Проїзд пільговиків у Вінниці: як змінили ліміти та чи треба приїжджим платити за транспорт

Проїзд пільговиків у Вінниці: як змінили ліміти та чи треба приїжджим платити за транспорт
Багатодітні батьки та діти-сироти можуть їздити без обмежень. Також, по факту, діє безліміт в транспорті й для АТОвців
  • У міському транспорті діють ліміти пільгового проїзду.
  • Залежно від категорії пільги, люди можуть їздити або 60, або 120 разів на місяць. Усе, що понад норму — за свої гроші.
  • Минув рік з моменту впровадження цих правил, і влада затверджує нові. Дізналися нюанси рішення.

Пільговики їздять безплатно, але обмежену кількість разів на місяць, — такі правила запровадила вінницька мерія рік тому. Причина появи обмежень — щоб пенсіонери (а це основна категорія пасажирів-пільговиків - авт.) не наражали себе на коронавірус через часті поїздки в транспорті.

Згодом стало відомо, що за пільговиків «Вінницька транспортна компанія» отримує щомісячні компенсації з міського бюджету — близько 11-12 млн грн. Сума залежить від кількості перевезених пасажирів, яким держава дала право не платити за свій проїзд. І якби їхні поїздки були необмеженими, то з таким навантаженням бюджет громади б не впорався.

На початку цього року затвердили нове рішення по лімітах. І воно повністю дублює попереднє, вже скасоване рішення влади. Для чого схвалювали цей документ? Як їздити пільговикам, що не прописані у Вінницькій міській громаді? Та що там з лімітами на проїзд для АТОвців, які скасували дві інстанції суду?

Відео дня

Навіщо таке «нове» рішення

Виконком міськради 13 січня затвердив Порядок надання пільг на проїзд у міському транспорті — про поїздки пільговиків у трамваях, тролейбусах та автобусах «Вінницької транспортної компанії». Правила стали діяти «заднім числом»: з 1 січня 2022 року.

Разом з розподілом обов’язків, хто і як має нараховувати компенсації за безплатні перевезення, затвердили й те, що 24 категорії пільговиків отримали 60 і 120 безкоштовних поїздок на місяць. 

Втім таке рішення повністю дублює рішення виконкому від 30 грудня 2020 року №2918, яким, власне, і запровадили обмеження. Простими словами — ліміти на поїздки не змінилися.

— Була прийнята нова міська програма «Основні напрямки соціальної політики» на 2022-2026 роки. Тому на її виконання було складене і затверджене нове рішення щодо порядку пільгового проїзду. Так, в ньому немає відмінностей від попереднього рішення щодо лімітів, — пояснила директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

Саме це комунальне підприємство, нагадаємо, керує вінницькими валідаторами у транспорті та складає розрахунки на виплату компенсацій.

Чи мають пільговий проїзд не мешканці Вінниці

За словами Бабіної, пільговикам вистачає тих 60 і 120 поїздок, що вони мають на місяць. Навіть пенсіонерам, які є найбільшою категорією пільговиків і найчастіше користуються громадським транспортом.

— Ми видали 85 тисяч пільгових карток. Не всі ними користуються, але ті люди, що активно їздять у транспорті, витрачають, в середньому, від 30 до 42 поїздок на місяць. Кількість поїздок змінюється, залежно від місяця й карантинних обмежень у транспорті, — сказала керівниця «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

Кількість пасажирів-пільговиків, яких вінницький транспорт перевіз у грудні 2021 року. Статистика та ілюстрація з facebook-сторінки «Муніципальна картка вінничанина»

У новому Порядку надання пільг на транспорт, знову ж таки, ані слова про пільговиків з інших міст та сіл. Чи можна їм їздити безоплатно? Адже право на пільгові «Картки вінничанина» мають тільки прописані у Вінницькій міській громаді та переселенці з тимчасово окупованих територій України, що зареєстровані у департаменті соцполітики міськради.

— Пільговики з інших міст та сіл їздять у громадському транспорті безплатно, пред’являючи своє посвідчення державного зразка, — розказав керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

Теж саме сказала директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. Мовляв, для людей не з Вінниці нічого не змінюється, але для транспортної компанії — це збитки.

— Поїздки цих людей не обліковуються в системі, а отже «Вінницька транспортна компанія» не отримує компенсації за ці перевезення, — сказала Бабіна. — Але це проблема не тільки Вінниці, а й інших міст, де впроваджений е-квиток та діють картки для пільговиків. Тому має бути централізоване рішення держави, яким врешті-решт визначать як їздити пільговикам і джерело компенсацій за їхній безоплатний проїзд.

Для кого немає лімітів на проїзд

Є кілька категорій вінничан, для яких немає обмежень на кількість поїздок. Це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком від 6 років. Також діє безліміт для батьків багатодітних сімей, в яких виховується п'ятеро і більше дітей віком до 18 років.

У новому Порядку надання пільг на проїзд вказано, що в учасників бойових дій є тільки 60 безоплатних поїздок на місяць. Але, по факту, вони є ще однією категорією з безлімітним проїздом

— У їхніх пільгових «Картках вінничанина» також немає обмежень за кількістю поїздок на місяць, — сказала Бабіна. — Цю категорію пільговиків ми не висаджуємо за відсутності картки. До них не виникає у транспорті жодних питань, незалежно від того, чи вони з Вінниці, чи приїжджі.

Вона також порадила учасникам бойових дій, які прописані у Вінницькій міській громаді, все ж не ігнорувати оформлення карток та фіксувати проїзд у громадському транспорті.

Скасування лімітів для АТОвців, нагадаємо, є наслідком рішення суду по справі № 120/246/21-а. Ветеранські організації позивалися проти влади Вінниці й у двох інстанціях довели, що для учасників бойових дій не повинно бути обмежень пільг, які вони отримали від держави. 

Але повністю скасувати валідатори та електронні квитки вінницьким пільговикам не вдалося, про що в матеріалі: У Вінниці пільговики проти е-квитка програли вже другий суд. Огляд рішення.

 

Читайте також:

Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови

«Поїздка була одна, а гроші зняли шість разів». Чому з банківських карток масово списують кошти

QR-коди, валідатори, SMS-ки. Як платити за проїзд у вінницькому транспорті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • AK

    Також, питання викликають пільки для осіб із інвалідністю III групи, якщо така була отримана у наслідок умисної шкоди своєму здоров'ю (паління->рачок, швидка їзда->поломані кінцівки). Самі знали на що йшли, чому за їхню розтяпаність інші тепер платити мають?
  • AK

    Знову когорта "ментів-ветеранів" МВС буде паразитувати на суспільстві. Маючи хороші пенсії, не соромно ще ці копійки красти? А де тоді "ветерани-лікарі", "ветерани-вчителі"? Для чого така дискримінація?
  • Tetyana CHEGEROVA

    Дьяку за пояснення. Хочу бути в курси новин Винници.

keyboard_arrow_up