Котельня на Тяжилові економить до 2,2 мільйонів кубів газу на рік. Це багато?

Котельня на Тяжилові економить до 2,2 мільйонів кубів газу на рік. Це багато?
  • У сюжеті «Твій дім» йдеться про модернизацію систем опалення на вінницькому прикладі — як з газу перейшли на тверде паливо
  • І розповідають цікаві факти: виявляється обладнанням котельні, що знаходиться на Баженова, керує лише одна людина
  • А кожні п’ять днів твердопаливну котельню, на яку витратили півмільярда гривень, доверху заповнюють щепою

Котельня на Баженова працює на твердому паливі — щепі. Її відкрили ще в липні минулого року. Тоді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що твердопаливна котельня, яку створили за українські та швейцарські кошти, буде ощадливою — мінімум в 3-4 рази, ніж звичайна.

Коротко. Твердопаливна котельня має потужність 5,2 мегават, чого достатньо, щоб обігріти одразу два мікрорайони — Тяжилів та частину Київської. А це понад вісім тисяч мешканців, що отримують гарячу воду та опалення. Тариф для них — такий самий, як і для інших вінничан. Але при помірному споживанні та сплаті за фактом — люди можуть економити на гарячій воді та опаленні

Вартість проекту та його реалізації — більше 500 мільйонів гривень (20 мільйонів швейцарських франків). Більша частина коштів, а саме 16 мільйонів франків— за рахунок Швейцарської Конфедерації. Ще по 2 мільйони франків взяли з міського бюджету та «Вінницяміськтеплоенерго» (далі «ВМТЕ»).

Відео дня

Автоматика індивідуального теплового пункту. Скрішот з відеоУ програмі «Твій дім» (UA:Перший) йдеться про переваги такої термомодернізації на прикладі Вінниці:

  • економія понад 2,2 мільйони кубів газу на рік
  • скорочення втрат тепла: з 30-40% до 2-4%
  • спостереження систем по кожній багатоповерхівці у режимі реального часу
  • у котельні є й газові котли (три по шість мегават кожний). Їх вмикають тільки в сильні морози

Хоча тариф для всіх однаковий, вінничани від тяжилівської котельні все ж мають економію. На будинках, куди тепло постачає котельня на Баженова, є індивідуальні теплові пункти із обліком тепла. Сучасне обладнання скорочує споживання без втрати комфорту: коли на вулиці жара, то температура в помешканнях автоматично зменшується. А в холод — збільшується. Сплачуючи по фактичним показникам, мешканці будинків із обліком можуть платити менше.

Наскільки менше? Як пояснюють у «ВМТЕ»: це питання є суто індивідуальним та залежить як від жителів будинку і культури споживання, так і від самого дому, комунікацій тощо.

Більше дивіться у сюжеті:

Нагадаємо, що до кінця 2017 року всі багатоповерхівки у Вінниці мають бути обладнані загальнобудинковими лічильниками тепла. А ті, що зараз не мають лічильників, отримали перерахунок.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Володька Гросман

    Анонім правий на 100%
  • Иванов Иван

    шото к котлу идеть жолтенькая трубка?

    Anonymous reply Иванов Иван

    Там щепа древесная ползет но только в виде газа.

    Задунайский Торонтуй reply Иванов Иван

    Это выхлопная).
  • Anonymous

    "Тоді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що твердопаливна котельня, яку створили за українські та швейцарські кошти, буде ощадливою — мінімум в 3-4 рази, ніж звичайна."



    "Котельня на Тяжилові економить до 2,2 мільйонів кубів газу на рік. Це багато?"



    "Вартість проекту та його реалізації — більше 500 мільйонів гривень (20 мільйонів швейцарських франків)."

    В мене виникло питання чи ПРАВДА ТО ЩО РОЗПОВЫДАЄ Влада?



                              Мова цифр:

    1m куб газу 7,5 грн.

    2,2 млн кубів  16,5 млн грн.

    Вартість проєкту 500 млн грн.

    Термін окупності проєкту: (без вартості деревини, поточних ремонтів, і т д) 500 : 16,5= 30,3 роки.



    Тепер Вартість щепи 1m куб 300 грн(http://prom.ua/Drevesnaya-schepa.html?no_redirect=1)



    Удельная теплота сгорания веществ

    Щепа (опил) 9.7·106 Дж на кг

    Бытовой газ 13.25·106 Дж на кг або 9,43·106 дж на м3



    Ссылка на источник: https://vn.20minut.ua/Groshi/kotelnya-na-tyazhilovi-ekonomit-do-22-milyoniv-kubiv-gazu-na-rik-tse-b-10580555.html

    Вага м3 природного газу 0,712 кг.

    Вага 1 м3 щепи 150 кг. ( виходячи з вартості 300 грн куб івага 150 гк варт ість 2 грн кг щепи.

    7,5 грн вартість м3 газу (при приблизно однаковій теплоємності кг щепи та м3 газу)

    коєфіцієнт ощадливості 7,5/2= 3,75 ( при 0 витратах на постачання щепи та газу та однакових КПД котлів)

    Роблю для себе висновок чи правду каже пан Гройсман?

