Куди і як можна витратити «тисячу Зеленського»? Ми перевірили

Куди і як можна витратити «тисячу Зеленського»? Ми перевірили
  • Всі вакциновані двома дозами українці можуть отримати тисячу гривень через програму «ЄПідтримка». 
  • Розповідаємо, на що можна витратити? Як саме скористатися послугою? Чи можна розраховуватися у фізичних магазинах?

Для того, щоб отримати тисячу треба: бути повнолітнім, вакцинованим та мати смартфон. Далі вам потрібно згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку «Дія». Впродовж 10 днів 1000 грн буде зараховано. Додамо, на програму виділили 8 мільярдів гривень, яких вистачить на 8 мільйонів людей. 

Ось на що можна витратити гроші: 

Відео дня

Витрачати гроші потрібно впродовж чотирьох місяців з дня отримання коштів. Якщо за цей час ви ними не скористаєтеся, то гроші повернуться до державного бюджету.

Як читаємо на сайті «Дії», ця послуга «спрямована на допомогу українському бізнесу, який найбільше постраждав під час карантину. Це креативна, транспортна та спортивна категорії».

Саме тому кошти можна витратити лише на зазначені вище категорії. Не можна: переказувати на іншу картку або, наприклад, витрачати у продуктових магазинах (навіть, якщо ви купуєте там книгу) чи витрачати гроші на заправці. 

Гроші не обов'язково витрачати одноразово. Ви можете, до прикладу, купити книгу, сертифікат на одне заняття з танців, зайти у «Родину» на мультик, та у вас ще залишаться гроші. 

Куди тисячу витрачають вінничани?

Ми запитали вінничан у нашій групі у Facebook про те, куди вони витрачають свою тисячу.  Вінничанка Наталія Фират, наприклад, написала, що купила чудові книги дітям. А Юлія Мельник пише: «Отримала, але ще не витратила. Планую купити квитки у подорож».

Містянка Svetlana Dermanskaya теж витратила гроші на квитки, каже, якраз вийшло придбати квитки у столицю і назад для двох. 

Є й негативні коментарі. До прикладу, Anita Zachar пише: «Я отримала щеплення в Польщі... тому мені не належить, а шкода. Можна б було на кіно витратити».

А вінничанка Yulya Kolivoshko говорить: «Для початку потрібно її отримати, а потім витрачати. Вже два тижні, як нараховують». 

Власний досвід

Журналістка 20minut.ua теж отримала тисячу гривень і відправилася у книгарню їх витрачати. Перед новорічними святами в книгарні було людно, понад десяток людей вибирали книги. Левова більшість з них розраховувалися тисячею Зеленського. Дехто — набирав книг рівно на тисячу гривень, дехто — приходив зі списками побажань від рідних. 

Коли підійшла наша черга розраховуватися, то ми вияснили, що картка має бути під'єднаною до системи мобільного платежу (Google Pay, Apple Pay). По-іншому неможливо розрахуватися. 

Тому нам довелося пропустити свою чергу і додати картку в Apple Pay, а далі знову відстояти чергу. Після того, як ми додали, то розрахуватися вийшло без проблем. 

Також наша журналістка придбала квитки на потяг за тисячу Зеленського через сайт «Укрзалізниці». Для цього просто ввела номер своєї нової картки «ЄПідтримки» у вікні оплати. 

Наразі триває розробка варіантів виплат не через «Дію». Реалізацією має зайнятися Мінекономіка та заплановано це на 2022 рік. 

Магазини заохочують витрачати

 

Читайте також:

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

На ялинку — сім мільйонів. Вінниця в лідерах по витратах грошей на святкування Нового року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ольга Петренко-Кравчук

    Шкода,що цією 1000 грн.  АВТОРИЗУВАТИСЯ не можна для "новини Вінниці на 20 хвилин",а то так би і всю відправила вам 😂.
  • AK

    Не "тисяча Зєлєнскага", а бюджетні гроші, з наших податків. Чому ви себе не прорекламували, вас передплатити можна за ці нещасні гроші?
  • Аліна Вінниця

    а в кого не має смартфона?

    AK reply Аліна Вінниця

    Наче весною 2022 можна буде пластикову карту оформити. Але це не точно.
  • Оличка Вербецкая

    Собі в ж-у хай тісненько засуне !!!

keyboard_arrow_up