Знайте свої права! Як діяти, якщо контролери змушують платити штраф за «безквитковий» проїзд

Знайте свої права! Як діяти, якщо контролери змушують платити штраф за «безквитковий» проїзд
  • Чимало вінничан незадоволені роботою контролерів у громадському транспорті. Зустріч із ними може закінчитися не лише зіпсутим настроєм та оплаченим штрафом, але й фізичним насиллям з боку перевіряльників квитків. 
  • Чи несуть відповідальність контролери за свої протиправні дії? Чи мають вони право вимагати від пасажирів оплачувати штраф? Що робити, якщо ви зустрілися з контролером-нахабою?

Нещодавно подруга поділилася зі мною історією про те, як вона зайшла в тролейбус, розрахувалася за проїзд телефоном, а потім у неї розрядилася батарея. Через одну зупинку в тролейбус зайшли контролерки. Коли підійшли до неї, вона пояснила їм ситуацію. В її справжність, звісно, ніхто не повірив. Одна з контролерок стверджувала, що такого не може бути, мовляв, припиніть казати неправду і швиденько сплачуйте штраф. 

За словами подруги, жінка з жетоном робила все, аби про конфлікт почули усі присутні. Вона в грубій формі переконувала подругу, що та не оплатила квиток, а значить доведеться відповідати штрафом у двадцятикратному розмірі. Подрузі якимось дивом вдалося увімкнути телефон. Заряду вистачило, щоб продемонструвати контролеркам оплачений проїзд. Після цього вони мовчки розвернулися та вийшли з салону. 

— Мені зіпсували настрій, принизили мене. А контролерки навіть не вибачилися і спокійно пішли, мабуть, тероризувати когось іншого, — розповідає подруга. 

Відео дня

Буквально за кілька днів після цього випадку, мережу підриває новина про вінничанку Ірину Рудь, яка стверджує, що поїздка у вінницькому тролейбусі обернулася для неї переломом двох хребців поперекового відділу хребта. І все це, каже постраждала, через контролерку.

Ірина розповіла, що у неї були несправності із застосунком «Приват 24», тому вона вирішила перезавантажити телефон. Якраз у цей час зайшли контролерки. Підійшли до неї. Ситуація їм не сподобалася. За словами Ірини, одна з них почала її ображати, казати, що Ірина не збиралася платити, якби вони не підійшли. Коли телефон увімкнувся, жінка все ж оплатила проїзд.  

Однак працівницю «ВТК» це не переконало. Тож коли Ірина спробувала пройти до виходу, контролерка почала ще дужче кричати на неї, а після цього неочікувано та із силою штовхнула її. 

«Я впала в тому тролейбусі дуже сильно і вдарилася спиною об сидіння, піднятися не змогла. Викликали поліцію та швидку допомогу. У результаті чого маю перелом двох хребців поперекового відділу хребта», — розповідала Ірина Рудь. 

Ще гіршим у цій ситуації було те, що навіть після того, що сталося, контролерка продовжувала намагатися стягнути з Ірини штраф. Наразі справа про інцидент знаходиться у поліції, а у «Вінницькій транспортній компанії» нам розповіли, що проводять службову перевірку. 

Не штрафувати, а підказувати

Про перевищення службових повноважень контролерів ми поговорили з директором «Вінницької транспортної компанії» Михайлом Луценком. Він підтвердив, що скарги на контролерів надходять. У випадках, каже Луценко, коли вдається довести провину підлеглих, з ними прощаються. 

Відколи у вінницькому громадському транспорті з’явилися перевіряльники квитків, а це два роки, їх було звільнено вже близько двох десятків. Загалом контролерські лави Вінниці зараз налічують 45 людей. Себто майже половина колективу втратила свою роботу через перевищення повноважень або некомпетентність. Вакантні місця, додамо, заповнюють іншими людьми. 

Ніхто з нас не застрахований від подібних випадків. Можливо, ваш телефон також розрядиться, або у вашому застосунку також станеться збій. І якщо після цього до вас підійдуть контролери, які не повірять вам і попросять сплатити штраф, ви маєте пам’ятати, що не зобов'язані цього робити. У такому випадку контролер може висадити вас на найближчій зупинці, але не може змушувати сплачувати нібито ваше порушення. Керівник «ВТК» підтверджує це:

— Людина може відмовитися і вийти на найближчій зупинці, — погоджується Михайло Луценко. — Основна задача контролера — не оштрафувати й не покарати, а допомогти пасажирам, підказати та пояснити, чому варто оплачувати проїзд.

Знайте свої права

Раніше ми разом із адвокаткою Оленою Грабік розбиралися в правах пасажирів та повноваженнях контролерів. Пам’ятаючи про них, ви зможете відстояти свої права та уникнути неприємностей.

