Більшість підтримали. Що кажуть вінничани про ідею перетворення вулиці Грушевського на пішохідну

Більшість підтримали. Що кажуть вінничани про ідею перетворення вулиці Грушевського на пішохідну
«Лекторій» на Грушевського, серпень 2021. Фото з фб-сторінки VinCycle
  • У Вінниці все більше говорять про те, щоб зробити одну із центральних вулиць пішохідною. Згідно з останніми опитуваннями, більша частина позитивно ставиться до ідеї. А що думаєте ви?

Ідея з пішохідною вулицею Грушевського виникла ще у 2017 році в архітектора Віталія Плясовиці. Тоді він у фейсбуку поділився концепцію створити «зелений» коридор від Вежі та до Центрального парку. Вулицю Театральну й Артинова перекривають цілком для транспорту, який пускають в об'їзд.

«Так, є проблеми і може для когось незручності, але за бажанням їх легко вирішити, — писав Плясовиця. — І скільки плюсів для вінничан і туристів. Скільки можна нових локацій створити! В яке б місто Європи ми не приїхали, пішохідна вулиця є обов'язковою для відвідування».

Пізніше ідею підхопили в «Агенції просторового розвитку». Спільно із активістами кількох міських організацій, наприкінці серпня минулого року вони провели на Грушевського «лекторій», що на ньому обговорили концепцію, плюси та мінуси «пішохідизації» вулиці. Тоді на кілька годин вулицю перекрили для транспорту. 

Відео дня

Напередодні на фейсбуці «Агенції просторового розвитку» опублікували результати опитувань, що їх провели в рамках проєкту «вулиця Грушевського — Спільний простір». 

В опитуванні взяло участь 478 людей. Більша їх половина (55,9%) володіє авто, а 20,5% — проживає на Грушевського або неподалік від неї. Ще 33,05% з них працюють на цій вулиці.

Середня кількість пішоходів впродовж дня: понад 10 тисяч у будні дні, близько 8 тисяч на вихідних. Машиною пересувається 4+ тисяч водіїв в будні, 2+ тисячі на вихідних. З них паркується: у будні дні 21%, 47% на вихідних. 

У респондентів запитали про те, чи комфортно їм знаходитися на тій чи іншій ділянці вулиці. На відрізку між Театральною та Артинова більшості некомфортно. Зворотна ситуація на ділянці між Артинова та Вежею, вона пішохідна. 

Серед головних недоліків вулиці вінничани називали: автомобілі, наявність парковки, відсутність вільних паркомісць та вузький тротуар.

Серед переваг: близькість до центру, доступність та інфраструктура, простір між сквером та вежею, пішохідна зона в майбутньому. 

До ідеї перетворити вулицю Грушевського на пішохідну зону, більша частина опитаних поставилися позитивно.

На питання, як можна покращити вулицю Грушевського, респонденти, зокрема, вказували на такі пункти: пішохідну зону, збільшення озеленення, освітлення, односторонній рух, реставрація фасадів та прибудинкової території тощо. 

Опитування

Як ви ставитеся до ідеї перетворити вулицю Грушевського на пішохідну?


Читайте також:

У Вінниці готові платити за нові робочі місця. Умови для роботодавців

За десять електробусів Вінниця заплатить тільки третину. Загальна ціна — 212 млн грн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (97)
  • Аліна Вінниця

    затори на прилеглих вулицях тоді не минучі....
  • Анжела Мкоян

    🤦🤦🤦Ще саме цього тільки не вистачає🤔🤦
  • Таня Дідуренко

    Ладно проті машини,а скора як?
  • Aut Tupin

    Село, Пирогова, зробіть пішоходною зоною, та для велосипедистів?

keyboard_arrow_up