    котельня, яку створили за українські та швейцарські кошти, буде ощадливою — мінімум в 3-4 рази, ніж звичайна.

                           Коєф 3,75 - правда.



    Термін повернення  вартості проєкту  при 0 затратах і різнийі вартості палива 16,5 х - 4,4 х = 500

    Знаходимо Х?

    термін окупності 41 рік .

    В мене виникло питання. 41 рік необхідно для "окупаэмости ".

    Тільки на 42 рік котельна почне приности прибуток.

    Невже нас не турбують такі витрати і такий термін  "окупаємости"?

    Це без витрат на зарплату та інше без податків НДС, податок на прибуток.

    Про вартість Українського газу краще не писати(станеш агентом кремля)

    НЕВЖЕ у нас не було куди витратити 500 млн грн, у нас не аграрна держава, не має інших ГАРНИХ прєктів?  І хто проводив єкономічну оцінку проєкту?

    У мене враження що хтось непогано заробив на проєкті. Тепер давайте попробуємо вгадати хто це? Точно  це не жителі міста.

    Шоколадный заяц reply Anonymous

    От із за таких як ти "матєматіків" ми і відстали від Європи на 60 років! Для чого робити - це ж не вигідно! А що вигідно??? Може тобі ще зо 5 ялинок поставити по 1 млн., чи зо два десятка фонтанів по 10 млн. ото вигідно і потрібно!!! Поїд "умнік" в Данію чи Швецію - подивись як там люди живуть і в що гроші вкладають, от тоді поговориш!

    Anonymous reply Шоколадный заяц

    Щановний Заєць, Україна відстає від Європи на 60 рокік не за математиків, чи фізиків, юристів та журналістів. Відсутність виробництва, чітких законів для бізнесу, та цинічна корупція та брехня влади віддаляє Україну від Європи. Доки столицею керує Кличко, Черновецький, нашим містом Гройсман-Моргунов, Україною команда БПП та Яценюка - ми будемо по вуха у боргах і не потрібні а не Європі , а не Росії. 150  млрд - коштував нам ПРИВАТ і жодної реакції а не силовиків, а не уряду. Не хвилює пана Моргунова питання хто буде віддавати 500 млн і як.

    Приват, тендери МОЗ , мінімалка у 3200  приводять до винещення середнього класу, реформам медицини,  та недовіри населення до НБУ та уряду. Нам не потрібно дивитись на Данію чи Швецію, а потрібно перестати чекати чергового траншу МВФ і працювати.  Реформа це не придбання нових авто та нової форми для поліції, а зміни у її роботі , допомога населеню. Куди витрачені кошти на реформу поліції - так на нову форму та авто, яких вже за декілька років не буде. А борги шановний Заєць нам віддавати.

    Шоколадный заяц reply Anonymous

    От тут я згоден!!! 100%! Працювати потрібно! Потрібно кошти вкладати у розвиток інфраструктури, виробництво, технології, які дозволяють заощаджувати (ота котельня, доречі).



    Потрібно перестати продаватися за гроші на виборах, та вірити в обіцянки, які кожні вибори одні і ті ж..



    Ви скаржитесь на владу.. а що влада псує зупинки нецензурщиною, влада б"є ліхтарі, влада викидає сміття нам де ближче.. і хто ж цю владу привів до корита??? Чи не сам же народ, який продавався на майдані за 200 грн/день??



    Європа не стане ближче, якщо ми напишемо це на зупинці чи на склі в трамваї..



    Європа сама нас запросить, якщо ми змінимо свою самосвідомість та станемо гідні називатися Європейською країною... а поки до цього нам дууууже далеко!!!



    А от на Швецію і Данію варто дивитися! Варто вчитися!

    Гдичинский Женя reply Anonymous

    Згоден, що термін окупності дуже великий, але ви ще забули порахувати економію від заробітної плати( тільки одна людина) і амортизаційні витрати, що найближчі 10 років будуть в рази менші ніж на стару котельню. Безпека, тому що нове обладнання вища, і можливості обліку теж. Не треба забувати що дали нам цей кредит під "енергозбереження" під не великий процент ( я надіюсь :)) і просто так на поточні витрати, чи на щось інше не дали б. Не такий вже й поганий проект

    Anonymous reply Гдичинский Женя

    Вартість газу порахована на вході у котел , у вартість твердого палива не врахована вартість загрузки, та завезення. Не потрібно забувати яку ціну на ГАЗ уряд взяв за справедливу. При реальній вартості газу 150$ -проект мав би назву "знищення лісів за  500 млн , нашІ діти розрахуються."

    Я виклав лише своє бачення, можливо є інші думки. Але не Петро Олексійович, не Володимир Борисович не витратить жодної власної копійки з таким терміном окупності.  Шановний Євген, я виклав розрахунок  вкладених коштів влади на електроний квиток, подивіться буде цікаво. Обіцяють 6 років....... Але напевне неземних.

    Проект ,на мою думку ,можна назвати енергоефективний коли він веде до зменьшення вартості послуги, та збереження коштів та ресурсів.  Але про зниження вартості послуги не від пана Моргунова та пана Гройсмана я нічого не чув.

    Чому Україна має такий державний борг і таких  багатих держслужбовців? Питання у розрахунках.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up