Знайшли нову домівку в Вінниці: сімка релокованих підприємств, які тепер працюють у нашому місті

Знайшли нову домівку в Вінниці: сімка релокованих підприємств, які тепер працюють у нашому місті
  • Український бізнес продовжує розвиватися навіть під час повномасштабної війни. Сотні підприємців вимушено перевезли свій бізнес у більш безпечні регіони України. 
  • Вінниця стала прихистком для 266 релокованих підприємств. Це й будівельні компанії, й заклади харчування, й підприємства з індустрії краси тощо. 
  • Розповідаємо про сімку релокованих підприємств, які тепер працюють у Вінниці.

Вінниця тилове місто, кожного місяця ми продовжуємо приймати переселенців, в тому числі й релоковані бізнеси. Лише впродовж січня до нашого міста переїхали 14 нових підприємців. А, згідно з даними міського голови, станом на початок лютого з усіх 266 бізнесів, які переїхали у Вінницю, вже 76% почали працювати. Завдяки цьому маємо 1430 новостворених робочих місць.
Найбільше бізнесів переїхали до нас з Донецької області. Є також підприємства з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Луганської областей. 

Зібрали у добірку сімку бізнесів, які зараз активно працюють у Вінниці.

«Тем Енерго»

Кілька днів тому, наприкінці січня, у Вінниці перереєстрували енергетичну компанію з Бахмута «Тем Енерго». Вони спеціалізуються на будівництві електричних мереж, та мають досвід у вітровій енергетиці. До початку вторгнення вони зводили вітрові електростанції в Очакові та Краматорську.  

Відео дня

Як дізнаємося, до 24 лютого в компанії працювали понад 150 людей, зараз — 80. Однак компанія планує розширюватися. Підприємці хочуть також збільшити поле діяльності і запустити ще й власне виробництво спецтехніки. 

STALEKS

Ця компанія є лідером з виробництва інструментів для індустрії краси. До повномасштабного наступу росії підприємство STALEKS працювало за 20 кілометрів від Харкова, в селищі Вільшани. Мали 1400 співробітників, сотні складних агрегатів та утримували лідерство у своїй сфері. 

Однак після 24 лютого продовжувати роботу на Харківщині було надто складно, відтак це підприємство стало одним з перших бізнес-переселенців, які обрали для переїзду Вінницю. Разом з обладнанням, до Вінниці переїхали ще 100 співробітників, які зараз залишають жити у Вінниці. 

Ми бували на виробництві підприємства, і наш репортаж звідти можете прочитати за посиланням: https://cutt.ly/D9VmtbK.

«УКпостач»

У нашому місті працює ще один завод з Харківщини. Вони випускають холодильне обладнання. Підприємці, щоб врятувати персонал та виробничі лінії наприкінці травня минулого року прийняли рішення про переїзд у більш безпечний регіон. Обрали Вінницю. Вони перевезли товару та обладнання на 600 фурах, й створили у нас філію свого заводу. 

Ми робили репортаж з підприємства, воно займає чимале приміщення, в якому є й цехи, і склади. Тут втілили повний цикл виробництва холодильного обладнання — пиво охолоджувачів та торгово-холодильного обладнання.  

Anabel Arto

Через військову агресію росії бренд одягу Anabel Arto двічі міняв місто роботи. Запускались в Луганську. Після 2014 року переїхали до Харкова, а звідти навесні цього року знову перевезли виробництво. Нині їхні потужності у Вінниці розраховані на 50 швачок.

Як розповідали нам на місці підприємці, вінницький цех відшиває 15 тисяч комплектів жіночої білизни на місяць. Її продають в майже сотні бутиків в Україні, з яких шість знаходяться у Вінниці. Також є замовлення з-за кордону, серед яких Болгарія та Польща. 

«Контакт» 

З Донеччини до Вінницької області також переїхало підприємство, яке виготовляє гідроциліндри, обладнання для газових магістралей і промислових підприємств.

У Донецькій області у них працювало понад пів сотні людей, й 34 з них вирішили переїхати та зараз працюють у Вінниці. Звичайно, окрім людей, підприємці перевозили все своє обладнання, а це —  60 тонн різноманітного обладнання. 

Вони зареєстрували своє виробництво у Вінницькій області й тепер сплачують податки до місцевого бюджету. Кажуть, в такий спосіб наповнюють й бюджет тих, хто зміг допомогти: вивезти, прихистити та розпочати підприємство фактично з нуля.

Perfetto

Це кафе-кондитерська, яка стала відомою серед вінничан. Її відкрили спершу на Соборній, а нещодавно ще один заклад на Космонавтів — переселенці з Херсону. 

Окрім цих закладів, вони також мають цех, де випікають свою продукцію. Він знаходиться в одній із промислових зон Вінниці. Нині там, як розповідала нам співвласниця підприємства Анна Воскобойник, світло вимикають постійно, що змусило їх перейти на цілодобовий режим роботи. 

Зараз власники вже пристосувалися до ведення бізнесу Вінницю. Переїхали вони сюди влітку 2022-го. Тоді вони на свої заощадження і кредитні кошти закупили нове обладнання, знайшли приміщення і набрали персонал. Почали все з нуля. І тепер увагу відвідувачів приковують до себе вистроєні коробки з фірмовими тортами «Херсон».

«Lord of Boards» 

Ще один бізнес, до якого ми навідувалися в гості — це компанія, що робить настолки «Lord of Boards». Вони через війну переїхали з Києва до Вінниці. Двома вантажівками перевезли всю продукцію, що мали в столиці. У Вінниці ж розширяють свій бізнес. На настолки є попит, люди хочуть зайняти чимось цікавим своє дозвілля. А ігри замовляють навіть наші військові з фронту.

— Ми продовжуємо купувати ліцензії на світові бестселери за кордоном і намагаємося їх друкувати в Україні, — говорить Роман. — Ми хочемо залучати більше людей до цікавого, інтелектуального дозвілля. Бо якими б не були скрутні часи, людині все одно хочеться якогось позитиву, урізноманітнити своє дозвілля, — розповідав нам керівник компанії.

Читайте також:

Кого та як вінницькі провайдери можуть забезпечити інтернетом під час вимкнень світла

Ліхтарі, свічки, LED-стрічки: що і за скільки можна купити у Вінниці на випадок відключення світла

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • AK

    На 600 фурах, ви нічого не переплутали?
  • Устим Якимович Кармелюк

    Я не плочу податки.
    Не хочу бути спонсором злочинної влади

    Ми бидло.

    У нас нема правової держави.

    Вонючі мусора, прокуракурва та ДБР-це є організована злочинна банда.

    Не платіть податки.
    Щоб ці гади не могли отримати зарплату.

    Якщо у нас нема прав-то нема і обов'язків.

    https://youtu.be/-33LfHp8fkM

    AK reply Устим Якимович Кармелюк

    Всі податки дєрьмаку та бєні йдуть. На жаль. А кодло, яке юбирає не то зека не то клоуна сидить зараз на податках людей у Європі.
  • Пустоцвіт Оксана

    Хороша новина

keyboard_arrow_up