Платне ТБ, сучасні пенсії та нові ціни — закони, що змінять життя вінничан

Платне ТБ, сучасні пенсії та нові ціни — закони, що змінять життя вінничан
  • Окрім мінімалки 3200 та нового податку для ФОПів з 1 січня набули чинності й інші закони, що вже почали впливати на життя вінничан
  • Нові пенсії, зарплати вчителів та ціни на ліки. «20хвилин» зібрали все в одному матеріалі
  • Так що чекає вінничан протягом 2017 року?

Пропонуємо перелік найважливіших змін:

1. Платні телеканали

З 1 січня набув чинності закон «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги) №3504.

Відео дня

Як пише Mediasat, з нового року медіагрупи отримують право вимагати від операторів платного телебачення плату за мовлення каналів в їх мережах. Та вже оголосили вартість:

  • Пакет каналів 1 + 1 media (6 каналів: «1 + 1», «2 + 2», «ТЕТ», «Плюсплюс», «Уніан ТБ» і «Бігуді») — 0,75 грн за 1 абонента в місяць.

  • Пакет каналів StarLightMedia (6 каналів: «СТБ», «ICTV», «Новий канал», «QTV», «М1» та «М2») —  1,5 грн за абонента.

  • Пакет каналів «Медіа Група Україна» (3 канали: «Україна», «НЛО TV» і «Індиго TV») — 0,45грн за 1 абонента в місяць.

  • Пакет каналів Inter Media Group (9 каналів: «Інтер», «НТН», «Мега», «Enter-фільм», «Піксель», «K1», «K2», «Zoom» і «EuroNews») — 3 грн за 1 абонента в місяць.

Якщо провайдери погодяться купувати контент платних телеканалів, вірогідно, вартість послуги кабельного телебачення зросте для вінничан.

2. Нова пенсійна система

З 2017 року, згідно з законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», стартує накопичувальна система виплати пенсій. Це означає, що кожен українець молодший 35 років починає відраховувати частину своєї зарплати на майбутню старість. До виходу на пенсію, ці кошти будуть зберігатися на індивідуальному рахунку.

На сайті 24 каналу пишуть, що протягом 5 років — з 2017 до 2022 —  відсоток відрахувань поступово наростатиме: з 2% і до 7%. І зберігаються відрахування на солідарну пенсійну систему, що надходять з єдиного соціального внеску (ЄСВ)

«ЄСВ становить 22% від фонду заробітної плати і сплачується юридичними особами-роботодавцями; фізичними особами-підприємцями та іншими категоріями платників податків. Таким чином, при одночасному збереженні і солідарною (старої), і накопичувальної (нової) пенсійної системи деяким категоріям громадян доведеться платити більше: від 22% + 2% до 22% + 7% податків протягом найближчих років. Це погана новина, але іншого виходу у держави просто немає», — пише журналістка порталу Наталія Лебідь.

3. «Мінімалка» 3200

З 1 січня мінімальна зарплата по всій Україні — 3200 гривень. Про плюси та мінуси від нової мінімалки для вінничан, «20хвилин» писали неодноразово. Якщо коротко, то серед плюсів можна назвати: зарплати в «конвертах» частково вийдуть з тіні, у два рази більше від прибуткового податку отримає бюджет та збільшаться надходження на армію.

Але мінусів не менше — кількість субсидій та їх розмір зменшиться, малий бізнес під більшим податковим тиском. І на думку експертів, економіка при мінімалці 3200 не буде зростати: відбувається перерозподіл коштів від бізнеса до влади.

4. Зросте зарплатня вчителів

З січня посадові оклади вчителів піднялися на два тарифних розряди — тобто, на 50%. Таке рішення прийняв Кабмін ще у листопаді.   Вчитель вищої 14 категорії отримає зарплату за січень від 5266 гривень до 6841 гривень. Тим часом учитель без категорії — від 3960 до 4853 гривень.

