Віддати пішоходам чи залишити водіям? Думки вінничан про пішохідну вулицю Грушевського

Віддати пішоходам чи залишити водіям? Думки вінничан про пішохідну вулицю Грушевського
Якою має стати вулиця у центрі Вінниці — це питання ще відкрите. Цілком можливо, що ми отримаємо свій «міні-Хрещатик», де частину вулиці перекриватимуть на вихідні та свята
  • Центральний парк і Європейську площу хочуть поєднати «пішохідним зв’язком».
  • Для цього у мерії міркують над тим, як перебудувати вулицю Грушевського, яка нині нагадує вулицю-автостоянку.
  • Опитування чиновників показало, що вінничани схвалюють ідею пішохідної вулиці Грушевського. Ми також опитали людей і все не так однозначно.

51% опитаних вінничан схвалюють ідею пішохідної вулиці Грушевського, — такі результати опитування опублікувала міська «Агенція просторового розвитку» наприкінці січня.

Ми також провели своє опитування. І отримали неоднозначну реакцію від людей.

«Схвалюю 50 на 50»

Питали людей в будній день, 9 лютого. Намагалися охопити і пересічних перехожих, і мешканців будинків, що на цій вулиці. А також питали думку водіїв, що паркувалися на Грушевського.

Відео дня

Двоє чоловіків старшого віку говорили, що ідея створення вулиці для пішоходів непогана, але це буде проблема для місцевих жителів.

— Звісно, для пішоходів це могло б бути й краще (пішохідна вулиця), а машини куди ставити?

— Тут потрібно думати не тільки про пішоходів. Бо в цих всіх будинках (показує на багатоповерхівки по Грушевського) живуть також люди, а машина сьогодні не є розкішшю. А як вони будуть заїжджати у свої двори? По тих людям, що будуть тут йти?

Молодик, один з місцевих жителів, запропонував, що вулицю Грушевського можна не робити цілком пішохідною.

— Тротуари можна зробити ширшими, а дорогу зробити трохи вужчою і виділити місця під парковку.

Якраз через те, що забирають паркомісця, й були більшість нарікань від водіїв.

— От мені часто потрібно до суду. Де машину поставити? Найближча стоянка на Писарєва. І звідти треба їхати трамваєм?

— І так немає, де ставити машину на вулиці. На Соборній люди залишають машини і їх штрафують: бо де не станеш — там знак.

— Як водійка, думаю, що іншим водіям ця ідея не сподобається. Але для пішоходів, ще одна пішохідна вулиця без машин — це буде дуже добре. Тому схвалюю це 50 на 50.

Звідки виникла ідея з пішохідною вулицею

Раніше ми писали, що ідея з пішохідною вулицею Грушевського виникла ще у 2017 році в архітектора Віталія Плясовиці. Тоді він у фейсбуку поділився концепцію створити «зелений» коридор від Вежі та до Центрального парку. Вулицю Театральну й Артинова перекривають цілком для транспорту, який пускають в об'їзд.

«Так, є проблеми і може для когось незручності, але їх легко вирішити, — писав Плясовиця. — І скільки плюсів для вінничан і туристів. Скільки можна нових локацій створити! В яке б місто Європи ми не приїхали, пішохідна вулиця є обов'язковою для відвідування».

Ідею підхоплювали місцеві активісти, а потім прописали у стратегічний документ розвитку міста до 2030 року. Вулиця Грушевського має стати «спільним простором» з пріоритетом для пішоходів, аби об’єднати Центральний парк (його збираються реконструювати) і Європейську площу.

«Для трансформації зовнішнього вигляду цієї вулиці КП «Агенція просторового розвитку» міської ради розпочала проєкт «Вулиця Грушевського - спільний простір», що реалізується за підтримки німецької урядової компанії GIZ», — зауважили на фейсбук-сторінці Вінницької міської ради.

А наприкінці січня на сторінці «Агенції просторового розвитку» опублікували результати опитувань, які провели в рамках цього проекту. 51% опитаних людей відповіли, що ставляться позитивно до перетворення вулиці Грушевського на пішохідну. 

Втім, відрізок від Артинова до Театральної може й не змінюватися докорінно.

— Свого часу в рамках «Архіклубу» ми пропонували ідею зробити вулицю Грушевського частково пішохідною з одностороннім рухом для транспорту і місцями для паркувань, — говорив журналісту директор «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук. — Також існує концепція так званого «shared space» — простір, який діє для всіх користувачів. Авто, в такому випадку, рухаються з мінімальною швидкістю до 15 км/год.

Тому якою має бути вулиця Грушевського — це питання ще відкрите. Цілком можливо, що ми отримаємо свій «міні-Хрещатик». Бо у Києві, з його неймовірними заторами, на вихідні та свята цілу вулицю віддають саме пішоходам.

Раніше, нагадаємо, у мерії відповіли, що ще один міст на Старе місто буде. Але не для автотранспорту.

Опитування

Як ви ставитеся до ідеї перетворити вулицю Грушевського на пішохідну?

 

Читайте також:

Забудують всю Бригантину. Крім ТРЦ буде Льодова арена, кав'ярні та басейни

Біля Західного автовокзалу будують новий McDonald's. Коли чекати на відкриття?

Хто переміг на «Бюджеті громадських ініціатив»? Ці проєкти зроблять в Вінниці у 2022 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Андрей Зеленый

    Что то эти Моргуновские эксперименты с "улучшением " прозжей части начали напрягать.
  • Юрий Демчук

    По перше: якщо перекривати вулицю, то не опитування проводять,а обстеження.І робиться аналіз цього обстеження.Скільки проходить там людей ,наприклад за  одну годину,яка ширина тротуару,чи вона достатня для тої кількості людей які там проходять .А вже після обстеження робиться висновок: чи розширити тротуар,чи перекрити дорогу і зробити її тротуаром.ХТО ЦЕ РОБИВ???Тим паче вже є пішохода зона по вул.Оводова біля Вежі,та частина Грушевського до вул.Артинова.Навіщо забирати з центру міста проїзджаючу вулицю?Це буде велика помилка.
  • AK

    Хороша ідея. Це могла б бути тиха прогулянкова зона і продовження парку. Ця вулиця все рівно не завантажена.
  • Лариса Кулиш

    С интересом смотрю все что касается изменений в моём любимом городе винница всегда поддерживаю разумные изменения. Жаль что что не удалось воплотить в жизнь то что предлагалось на Замковой горе. В итоге флагшток... Радует что навели порядок, надолго ли... Очень хотелось бы обратить внимание на  участок дороги вдоль Буга, от старогородского моста, по тротуару пройти невозможно пешеходам, машины заливают водой в непогоду.

keyboard_arrow_up