  • Сплачуйте штраф лише по квитанції

Ви можете оплатити штраф на місці та поїхати далі. Але лише у випадку, якщо контролер видасть вам документ, який підтверджує оплату штрафу. Якщо ж документа про підтвердження оплати не буде надано — ви маєте право відмовитися платити.

  • Штраф не обов’язковий

Ви маєте право відмовитися від оплати штрафу. Ні в кого немає достатніх повноважень для того, щоб перевірити ваш гаманець. Проте, в такому випадку, ви маєте вийти на найближчій зупинці.

  • Не бути затриманим

Якщо ви погоджуєтесь вийти на наступній зупинці, ніхто не має права утримувати вас до кінцевої станції або затримувати на зупинці. Але не проявляйте «злісну непокору» працівникам поліції у випадку їх присутності, через те, що ситуація може кардинально змінитись. За це вас дійсно можуть відвести до найближчого відділення поліції, якщо ними буде встановлено, що протокол про адміністративне правопорушення неможливо  скласти на місці вчинення правопорушення. Тому краще поводитись спокійно і не провокувати конфлікт.

  • Ніякого рукоприкладства

Навіть якщо перед вами полісмен, йому заборонено хапати вас за руки, штовхати або ще як-небудь насильно затримувати вас при спробі вийти з транспорту на вимогу контролера, у зв'язку з безквитковим проїздом.

  • Документуйте порушення

Ви маєте право це робити, Конституція України тому на підтвердження (стаття 34 про вільне збирання, зберігання, використання та поширення інформації). Звичайно, своїм «заячім» проїздом ви порушуєте закон. Але вийшовши на наступній або заплативши штраф ви спокутуєте свою провину.

 

Читайте також:

Розфарбований каток. Скільки заплатили за фігуру, що стоїть на в’їзді до Старого міста

За безкоштовні пластикові пакети будемо тепер платити. Скільки та які їм існують альтернативи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Юля Юля

    Сьогодні на маршруті 27 Лука-Зал.вокзал зайшла в повний автобус,посередині була коляска і купа людей, ледь протиснулася до валідатора біля перших дверей.Оплата не проходила картою приват, 3 спроби відмова.Розвертаюся і пропихаюся на середні двері,щоб заплатити-заходить контролера,і прямо з ходу до мене,що за проїзд?Пояснюю,карта не пройшла,зараз спробую на іншому...І тут почалося...Знаю я вас таких, ви вже давно мали заплатити.Відчитала мене, як школярку.На пояснення нуль реакції.Вже відгавкуючись я проплатили , благо що та карта пройшла на іншому валідаторі. І вона розвернулась і мовчки пішла ...Ні вибачення, нічого.При всіх зробила мене майже порушником номер 1.Про свій настрій я навіть говорити не хочу після,який він був гарний. ..Вона навіть не пропонувала вийти чи штраф,а зразу посипалися образи.Як так можна?Я ж не відмовлялася платити, а зразу сказала,що спробую на іншому...Це верх хамства!!!
  • Людмила Романюк

    Доброго дня в мене сталась подібна ситуація.Везла дитину в садок в мене 2 зупинка поки поповнила проїзний потрібно було виходити чек і з рахунку зняло.Вечері зайшла з проїзним і хотіла продублювати але невстигаючим бо контролери зайшли перелітною і вимкнули апарати.мене з дитиною зняли з рейсу і зняли ще штраф 164 що.нахабство ))
  • Oleg

    Контролери також хай оплачують свій проїзд чи вони не такі як всі?чи може вони особливі?!
  • Ольга Дудник

    Контролери - не люди у людській подобі. Наглі, хамовиті, невиховані, тільки і бачать як здерти  з людей гроші у вигляді штрафу. Заходять в транспорт як то до себе додому, гірше наряду, бо вони вибачте на роботі. А деколи взагалі, можуть сидіти тихенько і вичікувати жертву. І не дай Боже ти не оплатиш проїзд на першому перегоні, підскакують як вовки на м'ясо і одразу кричать "Що у вас за проїзд,? Як не встигли, штраф - 240 грн!" До чого це я все, сьогодні сама опинилась в такій ситуації. Що я можу сказати, надіюсь, бабо,яка сьогодні мене хотіла оштрафувати на 240 грн. В автобусі 27 Лука Мелешківська - Зал. Вокзал і вигнала з автобусу, бо я не встигла оплатити проїзд, ти це читаєш. Так ось, я тобі бажаю, щоб колись, до твоїх дітей і онуків, в тому числі і до тебе поставились як ти до мене. І щоб в тебе тряслись руки і пів вечора боліла голова.  Правду тут пишуть, вам треба товкти морди, а взагалі, звільнити вас всіх нахєр і зробити вхід через передні двері, а вихід через середні чи задні, і одразу розраховуватись при вході як у всьому цивілізованому світі. Тоді така "прохфесія"як контролер не потрібна.

keyboard_arrow_up