За десять електробусів Вінниця заплатить тільки третину. Загальна ціна — 212 млн грн

За десять електробусів Вінниця заплатить тільки третину. Загальна ціна — 212 млн грн
Торік мерія купила у лізинг десять турецьких автобусів Otokar. Вони більш екологічні за «Богдани», які є основою автобусного парку транспортної компанії
  • На закупівлю десяти електробусів та зарядних станцій до них дали «добро» депутати міськради.
  • Загальна вартість цього проекту — 212 мільйонів гривень, але Вінниця планує заплатити тільки 30% від цієї суми.
  • Розповідаємо про умови купівлі, характеристики нового транспорту і коли він приїде до нашого міста.

Транспортний парк Вінниці цього року планують поповнити новими електробусами.

— Ми продовжуємо поповнювати муніципальний транспорт. Ця програма стосується нашої участі по Кіотському протоколу, за яким ми купуємо десять електробусів та зарядні станції, — сказав міський голова Сергій Моргунов. — Загальна вартість проекту 212 млн грн. Вимога така, що 30% цього проекту має забезпечити муніципалітет. Ми проводимо зараз тендер. Сподіваюсь, що в середині року, або у серпні-вересні Вінниця отримає новий громадський транспорт

Після його слів питання винесли на голосування. Усі присутні депутати, а саме 45 людей, проголосували «за». За що конкретно депутати проголосували?

Відео дня

Хто «скинеться» на електробуси

За кредит на купівлю електробусів. До цього виконком міськради 13 січня затвердив проект кредитної угоди на закупівлю нового транспорту.

«Вінницькій транспортній компанії» дозволили взяти кредит в «Укргазбанку» на суму 70 млн грн. Ці кошти планують витратити на десять електроавтобусів, три пантографних станції швидкої зарядки та п’ять пристроїв повільної зарядки.

Зараз по Вінниці їздить тільки один електробус. Це Skywell китайського виробництва

Умови позики зараз такі: процентна ставка — 10,5% річних; термін кредитування — п’ять років; повертати основну суму боргу планують щомісячно, починаючи з жовтня 2022 року. Банку передадуть в заставу три тролейбуси «VinLine» — кожен з них коштує 8,5 млн грн.

Проте кредит беруть на суму 70 млн грн, а мер Вінниці сказав, що загальна ціна проекту 212 млн грн. Бо решту від суми візьмуть з держбюджету, але не нашої країни. 

Заступниця міністра захисту довкілля Ірина Ставчук розповідала у жовтні 2021-го, що гроші на електробуси дасть Іспанія. І ці інвестиції будуть здійснені якраз в рамках Кіотського протоколу.

— У 2021 році на засіданнях Наглядового комітету між Міністерством захисту довкілля  України та Міністерством екологічних перетворень Іспанії погоджені чотири проекти цільових екологічних (зелених) інвестицій. Це заміна 45 старих автобусів на сучасні електробуси у Вінниці, Києві, Запоріжжі та Ужгороді. Вартість проекту становить майже 890 мільйонів гривень, — зазначила Ставчук.

До слова, це вже не перша транспортна співпраця уряду та міста. Раніше держава допомогла придбати Вінниці 40 тролейбусів і 30 великогабаритних автобусів «Богдан» / Фото: myvin.com.ua

Будуть зелені електроавтобуси

Про гроші розповіли, тепер про характеристики електробусів. Їх дізналися з тендеру, який оголосили вінницькі транспортники.

Це будуть нові машини, вироблені у 2022 році та такі, що підлягають першій реєстрації.

Розміри стандартні — довжина 12 метрів, ширина 2,55 метра. Транспорт повинен мати троє дверей, посередині вставка з низькою підлогою. Кількість сидячих місць 28, загальна пасажиромісткість — 75. Ще в салоні має бути система вентиляції, опалення та встановлені валідатори.

Кузов має бути виготовлений з нержавіючої сталі чи зі сталі, обробленої антикорозійним покриттям. Колір електробусу — зелений з екорекламою.

Тип двигуна — асинхронний або синхронний центральний не менше 1 х 200 кВт,  або 2 х 60 кВт (в піку 2 х 125 кВт), інтегрований з портальним мостом ZF, або еквівалент. Сумарна ємність батарей — 210 кВт-год.

Гарантійний строк експлуатації електробусів — 24 місяці без обмеження пробігу. Термін експлуатації кузова — не менше 15 років, термін експлуатації батарей — не менше 7 років.

Очікувана сума закупівлі — 212 мільйонів 659 тисяч 214 гривень. Аукціон на визначення підрядника проведуть на початку березня. У мерії планують, що майбутній постачальник надасть електробуси не пізніше 1 жовтня 2022 року.

Крім закупівлі десяти електроавтобусів, нагадаємо, у Вінниці запланували протягом року зробити сім тролейбусів VinLine.

 

Читайте також:

Проїзд пільговиків у Вінниці: як змінили ліміти та чи треба приїжджим платити за транспорт

Знайте свої права! Як діяти, якщо контролери змушують платити штраф за «безквитковий» проїзд

«Без старих трамваїв Цюрих вже не той». Вінничанин розказав, на чому швейцарці їздять зараз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Виталий Ластовняк

    Вроде в Виннице делали  троллейбусы и трамваи ,   а тут автобус ( может надо подумать.....) И сделать самим !  А если нет то , купите спринтера ( 1 :5)  и не умничайте  -  ....., ! И главное  ценник перед покупкой  на обсуждение перед г/о
  • Сергей Валерьевич

    Це що за ціни?!!!
    Куди дивиться поліція, прокуратура, СБУ, антикорупційне бюро?!!!
    Зеленський АУ
    Ми думали, що змінили корупціонера на достойну людину, а виявилось, що ти такий самий!
  • Андрей Засимович

    700 тысяч долларов 1 автобус?))

    Sasha Sinelnikv reply Андрей Засимович

    Андрей Засимович Откаты брат, откаты, без них никуда - время рвачей, думают что с собой заберут.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up