850 гривень штрафу за непристебнутий ремінь безпеки або Приклади, коли пасок міг врятувати

850 гривень штрафу за непристебнутий ремінь безпеки або Приклади, коли пасок міг врятувати
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ
  • Збільшити штраф за непристебнутий пасок безпеки в 17 разів — за таке рішення проголосували народні депутати в першому читанні.
  • У судовому реєстрі ми знайшли кілька справ про ДТП, де пристебнутий ремінь міг врятувати життя.

У вівторок, 18 вересня, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, згідно з яким для водіїв збільшуються штрафи в 17 разів через порушення правил використання пасків безпеки та шоломів. За проект закону № 8492 проголосували 240 народних депутатів.

Що саме можуть змінити?

Документ передбачає зміни до статті 121 Кодексу України про адміністративні порушення.

Отже, якщо водій керує автомобілем та не пристебнув пасок безпеки, не вдягнув шолом, керуючи мототранспортом, може отримати штраф у розмірі 850 гривень.

Відео дня

Тепер законопроект готують до розгляду в другому читанні.

Якщо законопроект у подальшому буде прийнято, то зміни торкнуться частини 5 статті 121 КУпАП «Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами».

Зараз вона звучить так:

Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами —

тягне за собою накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А може бути так:

Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами —

тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, розмір штрафу зросте з 51 гривні до 850, тобто майже в 17 разів.

«ТСН» повідомляє, що перед голосуванням було зазначено, що рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи — за даними дослідження «За безпечні дороги», тільки 15 % водіїв користуються ременями безпеки. Для порівняння, у Франції 99 % водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії — 97 %, Словенії — 93 %, Польщі — 83 %.

ДТП та паски безпеки

Ми спробували пошукати в судовому реєстрі справи про аварії, у яких би згадувалися паски безпеки. Ось деякі з тих, що знайшли.

  • 1 березня «Опель Астра», у салоні якого було четверо людей, їхав біля Тиврова. Водій не впорався з керуванням, через що авто злетіло в кювет.
    «… автомобіль почало заносити в різні сторони, а потім скинуло з дороги, автомобіль впав на бік, кришою його вдарило об стовбури дерев і поставило на колеса», — написано у вироці суду зі слів водія.
    З інформації, викладеній у судовому документі, стає зрозуміло, що тяжкі та середні травми отримали двоє людей із чотирьох, які їхали в авто. Вони сиділи на задніх пасажирських місцях. Про те, чи були вони пристебнуті, у вироці нічого не написано. Але сказано, що водій та його дружина, які їхали попереду, були пристебнуті пасками безпеки. Ймовірно, через це вони й не отримали травми. На щастя, у цій ДТП ніхто не загинув.

  • 8 квітня 2016 року в селі Бронниця, що в Могилів-Подільському районі, злетів із дороги вантажний автомобіль «МАН». На місці ДТП загинув пасажир авто. Обвинувачений водій розповів у суді, що тоді помітив, що у вантажівки не спрацьовують гальма.
    Тому, намагаючись якомога більше знизити швидкість руху, з’їхав на узбіччя, де колесо авто потрапило до ями, через що «МАН» перекинувся. Він та його пасажир, вилетіли з кабіни авто через його лобове скло. Ні він, ні пасажир не були пристебнуті ременями безпеки.

  • 18 вересня 2015 року сів п’яним за кермо автомобіля. Між селами Михайлівка та Голдашівка Бершадського району втратив керування, з’їхав із дороги, де автомобіль занесло. У вироці сказано, що машину крутнуло так, що пасажир, який не був пристебнутий, вилетів із салону та отримав травми, несумісні з життям.

  • А ось у цій аварії травмувалася маленька дитина. 22 грудня 2014 року водій перевозив дитину без дитячого автомобільного крісла, що дає змогу пристебнути малого за допомогою ременів безпеки. Коли авто з’їхало в кювет та перекинулося, донька водія отримала тяжкі травми.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Женя Иванов

    да...а сколько случаев когда из-за ремня водитель не успел отпрыгнуть на соседнее сиденье или увернуться от летящих в него предметов...50 на 50 выходит
  • Олексій

    Потрібно ввести таку норму у закони, щоб у разі ДТП, при незастібнутих пасках безпеки, страхові виплати по лікуванню та пенсія по інвалідності не нараховувалась. А там хай кожен сам вирішить, чи паском, чи скотчем примотується, а хто хоче хай так їздить.

    Юрий Бондарук reply Олексій

    Так, це була б гарна мотивація.
  • Юрий Бондарук

    Пристегиваться нужно, это однозначно! Но иногда влом))) И это при том, что я уже был НЕПРИСТЕГНУТЫЙ в ДТП и головой разбил лобовуху. Наверное начну уже " привязываться, чтобы не украли")))
  • O/R\V

    Судячи з Вашого коментаря, шановний Vladimir Molotov, Вам би тільки  щось "доказувати". Перш за все за своє життя потурбуйтеся. На тому світі доказувати вже не буде кому!!!! Звикли тільки щось доказувати та сперечатися і свою правоту доводити. Доведіть у своїй підсвідомості до автоматизму, тоді і "доказувати, як Ви висловилися, не потрібно буде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up