Кого та як вінницькі провайдери можуть забезпечити інтернетом під час вимкнень світла

Кого та як вінницькі провайдери можуть забезпечити інтернетом під час вимкнень світла
  • Ситуація з подачею інтернету під час відключень світла до помешкань вінничан досить різноманітна. Можливості мати інтернет у містян є, але не у всіх і не безплатно. Дізналися, що нам пропонують вінницькі провайдери. 

Як тільки вимикають світло, одразу за цим зникає й бездротовий інтернет. Чекати на відновлення його подачі зазвичай доводиться від кількох годин. Такої кількості часу ми просто можемо не мати, отож потрібно шукати інші способи повернути додому інтернет. 

Розв’язанням такої ситуації може бути, до прикладу, національний роумінг, придбання мобільного роутера, підсилювача зв’язку та деякі інші способи поліпшити з’єднання з провайдером або мобільним оператором. Більш детально про це ми розповідали ТУТ.  

Існує також ще один спосіб, як не втрачати інтернет навіть тоді, коли у будинку вимкнули світло. І залежить він від наявності оптоволоконної мережі у провайдера, послугами якого ви користуєтеся. Мова про спеціальні оптоволоконні лінії зв’язку, що дозволяють швидко передавати дані. 

Відео дня

Коли у вашому будинку, назвемо його точкою «Б», вимикають світло, такі лінії продовжують живитися від обладнання провайдера у точці «А». І навіть якщо в точці «А» також немає централізованої подачі електроенергії, провайдери зазвичай використовують альтернативні джерела живлення, як ось генератори. Такий підхід дозволяє продовжити надання інтернету щонайменше кілька годин після знеструмлення. 

Для того, щоб скористатися дротовим інтернетом, вам достатньо запхати відведений до вашого житла кабель у свій ноутбук чи комп'ютер. Якщо ж ви хочете мати бездротовий інтернет, потрібно під'єднати його до Wi-Fi роутера. Однак в такому разі вам потрібно буде попередньо придбати спеціальний USB-адаптер, один кінець якого ви під'єднаєте до роутера, а другий — до джерела живлення, наприклад, павербанка. Більше про це ми писали ТУТ.

Деякі провайдери у Вінниці заявляють про готовність надавати інтернет оптоволоконними лініями під час вимкнень світла, але за дещо різними умовами. Ми під виглядом зацікавлених клієнтів попросили розповісти їх про ці способи. 

«Еверест»

На своєму сайті цей провайдер пише про надання високошвидкісного оптоволоконного інтернету. Телефонуємо їм. Називаємо адресу та запитуємо про можливості роботи інтернету під час вимкнення світла. Операторка кол-центру каже, що такі можливості у них існують.

— Для роботи інтернету потрібно заживити наше обладнання у вашому під'їзді. Це робиться за допомогою інвертора та акумуляторної батареї до нього, — пояснює менеджерка «Евересту». — Витрати покриваються вашим ОСББ або їх оплачують самі мешканці. Якщо ви готові, ми можемо швидко організувати таке підключення. Саме встановлення безплатне, ви оплачуєте лише джерела живлення. Технічне обслуговування інвертора та акумуляторної батареї, підтримку їхньої стабільної роботи компанія здійснює безоплатно. При цьому обладнання є власністю того, хто за нього заплатив.

Запитуємо, чи можна встановити інвертор, якщо такий мають самі мешканці. В «Еверест» відповідають ствердно, але лише за умови, що він підходить за параметрами, та його можна буде помістити до спеціальної шафки для обладнання в під’їзді. Провайдер це робить задля захисту інвертора від вандалізму.

На один під’їзд зазвичай необхідно придбати один комплект живлення. Його вартість, каже менеджерка, 6,5 тисяч гривень. Якщо ви купуєте комплект обладнання у провайдера, вам потрібно прийти до офісу компанії за рахунком, оплатити вартість комплекту, після чого, вже наступного дня, ви матимете інтернет навіть за відсутності у вашому будинку світла.

«Воля»

Оператор Михайло повідомив, що в їхній мережі до будинків йдуть оптоволоконні лінії, але самими будинками прокладені коаксіальні, тобто звичайні телевізійні кабелі. Це означає, що під час вимкнень світла, інтернету ви не матимете до моменту його включення. 

— Навіть якщо світло є у вашому під’їзді, але у вашій квартирі його немає, то, на жаль, ви все одно не зможете користуватися інтернетом, — каже Михайло з «Волі». 

Tvin

У цій радіокомпанії кажуть, що ми далеко не перші, хто останнім часом звертається до них з питаннями про інтернет під час відключень світла. Менеджер компанії пояснює, що мережа Tvin не надто сильно розбудована, тому на таку послугу можуть розраховувати їхні абоненти у мікрорайоні Вишенька й на вулиці Київській, а також у селі Пирогово, Лаврівці, смт Стрижавка та деяких інших населених пунктах нашої області.

— Ми забезпечуємо наявність сигналу зі свого боку, а вже наші абоненти мають подумати про живлення своїх роутерів повербанками чи акумуляторами. Це і все, додаткових джерел живлення їм мати не треба, — говорить оператор Tvin. 

LinkNET

Менеджер цього провайдера також сказав, що вони можуть забезпечувати своїм інтернетом навіть під час знеструмлень. Для цього абонента переводять на оптоволоконні лінії та встановлюють в його помешканні модем.

— Модем потрібен якраз для того, щоб «витягнути» інтернет з оптоволоконного кабелю, — каже оператор компанії. — Крім того, вам має бути чим заживити свій роутер та модем. Зробити це можна повербанком. Поки ви їх живитимете, доти вам йтиме інтернет. Коштує придбання та встановлення модема 700 гривень. 

«Укртелеком»

Загалом абоненти цієї компанії мають можливість користуватися інтернетом під час вимкнень. Однак за словами менеджера компанії Олега, лише ті з них, за адресами яких є резервне живлення, до прикладу, на телефонних станціях «Укртелекому».

— Раніше у Вінниці підключали нових абонентів через телефонний дріт, а зараз лише по оптоволокну. Та проблема в тому, що оптоволоконні лінії наразі прокладені лише на кількох вулицях міста. Нові підключення зараз призупинені і я не можу сказати, коли цей процес відновиться, — пояснює Олег. 

Читайте також:

«У нас тепер цілодобовий режим роботи»: як бізнеси справляються з постійними вимкненнями світла

Найліпша ситуація у Житомирі: порівнюємо графіки відключень світла Вінниці та сусідніх областей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Надежда Йохна

    УКРТЕЛЕКОМ - найгірше що може бути. Навіть коли є світло - інтернет не працює. Контакт центр відповідає, що проходить ремонт лінії . Цікаво, скільки часу  буде проходити цей ремонт. А гроші беруть справно , перерахунків ніхто не робить .
  • Sancho

    Еверест забезпечує, якщо абоненти самі куплять обладнання😂

    Біда у Вінниці з провайдерами(
  • Olexandr

    дуже класна проплачена реклама. Еверест найгірший провайдер з найгіршими тарифами у Вінниці, певно тому що з 90-х ще не вилізли.

    Чомусь ніхто не пише про Вінтелепорт, певно тому що ці хлопці працюють замість того щоб піаритись. От в них інтернет по технології gpon є навіть без світла.

    AK reply Olexandr

    Доречі, теж Телепорт підключив, адекватні ціни і відносно хороша якість.
  • DxCat

    ЕВЕРЕСТ - ГІВНО. Це знає все поділля!

keyboard_arrow_up