Пенсіонерка Марія Пилипенко цього року не планує дуже активно готуватися до Великодня. Зазвичай за святковим столом збиралося близько 15-20 людей, але через пандемію ситуація дещо змінилася і в гості приїжджають лише найближчі. Відтак жінка каже, що багато страв готувати не буде.
— В церкву не піду, боюся скупчення людей. Але готувати святковий обід доведеться, бо приїдуть діти та онуки. Готувати планую кров’янку, запечу м'ясо, спечу пасочки і ще зварю яйця. Обов’язково ще салати приготую, в нас вдома люблять овочеві. Зять точно буде смажити шашлик, — розповідає жінка.
— На базарі можна поторгуватися, з людьми поговорити. В мене є багато точок, де я постійно купую м'ясо, овочі та молочні продукти. І як постійному покупцеві мені роблять знижки. Я вже частково підготувалася до Великодня, купила три десятки яєць (по 27 грн), борошно, цукор (22,5 грн за кг), олію (409 грн за 10 л) та м’ясо. Як правило, ці продукти дуже сильно дорожчають ближче до свят, хоча їх всюди повно — дефіциту ж немає, — каже Марія Пилипенко.
За розрахунками науковців з Інституту аграрної економіки, у 2021 році традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн — тобто на 25,8% дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн.
Науковці стверджують, що навіть спечена в домашніх умовах паска обійдеться дорожче — близько 120 грн за кілограм. А в магазинах вартість вже готового виробу обійдеться ще дорожче, позаяк ціна залежить від оздоблення випічки та складових інгредієнтів.
«Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого — зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID‑19», — пояснюють науковці.
Окрім того, неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року стали яйця: 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.
Вироби з мяса теж традиційно піднімуться в ціні. Наприклад, домашня ковбаса (0,5 кг) — 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси — на 10,2%.
Журналісти «20 хвилин» побували на базарі за тиждень до свята. Ми дізналися, скільки зараз коштують звичні нам продукти, з яких можна приготувати святкові страви.
Продавчиня Ніна, в якої ми спокусилися взяти домашню ковбасу, радить не відтягувати до останнього і йти за продуктами вже зараз, а не в останній момент.
— Ціни ростуть і будуть рости, хочете ви того чи ні. Але зараз ще можна скупитися, трохи пізніше більшість продуктів буде дозволити собі важче. От звичайне сало, наприклад, минулого тижня було по 50, зараз вже по 60 грн, — сказала жінка.
Отже, безпосередньо великодній кошик автора цієї статті буде містити десяток крашанок, шматок запеченої свинини, кільце ковбаси, сиру сулугуні, овочі та дві-три пасочки. На це сьогодні придбала продукти. Витратила на овочі, м’ясо, яйця та сир 620 грн, а пасочки буде замовляти ближче до свята.
В супермаркеті було багато людей, на кожній касі черга тягнулася дуже довго. Здебільшого люди купували яйця (вони тут виявилися дешевшими, ніж на базарі), фрукти та овочі, солодощі, а також товари для великоднього декору.
Як бачимо, прогнози науковців щодо вартості великоднього кошика справджуються. Але разом з тим, за їх розрахунками, загальна вартість великоднього кошика складає 6-7 % середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20‑22 % середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян.
Читайте також:
Скільки коштує постригтися-побритися у барбершопах Вінниці? Ми перевірили
Найбільше на їжу, найменше на освіту. Куди ще і скільки грошей вінничани витрачають щомісяця
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Daily
Max Fireline
Так приємно читати ваші матеріали і, що саме головне, дивитись на вас,
Так любо і приємно вас слухати,
Робіть більше репортажів з місця,
Ви просто шикарно виглядаєте в кадрі, пані Діано,
Дякую вам за круту статтю і неперевершений репортаж,
І, доречі, з наступаючим вас святом, дорога Діано!