З 1 січня люди шукатимуть лікарів та здешевіють деякі ліки — УП Життя

З 1 січня люди шукатимуть лікарів та здешевіють деякі ліки — УП Життя
Фото — УП Життя
  • Медреформа стартує з 2017 року. Перший етап — створення страхової медицини на рівні сімейних лікарів
  • Виконуюча обов'язки міністра МОЗ України Уляна Супрун поділилася своїм баченням реформи з журналістами «Української правди»
  • Окрім зміни у відносинах “пацієнт-лікар” мають зменшитися ціни на ліки, а лікарні — будуть краще оснащені

Журналісти «УП Життя» поговорили з в.о. міністром Міністерства охорони здоров'я (далі МОЗ — авт.) Уляною Супрун про те, як та з чого стартуватиме медреформа з 2017 року.

«20хвилин» передає тези розмови — повний текст інтерв’ю можна подивитися за посиланням.

Зниження ціни на ліки:

Відео дня
  • З 2017 року розпочнеться програма «Доступні ліки»: пацієнти зможуть отримувати ліки, визначені державою, безкоштовно чи з частковою компенсацією. Механізм відшкодування почне діяти з 1 квітня

  • З початку 2017 року в аптеках мають знизитися ціни на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинні, цукровий діабет ІІ типу і бронхіальна астма.Міністерство охорони здоров’я почне регулювати ціну цих ліків, порівнюючи вартість цих же ліків в сусідніх країнах.

 Які саме ліки впадуть в ціні? Дивіться на офіційному сайті МОН

  • Чому обрали ці хвороби? У МОЗ кажуть, що хвороби сердця, цукровий діабет і астма ефективно лікуються на амбулаторному етапі та впливають на показники смертності серед населення.

Сімейні лікарі по-новому:

  • З 1 січня МОЗ дає півроку на пошук сімейних лікарів. Самі пацієнти мають знайти собі лікаря, щоб до липня 2017 року укласти з медфахівцем угоду

  • Сімейні лікарі отримуватимуть у середньому 210 гривень за пацієнта на рік та зможуть набирати до 2 тисяч людей
  • Для пацієнтів не буде «прив'язки» до однієї лікарні: картку пацієнта лікар побачить в електроній базі E-Health, яка буде до 1 квітня
  • Лікар повинен буде проходити атестацію по-новому. Зараз у МОЗ перекладають на українську мову британську програму British Medical Journal

Читайте більше про реформу сімейної медицини в статі: Сімейний лікар по-новому. З наступного року вводять страхову медицину

Як лікуватимуть?

  • З нового року у сімейних лікарів будуть протоколи для лікування тієї чи іншої хвороби:

Уляна Супрун, в.о.міністра МОЗ України. Архів 20minut.ua«Потрібно розуміти, що протоколи – це не якась спеціальна апаратура, чи якісь ліки специфічні. Це алгоритм дій, як ми маємо лікувати пацієнтів. Ми не мусимо адаптуватися до якихось українських реалій, бо наші діти не хворіють по-іншому, ніж діти Франції чи Німеччини, але вони повинні отримувати ту саму допомогу, яка базується на доказовій медицині», — каже в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун.

  • Для сімейних лікарів обрали британські протоколи, які переводитимуть на українську мову

  • Лікарі первинної ланки займатимуться тільки раннім виявленням показників хвороби та простими, невідкладними речами.

«Усі йдуть до лікарів, якщо вони вже хворі, а не тоді, коли вони здорові. Ми будемо займатись громадським здоров’ям, а не лікуванням», — в.о. міністра Уляна Супрун.

  • У майбутньому на лікарів чекає «реорганізація праці»: пацієнти зможуть звертатится до своїх лікарів 24 години на добу, сім днів на тиждень.

  • А лікарні планують наповнювати необхідним устаткуванням, відповідно до потреб громади:

«Кожну область ми ділимо на 4 частини. У кожному з таких округів має бути одна лікарня інтенсивної терапії другого рівня, де є все і протягом 24-х годин на день, і всі послуги, які потрібні. Крім неї – дві лікарні нижчого рівня, чотири лікарні ще нижчого рівня, амбулаторії, діагностичні центри, реабілітаційні центри. Це будуть заклади, які потрібні для надання послуг населенню у цьому окрузі. Але кількість цих лікарень мають визначити на місцях – вони краще знають свої потреби», — в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун.

Фінансування медицини

  • В Держбюджеті-2017 на медицину заплановано 88,67 мільярдів гривень.

  • На реімбурсацію (відшкодування вартості) ліків запланова 500 мільйонів гривень.

  • Раніше фінансування виділялося на підтримку інфраструктури лікарень, субвенції на регіони, зарплатний фонд лікарям. А з 2017 року — найбільша сума буде виділятися саме на пацієнта:

«Ми беремо цю субвенцію і передаємо її на державне страхування і оплачуємо медичні послуги. Пацієнт буде бачити різницю у тому, що не буде платити за кожну річ, коли він йде у лікарню», — Супрун.

  • У 2017 році зміна системи фінансування медицини розпочнеться на первинній ланці, а у 2018 році на вторинній.

Читайте також:

Уляна Супрун про зміни в системі охорони здоров'я: доступні ліки і гроші за пацієнтом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тихон Хреников

    Нехай держава з  бюджета  дасть  лікарю  халат і  ручку  а  вже  потім  210 гривень за пацієнта.
  • Прокоповна Проня

    Где возьмут столько паталогоанатомов?!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up