Регулюємо опалення в домі. Коли та як зменшаться рахунки за тепло?

Регулюємо опалення в домі. Коли та як зменшаться рахунки за тепло?
Голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський майже кожного дня знімає показники з теплового лічильника. Так він замірює, скільки споживають та яка температура потрібна мешканцям в квартирах.
  • Теплові лічильники можуть стати обов’язковими в 2018 році. Про це свідчить законопроект №4901, який прийняли в першому читанні.
  • Вінницю відділяє від «тотального обліку» 319 лічильників, що міські тепловики обіцяють встановити до кінця 2017 року
  • Але вінничани вже зараз заощаджують на опаленні, сплачуючи за фактом спожитого тепла

Якщо коротко, то закон №4901 «Про комерційний облік комунальних послуг» зобов’язує комунальні підприємства встановлювати загальнобудинкові лічильники на всі будинки, що ними обслуговуються. Це потрібно, щоб визначати, скільки споживає домогосподарство. Вигода для мешканців — у тому, що їм більше не нараховуватимуть втрати теплової енергії в платіжки.

Лічильник у кредит

Два роки тому мешканці будинку на Вчительській, 10 вирішили створити ОСББ «ЮМІР», щоб самостійно керувати будинком. За цей час вони не тільки поліпшили стан своєї десятиповерхівки, але й закінчили утеплювати фасад.

Відео дня

Фасад закінчили утеплювати цього рокуГолова об’єднання «ЮМІР» Олег Побірський розповів, що тепловий лічильник встановили ще у грудні 2015 року. Тоді він коштував близько 40 000 гривень разом з монтажем.

— Оскільки придбали ми його за міською програмою співфінансування, то заплатили лише 30% від цієї суми (70% — за рахунок міського бюджету).

Голова ОСББ Олег Побірський записує показники лічильника майже щодня. Так він відмічає, скільки споживає тепла їх будинок та наскільки добре їх "гріють" тепловики

Голова об’єднання зізнається, що сам по собі тепловий лічильник не заощаджує, але підмічає й позитив:

— Після встановлення теплового лічильника нам більше не нараховують надмірні втрати у тепломережі, — сказав Побірський. — Варто розуміти, що тепловий лічильник — це лише перший крок на шляху до енергоефективності. Без нього, наприклад, неможливо підключити індивідуальний тепловий пункт.

Для автономного опалення вінницькі підприємці придумали "примочку", що зменшує рахунок на 25%
 

«Утеплення — економія»

Вартість опалення рахують по метрах, і, як каже Олег Побірський, їхній дім споживає найменше тепла серед сусідніх багатоповерхівок:

— Навколо нас ще є чотири будинки, які схожі на наш. Коли розпочався цьогорічний опалювальний сезон, мої мешканці отримали в платіжках по 11 гривень за метр, а в інших будинках — по 15-16 гривень. Зараз же, коли нарахували повну вартість за місяць, у нашому будинку — 25 гривень, тоді як в інших — 30-34 гривні.

У одному з під'їздів поклеїли обої. А ще стоять камери, а вікна замінили на пластиковіЗаощаджують тепло в їх будинку, як розповів голова ОСББ, за рахунок утеплення та регулювання опалення: дім дуже повільно «холоне», а коли дуже жарко — вимикають опалення. Таким чином, зменшують споживання. Та на цьому в ОСББ «ЮМІР» не бажають зупинятися.

— Наступної весни бажаємо ще встановити регулятори та розподілювачі на квартири. Знову за міською програмою співфінансування 30 на 70.  Порахував, що з однієї квартири вийде приблизно 1500 гривень. Таким чином, мешканці самостійно зможуть визначати температуру в квартирах та економити, — сказав Побірський.

Світло також заощаджують завдяки датчикам руху. Нікого немає у приміщенні? Отже і світло згасаєПро законопроект

Якщо законопроект №4901 «Про комерційний облік комунальних послуг»  приймуть у другому читанні, то комунальні підприємства мають встановити прилади обліку у всіх будинках Вінниці до кінця 2018 року. Не встигнуть — отримають штрафи: від 15 до 20 тисяч неоподаткованих мінімум доходів громадян (від 255 до 340 тисяч гривень — авт.).