До того ж, зросла з січня зарплата рятувальників — з 3200 до 5100 гривень. І зросла зарплата лікарів на 30%. Іншим працівникам бюджетної сфери зарплату підвищили до 30%

5. Більшість студентів — без стипендій

Вже з початку року скоротиться кількість отримувачів стипендій, хоча при цьому — розмір стипендії стане більшим. Так, якщо за грудень студенти отримували мінімум 840 гривень, то вже з січня цей мінімум зросте до 1100 гривень. Підвищена стипендія на рівні 1600 гривень.

Портал Osvita.ua пише, що Мінфін виступає за закріплення академічних стипендій для 40% студентів у 2017 році з поступовим наближенням до європейських показників у 15% та відповідним збільшенням самої суми стипендій до 2020 року.

6. Нова ставка єдиного податку

704 гривні — нова ставка єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, навіть для тих, що не працюють. Напередодні Нового року, ця новина сколихнула вінничан, які масово «закривали своїх ФОПів» та вишукувалися у кількагодинні черги в Прозорих офісах міста.

Але не всім треба сплачувати соцвнески. «20хвилин» отримали таку інформацію від бізнес-омбудсмена у Вінницькій області Ігоря Швеця

7. Знизяться ціни на деякі ліки

З 2017 року розпочалася програма «Доступні ліки»: пацієнти зможуть отримувати ліки, визначені державою, безкоштовно чи з частковою компенсацією. Механізм відшкодування почне діяти з 1 квітня.

У аптеках мали знизитися ціни на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинні, цукровий діабет ІІ типу і бронхіальна астма. На офіційному сайті МОН вказано, які саме ліки підпадають під цю програму.

8. Друга хвиля «е-декларацій»

З 1 січня 2017 року розпочався новий етап подання електронних декларацій. Він триватиме до 1 квітня цього року.

За цей період свої електронні декларації повинні подати особи, які виконують функції держави і місцевого самоврядування. Проте, після того як президент України Петро Порошенко підписав закон «Про вищу раду правосуддя», у заключних положеннях цього закону вказано, що директори лікарень, освітніх та соціальних установ звільняються від обов'язкового декларування

9. У аграріїв заберуть пільги

Згідно з Податковим кодексом, з 1 січня 2017 року всі аграрії перейшли на загальну систему оподаткування — спецрежим ПДВ для сфери сільського господарства діяв до 1 січня 2017 року. Оскільки, на розгляд нардепам не дали законопроектів, які б подовжили спецрежим для аграріїв, то його скасували автоматично.

У той же час, згідно з Держбюджетом України на 2017 рік дотації на сільське господарство збільшилися вдвічі та складають 5,5 мільярдів гривень.

10. Акцизи на алкоголь, сигарети та паливо

У бюджеті на 2017 рік також є положення, за якими збільшили акцизні податки на алкоголь та сигарети. На алкогольні і слабоалкогольні напої податок зріс на 20%, кріплені та ігристі вина - на 12%. На цигарки податок зріс на 40%.

Експерти Українського центру контролю над тютюном вважають, що у 2017 році найдорожча пачка сигарет буде коштувати 50 гривень.

 

— Ціни на всі марки сигарет мають зрости в перші місяці 2017 року приблизно на 5 гривень за пачку, але таке зростання цін на дорогі сигарети дасть додаткові прибутки тютюновим корпораціям. Надалі тютюнові корпорації будуть намагатися підвищити прибутки за рахунок прискореного зростання цін на дорогі сигарети, - пояснює завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

 

Щодо податків на паливо, то з 1 січня 2017 року на бензин вводиться ставка 213,5 євро/тисячу літрів,  на скраплений газ 52 євро/тисячу літрів. До того ж, депутати прибрали «плаваючий» акциз на дизельне паливо: незалежно від рівня якості дизеля — акциз єдиний для всіх — 139,5 євро за тисячу літрів.

 

«Тепер же мало того, що все дизельне паливо виросте в ціні — приблизно на 1 гривню за літр при збереженні поточного курсу долара,  так імпортерам ще й буде невигідно завозити продукцію більш високих екологічних стандартів, отже, варто очікувати загального погіршення якості», - прогнозує керівник спеціальних проектів НТЦ «Псіхея» Генадій Рябцев.

 

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Сигарети по 40 грн.  і жодних пільг аграріям - ноу коментс. От з чого почали інтеграцію в Європу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up