У всіх маршрутках Вінниці працюють валідатори. Чи заберуть тепер готівку?

У всіх маршрутках Вінниці працюють валідатори. Чи заберуть тепер готівку?
Компактні валідатори у «Мерседесах» схожі на магазинні POS-термінали / Фото Михайла Курдюкова
  • Трамвай, тролейбус, автобус і тепер маршрутка — у всьому транспорті діє електронний квиток.
  • Валідатори в машинах приватних перевізників приймають тільки «Картки вінничанина», банківський пластик підключать незабаром.
  • А чи заберуть з маршруток розрахунок готівкою, як це свого часу зробили в комунальному транспорті?

З 1 червня в міських маршрутках стали вмикати валідатори для розрахунку проїзду карткою. У жовтих «Богданах» стоять такі ж пристрої, як в комунальному транспорті. А у «Мерседеси» поставили компактні прилади, схожі на магазинні POS-термінали.

Випадки «саботажу» є

За місяць з лишком до системи підключили близько 240 з 265 машин.

— Залишилось поставити валідатори тільки у запасних машинах перевізників, які випускають на лінію, коли ламаються основні. А так, вже на всіх міських маршрутах можна розрахуватись «Муніципальною карткою вінничанина», — розповіла журналісту 20minut.ua директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

Відео дня
Валідатор для оплати проїзду в «Мерседесі»

За її словами, всіх водіїв навчили користуватись валідаторами. Перед початком зміни вони мають вмикати пристрої та вимикати їх після завершення робочого дня.

—  Випадки, коли водії спеціально не вмикають валідатори або чимось їх прикривають, є, але їх небагато. Після нашого роз'яснення та від перевізника, вони, зазвичай, більше так не роблять, — каже директорка «Вінницякартсервісу».

Банківські картки обіцяють підключити незабаром. Спочатку хочуть налагодити організаційні питання — пришвидшити процес перерахунку виручки з валідаторів кожному з 97 перевізників, що «Картсервіс» має робити щодня.

Безкоштовна пересадка, як в транспорті ТТУ, в маршрутних таксі не діє. Так само, як і ліміти на безкоштовні поїздки, що записані на картках пільговиків та проїзні квитки.

Готівка залишається?

На відміну від комунального транспорту, де більше не можна купити квиток за готівку на борту (це можна зробити в автоматах Easypay), в маршрутках паперові гроші залишаються і прибирати їх поки не планують.

— Ми додали ще один інструмент для оплати проїзду і не чіпаємо готівку. Зараз наше завдання — налагодити роботу валідаторів у маршрутках та щоб перевізники, водії призвичаїлись до нової системи. Про те, щоб прибрати готівку з усього транспорту, зараз мова не йде, — каже директорка «Картсервісу» Катерина Бабіна.

Якщо оплачуєте через валідатор, то в маршрутці можна отримати квиток

Це також підтвердили і в асоціації перевізників.

— А чого ми маємо прибирати готівку? Ми на постійному контакті з «Картсервісом», з департаментом транспорту і про те, що забирають готівку, не було розмови. Тим більше, система поки що нова, триває її наладка, — каже голова ГО «Маршрут» Олександр Гота.

До того ж, вінничани не надто охоче розраховуються картками. З валідатора надходить орієнтовно 300-500 грн за один робочий день з однієї машини. Більшу частину виручки маршрутники отримують з оплати готівкою.

У асоціації перевізників вважають, що так відбувається, бо маршрутками користуються якраз ті люди, що не мають «Карток вінничанина» і не планують їх купувати. У «Картсервісі» пояснюють низький попит на валідатори в маршрутках тим, що поки система не пройшла наладку, вони її «не надто рекламують», тому не всі вінничани знають, що в маршрутках теж можна карткою заплатити.

Що робити, якщо водій не дає заплатити за проїзд карткою

Якщо вам не вдалось заплатили за проїзд «Карткою вінничанина», — наприклад, водій каже, що валідатор «зламався», «розрядився», чи взагалі накрив пристрій ганчіркою і вимагає тільки готівку, — можна поскаржитись у техпідтримку «Картсервісу» в Telegram за цією адресою: https://t.me/Vinnytsiakartservis або за телефоном (0800)330-155.

Для цього, запишіть держзнак маршрутки і коротко опишіть, чому вам не вдалося заплатили за проїзд карткою. Фахівці перевірять стан пристрою та візьмуть пояснення від водія.

З 1 червня, нагадаємо, зросла плата за проїзд в маршрутках. І ще перевізникам прописали нову умову — валідатори мають працювати в маршрутках, пасажири повинні мати можливість розраховуватись картками, а не тільки готівкою. Порушення цієї умови є причиною для припинення договору на перевезення.

Опитування

Чи оплачуєте проїзд в маршрутці «Карткою вінничанина»?

 

Читайте також:

Проїзд у вінницьких маршрутках відтепер можна оплатити карткою. Перевірили, як це працює

За проїзд у транспорті Вінниці — 8 гривень. Скільки б ви погодились платити?

У Вінниці запустили прокат електросамокатів. Ми протестували, як він працює

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Виталий Груць

    Коли буде готова моя карточка, скільки можна чекати?
  • Oleksandr Bushynskyi

    Я за повну заборону готівки в маршрутках, так не буде виручка осідати в кишенях перевізників. Хотіли підвищення вартості проїзду, то нехай податки платять без приховування. Принципово тепер розраховуюся лише муніципальною карткою, чекаю на підключення банківської.
  • Ясенюк Татьяна

    Навіщо платити у маршрутках? Якщо можна безкоштовно їздити у муніципальному транспорті!!! 30% не розраховується, особливо молодь!!!Дивлячись на таких зайців, виникає питання, навіщо платити іншим?!
  • Борис Ерёмин

    Да определились бы, либо работает, либо нет! А то в одной работает, в следующей уже не работает. Уже несколько раз был вынужден выходить и искать банкоматов😤

keyboard_arrow_up