Вінничани будуть платити з таким приладом обліку по факту спожитого — в гігакалоріях, порівну розподіляючи між співвласниками помешкання пропорційно до квадратних метрів площі чи показників індивідуальних лічильників, регуляторів. Без лічильників — стаєте «заручниками» плати по нормах, збільшення тарифів на опалення.

Голова «Асоціації ОСББ Вінниччини» Ельвіра Мрясова каже, що бачить у законі №4901 багато позитивних моментів:

 

— Найкраще встановлювати не тільки загальнобудинковий лічильник, але й індивідуальні на кожну квартиру. Так можна отримати найбільшу економію. До того ж, кожний мешканець зможе обрати комфортну температуру для себе. Хоча зазвичай для «новачків» у нашій Асоціації ми спочатку працюємо над переходом від ЖЕКу: виробляємо документацію, приводимо в належний стан під’їзди, комунікації тощо. Чи є сенс одразу займатися лічильниками, якщо щілини у вікнах і течуть труби з дахом?

100% облік до кінця 2017 року

У Вінниці понад 70% житлових будинків вже обладнані тепловими лічильниками. Від початку цього року тепловики міста встановили ще 103 прилади обліку. А до кінця 2016 року — обладнають ще 17 будинків.

 

— У житловому фонді є ще 319 будинків без приладів обліку. Встановлення лічильників на 172 будинки передбачено інвестиційною програмою на 2017 рік, а решту 147 встановлять в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України». Інвестиційною програмою підприємства на 2017 рік передбачено близько 11 мільйонів гривень на встановлення приладів обліку теплової енергії. Таким чином, планується до кінця 2017 року отримати 100% облік тепла, — каже речник комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Юлія Петришена.

Як зазначають тепловики, тепловий лічильник сам по собі не економить. Але раціональне споживання дозволить суттєво знизити вартість опалення.

— За листопад середня сума за квадратний метр у будинках, де встановлені лічильники, становить близько 21 гривні, а в помешканнях, де немає приладів обліку — близько 27 грн за квадратний метр, — каже Петришена.

Індивідуально більше економії

Реальну економію можна отримати лише з регуляторами тепла на кожну оселю в домі. Якщо на вулиці ще тепло, а опалювальний сезон розпочався, то завдяки регулятору можна прикрутити опалення на батареях.

Індивідуальний лічильник теплаІ от коли є регулятори — треба купувати розподілювачі чи індивідуальні лічильники. Індивідуальний прилад обліку коштує 2500-3000 грн (goo.gl/Fhb6Yl). Але його головний недолік — встановлюється на будинках з горизонтальною розводкою, яких у Вінниці майже немає.

РозподілювачРозподілювач — рішення для будинків з вертикальною розводкою, його вартість — близько 500 грн. Разом з ним також необхідно встановити радіаторний терморегулятор, який дозволяє регулювати температуру в кожній кімнаті. Таким чином, ці прилади нарахують, скільки гігакалорій спожило ваше окреме житло. Недолік – з нього є користь лише тоді, коли такими приладами обладнано не менше 75% квартир в будинку.

 

Прилади обліку на кожний дім — вимога ЄС для України

Дмитро Науменко, аналітик Інформаційної кампанії «Сильніші разом»:

— У старій Директиві по енергоефективності (2006/32/ЄС) було вказано, що держави-члени ЄС зобов'язані забезпечити кінцевих споживачів індивідуальними лічильниками. У нових будинках встановлення індивідуальних лічильників є обов'язковим. Також вимагалось, щоб всі розрахунки за комунальні послуги здійснювались на основі даних обліку і щоб споживач міг нормально реагувати зміною своєї поведінки споживання. Нова Директива ЄС з енергоефективності (2012/27/ЄС) має також положення, що всі кінцеві споживачі мають бути обладнані індивідуальними лічильниками на всі види комунальних послуг: там, де це технічно, фінансово та можливо для економії енергії. Ці ж директиви стали вимогою для України. Якщо раніше Кабмін та НКРЕКП могли виставляти різні вимоги, а постачальні компанії і споживачі їх ігнорували, посилаючись на те, що "в законі не написано", то з прийняттям закону №4901 цього більше не буде.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    А Ельвира и Юлия замужем?
  • Прокоповна Проня

    Батареи отрежьте
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up