути як після кожного проведеного заняття, так і кілька разів на місяць. 

Уточнимо, що як і у попередньому варіанті, більше грошей можна отримати, якщо добре володієте іноземною мовою. Про чимало таких вакансій, до слова, ми писали у нашому попередньому матеріалі:

Послуги краси

Цей варіант підійде тим матусям, які або вже пройшли відповідне навчання, або мають змогу це зробити в декреті. Так, вдома можуть приймати клієнтів перукарки, візажистки, майстрині манікюру, бровістки й лешмейкерки... Всі ці послуги завжди мають попит і заробити на них можна непогані гроші.

Але тут дуже важливо пам'ятати, що крім власне умінь, ви маєте подбати про безпечне робоче місце, дезінфекцію робочих поверхонь та стерильність інструментів.

Також спочатку можуть виникати труднощі з пошуком клієнтів. Але якщо вдасться себе зарекомендувати, то такий підробіток у декреті може навіть перетворитись на постійну роботу. Головне працювати старанно й відповідально, а про свої послуги не соромитись розповідати подругам і писати у соціальних мережах — зараз це відмінний спосіб комунікації.

Блогерство

Так, материнство й декретна відпустка — чудовий час пробувати щось незвичне, експериментувати й відкривати власні нові грані. Сміливі матусі, які відчувають, що їм є про що сказати й чим поділитись зі світом, можуть створити свій блог. 

Найпопулярнішими платформами для цього, напевно, є Instagram та YouTube. Достатньо мати телефон з камерою, інтернет і трохи часу для регулярного й змістового постингу. А тем для цього постингу, погодьтесь, вистачає. Це може бути лайф-блог, кулінарний, художній, спортивний — все на що вистачає фантазії.

Чому блогерство — це підробіток? Бо тепер можна спокійно заробляти на якісному контенті. Якщо ваша сторінка стане популярною, якщо дописи коментуватимуть і поширюватимуть, то за якийсь час можна вводити рекламу, домовлятись з місцевими компаніями про співпрацю й отримувати гроші.

Продажі

Коли ми говоримо про продажі в інтернеті, то багато хто відразу думає про онлайн-магазини. Це, звичайно, також може бути хорошим варіантом, але ми зараз про дещо інше.

Саме у декреті жінка може спробувати монетизувати власні таланти. Ви вишиваєте, шиєте, в'яжете, створюєте прикраси, смачно готуєте, добре фотографуєте, малюєте ілюстрації...але все це лише для себе? Чому б не спробувати заробити на своїх хобі.

Як і у попередньому варіанті, можна створити сторінку у соцмережах і через неї знайомити людей з вашими виробами, можна залучати до реклами друзів, можна виставляти свої товари у спеціальних групах. Скільки ви заробите залежить найчастіше лише від вас, бо можна самостійно формувати ціну й працювати тоді, коли є на це час.

Та маємо уточнити, що спочатку, ймовірно, доведеться витратити трохи коштів на матеріали, тому врахуйте всі плюси й мінуси домашнього бізнесу

Нещодавно, до речі, ми писали про вінничанку, яка у декреті вирішила створювати дитячі аксесуари. Прочитати про це рекомендуємо у матеріалі: 

Насправді варіантів роботи в декреті є багато. Крім тих, що ми згадали ще можуть бути, до прикладу, «домашні» колцентри, модерація сайтів або груп у соціальних мережах, створення сайтів або тестування додатків, робота у клінінгових компаніях (часто пропонують непостійну кількагодинну зайнятість).

Іноді, щоб знайти підробіток доводиться надсилати сотні резюме чи чути десятки відмові від потенційних клієнтів, головне — не опускати рук. А щоб не потрапити на гачок аферистів, краще обирати перевірені платформи чи радитись зі знайомими, яким довіряєте.

 

 

Читайте також:

Літальні апарати, ядерні реактори чи ліки? Які товари й звідки імпортують на Вінниччину

Від чотирьох до 68 тисяч гривень! ТОП-5 пропозицій роботи для водіїв

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up