В Україні посилюють штрафи за перевищення швидкості та водіння в нетверезому стані

В Україні посилюють штрафи за перевищення швидкості та водіння в нетверезому стані
Автопробіг у Вінниці. Водії-активісти протестували проти законопроекту 2695
  • Сьогодні, 16 лютого, у Верховній раді більшість нардепів проголосувала за реалізацію нового законопроекту 2695.
  • Цей закон передбачає, зокрема, збільшення матеріальної відповідальності за кермування автомобілем в нетверезому стані. В окремих випадках — аж до конфіскації авто.

Новий закон підтримали 325 депутатів. Про це повідомляється у Телеграмі Верховної ради. Там йдеться про те, що закон посилить відповідальність за керування транспортом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Цей законопроєкт також посилить кримінальну відповідальність за порушення правил дорожнього руху, здійснені в нетверезому стані, які спричинили важкі наслідки.

За перевищення швидкості на понад 50 км/год — тепер можна буде отримати штраф, який суттєво збільшили. Замість 510 гривень — 1700 гривень.

Відео дня

За залишення місця ДТП — з 225 гривень до 3 тисяч 400 з позбавленням права керування транспортними засобами протягом одного-двох років або без такого.

За керування або передачу автомобіля особі, яка не має права їздити за кермом, — з 510 гривень до 3 тисяч 400 грн. А ось повторний випадок впродовж року може обійтися в 40 тисяч 800 гривень з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від п'яти до семи років (можливе також оплатне вилучення транспортного засобу).

У разі, якщо водій був позбавлений права керування і опинився за кермом, можна отримати штраф до 20 тисяч 400 гривень (зараз 510 гривень), а повторний випадок протягом протягом року обійдеться 40 тисячами 800 грн штрафу з позбавленням права керування автомобілем від трьох до семи років. За третє аналогічне порушення передбачили конфіскацію транспортного засобу.

Зросте також штраф для пішоходів. За перехід у недозволеному місці — 255 гривень (зараз 51 грн). Такі нововведення набудуть чинності після того, як президент підпише та опублікує закон.

Правозахисник та експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що нардепи сьогодні прийняли не лише підвищені штрафи, погодивши законопроект 2695.

За його словами, поліція може тримати «Трукам» в руках. Для фіксації порушень (за виключенням автофіксації) поліція та інспектори з паркування можуть використовувати будь-яку техніку, не лише автоматичну — без будь-яких вимог до захисту інформації.

Крім того, правоохоронці зможуть перевіряти водія на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу без свідків, якщо у поліцейського увімкнена нагрудна камера. Копія відеозапису йтиме разом з протоколом.

Також новий закон запроваджує такі зміни: документи водія потрібно буде показувати таким чином, щоб поліцейський міг зафіксувати дані, а з автівки без дозволу поліцейського виходити не можна, руки тримати потрібно на видноті.

Нагадаємо, що в липні 2020 року Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект 2695 про посилення відповідальності водіїв за кермування в нетверезому вигляді. А в неділю, 14 лютого, вінницькі водії взяли участь у всеукраїнській акції протесту. Активісти влаштували автопробіг вулицями міста, демонструючи своє проти введення цього законопроекту.

Опитування

А ви підтримуєте законопроект 2695?


 

Читайте також:

П'яний водій накинувся на поліцейського. Вгамували за допомогою кайданок

Спецоперація «Грім»: на Замостянській п'яний зек погрожував підірвати багатоповерхівку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Max Fireline

    Ля, дійсно непогано
    Якби ще провели реформування структур Міністерства Внутрішніх Справ та здійснили кадрові зміни, була би взагалі бомба
  • Vladimir Shinkarenko

    Припливли.... Вони і дотепер були як боги,а зараз буде торба!!!

    Vladimir Shinkarenko reply Vladimir Shinkarenko

    перечитав те що вони прийняли,то все нормально! Недарма народ по всій Україні протестував!!! Прийнято до уваги правку і скасовано: право на  безпідставні зупинки,обшуки без понятих і інший "безпрєдєл" який хотіли під шумок пропихнути!!! Залишили тільки підвищення відповідальності за різні види порушень! І додали руки у полі зору)
    П.С. Таки трохи дослухаються депутати до народних мирних масових акцій!!!😊
  • Aleksandr Martunuyk

    Да ти що )))) прокурори, судді та інші аж трусяться від страху.  Як їздили пяними так і будуть. Хто відбиратиме у них авто ріа  20 чи полюція?
  • Читач81

    Той хто їздив то буде їздити, і їх навіть не трогають
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up