Валідатори у маршрутках Вінниці: чому не можна платити банківськими картками?

Валідатори у маршрутках Вінниці: чому не можна платити банківськими картками?
  • З літа минулого року в усьому громадському транспорті міста почали працювати валідатори: останніми до цього процесу доєднали маршрутки приватних перевізників.
  • І поки в муніципальному транспорті можна розрахуватися і «Карткою вінничанина», і банківським пластиком, то в маршрутках є або готівка, або «Муніципальна картка».
  • Чому на валідаторах у маршрутках не можна розрахуватись банківською карткою?

Через відключення світла у вінничан знову виникла потреба в готівці. Адже у магазині, навіть якщо він працює без світла, розплатитися карткою не виходить. Аналогічно, у транспорті: доводиться відстояти чергу до банкомата, а потім отримати критику від водія в маршрутці за те, що «з 500 гривень у мене здачі не буде».

Але ще з червня 2021 року всі маршрутки Вінниці обладнали валідаторами: У жовтих «Богданах» стоять такі ж пристрої, як в комунальному транспорті. А у «Мерседеси» поставили компактні прилади, схожі на магазинні POS-термінали.

Тобто, з’явилася можливість оплатити свій проїзд карткою. Втім, тільки «Муніципальною карткою вінничанина». То чому на валідаторах у маршрутках досі не можна розрахуватись банківською карткою? З таким питанням ми звернулися до «Вінницякартсервіс», які керують системою е-квитка у місті.

Відео дня

«Очікуємо на нову технологію»

— Ми можемо підключити таку можливість просто зараз. Але швидкість виконання валідації (притискання банківської картки до валідатора з подальшим сигналом про оплату - авт.) занадто мала. І до того ж у маршрутках ми можемо гарантувати, що без помилок, пройде оплата тільки пластиковими картками. Якщо людина платить смартфоном, через Apple Pay або Google Pay, то є вірогідність не списання коштів, — каже технічний директор «Вінницякартсервіс» Олег Іванов.

Над усуненням цієї проблеми якраз і працюють. За словами Іванова, зі свого боку вони допрацьовують програмне забезпечення та очікують, коли банківські еквайри (оператори приймання безготівкових платежів - авт.) впровадять технологію MTT (Mobility & Transit Transaction).

— З запуском цієї технології швидкість транзакції та ефективність виконання цієї роботи буде в рази вищою, — говорить Іванов. — Крім того, вона дозволяє без помилок списувати кошти як з самої пластикової картки, так і з віртуальної карти, яка закріплена за вашим смартфоном з NFC-чіпом. Тому ми хочемо надати вінничанам одразу повний функціонал оплати проїзду в маршрутках, а не урізану його версію.

Коли банківську картку підключать до валідаторів у маршрутках? Олег Іванов навіть приблизні строки називати відмовляється, мовляв, тут багато залежить від платіжних систем, а не тільки від «Вінницякартсервісу».

А як взагалі часто оплачують проїзд «Муніципальною карткою» у маршрутках? Керівниця «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна каже, що не так часто, як в трамваях, тролейбусах і автобусах, адже в маршрутках ще зберігається оплата проїзду готівкою. 

— Я гадаю, що коли ми запустимо можливість оплати банківською карткою в маршрутках, то тоді буде конкуренція й більше людей почнуть платити за проїзд саме через валідатори, — сказала Бабіна.

Крім того, що понад 240 маршруток вже мають валідатори, транспорт продовжать дообладнувати цими пристроями й у наступному році.

— Коли кілька днів взагалі не працювали трамваї й тролейбуси, через відсутність світла, то приватні перевізники залучили увесь свій транспортний парк, щоб розвести пасажирів. Тому наразі велика кількість машин не облаштовані валідаторами, — каже Бабіна. — З січня наступного року ми і їх будемо дообладнувати пристроями. Адже угоди змінюються, деякі перевізники йдуть з маршрутів, нові заходять і відповідно в їх транспорт потрібно ставити валідатори. Або змінюють машини, і потрібно зняти зі старої систему з валідатором і бортовим обладнанням і поставити у нову.

Мені не дозволили заплатити за проїзд карткою. Куди скаржитися?

Отож, ми з’ясували, що через валідатори у маршрутках можна платити тільки «Карткою вінничанина». Банківські картки приєднають як опцію оплати згодом, але коли конкретно — фахівці не беруться прогнозувати.

А як діяти, якщо ви стикнулися з тим, що водій в маршрутці відмовляє в оплаті проїзду через валідатор саме «Муніципальною карткою вінничанина»? Як вихід, подати скаргу.

— Треба запам'ятати державний номер транспортного засобу, надіслати нам скаргу в Telegram або Facebook, чи переказати її усно на наш номер (0800)330-155; (0432)655-15), — говорить директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. — Далі ми виходимо на цілий маршрут зранку і перевіряємо усі машини на цьому маршруті. У разі, якщо перевірка не показала несправність валідаторів (це поширена причина відмови в оплаті проїзду карткою в маршрутках - авт.), то тоді департамент транспорту та мобільності надсилає листа-попередження перевізнику, що якщо подібні відмови пасажирам будуть і надалі, то з ним припинять роботу і скасують договір на пасажирські перевезення.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про поширені проблеми з валідаторами у вінницькому транспорті.

Опитування

А як ви платите за проїзд в маршрутці?

 

Читайте також:

Усі маршрути на долоні. Що є в додатку, який слідкує за транспортом по GPS

У всіх маршрутках Вінниці працюють валідатори. Чи заберуть тепер готівку?

Проїзд у вінницьких маршрутках відтепер можна оплатити карткою. Перевірили, як це працює

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Sveta Sveta

    Тому що налом вигідніше,от і все.
  • Kostiantyn Silchenko

    Тому що видно з таких платежів ще красти не навчилися
  • Ольга Петренко-Кравчук

    Прозоре😀відмивання коштів.
  • Юрий Юкиш

    В автобусі,трамваї добре працює а в маршрутках це й же пристрій не може 🤣 Ні про що пост ..

    Олег Каськов reply Юрий Юкиш

    Юрий Юкиш що стосується журналістів,то хіба "20 хв." ще можуть про щось написати правдиво?

    Юрий Юкиш reply Юрий Юкиш

    Олег Каськов Я розумію що ви кажете,суть.Але я про пост журналістів,він реально ні про що

    Олег Каськов reply Юрий Юкиш

    Юрий Юкиш як це,ні про що? Це дуже прозорий натяк на те,що ВОНИ знову будуть щось хімічити,знову будуть запроваджувати якусь нову фігню. А всі фінансові проблеми перекладуть на гаманці пасажирів.

keyboard_arrow_up