«У нас тепер цілодобовий режим роботи»: як бізнеси справляються з постійними вимкненнями світла

«У нас тепер цілодобовий режим роботи»: як бізнеси справляються з постійними вимкненнями світла
  • Для багатьох вінницьких підприємців порятунком стали генератори. Хтось з них перевів підприємство на цілодобовий графік роботи. Хтось навіть у такий складний час зміг відкрити нові заклади. Ніхто з них не припинив роботу й не зачинився. 

Три місяці вінницькі підприємці живуть у режимі постійних перебоїв з електроенергією. Для багатьох із них це перетворилося на справжній виклик, адже без світла неможливо нормально виконувати звичну роботу. 

Комусь пощастило вести діяльність у так званій «четвертій черзі» графіку відключень. Це такі ділянки міста, де розташовані об’єкти критичної інфраструктури, які ніколи не від’єднують від централізованої подачі світла. Усі інші будівлі на цих ділянках, житлові чи комерційні, мають електроенергію за замовчуванням.

Інші, як ось перукарні чи, скажімо, студії нігтьового сервісу, навчилися працювати від повербанків та найпростіших інверторних генераторів. Магазини побутової техніки працюють зазвичай від бензинових генераторів, потужності яких вистачає на освітлення торговельних залів та роботи мінімальної кількості техніки. За допомогою аналогічних джерел живлення тримаються аптеки та кафе з ресторанами. 

Відео дня

А, до прикладу, супермаркети під час вимкнень світла у Вінниці працюють не всі. Пов’язано це з відсутністю у них високопотужних генераторів, що могли б живити усе необхідне обладнання. На сайтах великих торговельних мереж можна знайти спеціальні мапи з позначенням адрес магазинів, що мають генератори. 

Так у Вінниці продовжують працювати вісім магазинів мережі супермаркетів «ГРОШ» та «ГРОШ Експрес» (АДРЕСИ). Магазинів мережі «АТБ» на генераторах у місті працює лише три (АДРЕСИ), ще кілька працюють за схемою, коли покупців запускають по одному. У такому разі вас супроводжуватиме продавець, а розрахуватися можна буде лише готівкою. Також на генераторах працюють чотири супермаркети мережі «Сільпо» (АДРЕСИ). 

Бізнеси адаптувалися

Підприємці звикли розраховувати лише на себе, тому виходи зі скрутного становища знаходять різні. До прикладу, на початку відключень, ресторани La Cucina та Cherry Lake працювали зі свічками та ліхтариками. Через відсутність світла їм довелося також скоротити позиції в меню. Однак, кажуть в адміністрації закладів, вони жодного разу не зачиняли ресторани раніше звичного графіка. 

— Через відключення ми мали чимало ситуацій, які доводилося вирішувати оперативно. Ми вдячні нашим гостям за розуміння та підтримку протягом усього цього часу, — розповідають в адміністрації ресторанів. — Зараз в усіх наших закладах встановлені генератори. Це дозволяє нам повноцінно працювати та ні в чому себе не обмежувати. 

У складну ситуацію потрапили й власники кафе-кондитерських «Перфетто». Окрім цих закладів, вони також мають цех, де випікають свою продукцію. Він знаходиться в одній із промислових зон Вінниці. Там, каже співвласниця підприємства Анна Воскобойник, світло вимикають постійно, що змусило їх перейти на цілодобовий режим роботи. 

— Після звільнення нашого рідного Херсону ми змогли вивезти звідти генератори. На жаль, їхньої потужності недостатньо для підтримки роботи печей у цеху. Саме тому ми вирішили, що працюватимемо у будь-яку годину доби, — розповідає Анна Воскобойник. — Коли світло є — ми випікаємо, коли його немає, то підключаємо генератори, щоб було освітлення та щоб працювали міксери, і складаємо тортики. Іншого виходу ми просто не маємо. Якщо прийде клієнт, а ми скажемо, що торт не готовий, бо не було світла, він просто піде до іншого закладу і купить його там. 

Попри усі труднощі зі світлом та зростанням витрат як «Перфетто», так і La Cucina змогли розширити бізнес та відкрили ще по одному своєму закладу у Вінниці. Підприємці кажуть, що багато хто використовує ситуацію з перебоями для виправдання своєї бездіяльності, мовляв, світла немає, тому ми не змогли виконати взятих на себе зобов'язань.

— Є різні складності, але не потрібно їх боятися та падати духом. Зараз усім нам потрібно мати сили, можливості, а також бажання ці можливості втілювати у життя. Ми, наприклад, думаємо над тим, щоб написати грант на потужний генератор. Якщо вийде — це спростить нашу роботу, а як ні, то шукатимемо інші варіанти продовжувати нормально працювати, — говорить Анна Воскобойник. 

Чи є програми підтримки?

Наприкінці минулого року Український ветеранський фонд (УВФ) запустив програму мікрофінансування бізнесу для ветеранів та членів їхніх родин. Так, підприємці можуть отримати фінансову підтримку від держави на придбання ноутбуків, генераторів, акумуляторів та іншого обладнання. Відомо, що програма розрахована на 500 ветеранів, а максимальна сума компенсації на одну заявку складає 20 тисяч гривень. Усього на ініціативу було виділено 10 мільйонів гривень.

Водночас у грудні у Вінниці пройшла зустріч підприємців з представниками Державної податкової служби, де присутні обговорювали зниження цін на альтернативні джерела живлення: акумуляторні батареї, генератори, світлові пристрої тощо. У підсумку вони вирішили підготувати пропозицію до міської ради про можливу компенсацію для малого та мікробізнесу частини вартості генератора.

Зв’язатися з організаторами цієї зустрічі та почути, на якій стадії наразі обговорення, ми не змогли. Однак, поспілкувавшись зі співголовою Ради підприємців при міському голові Вінниці Тарасом Ковальчуком, дізналися, що активних програм з підтримки постраждалих від постійних знеструмлень підприємців, у ВМР наразі немає. 

— Міська рада зараз сфокусована на об’єктах критичної інфраструктури, зокрема забезпеченні генераторами котельних, — розповідає Тарас Ковальчук. — Мені невідомо про підприємців, які перестали працювати через ситуацію зі світлом, або перебувають на межі закриття. Деякі можуть не мати прибутку, але не закриваються. 

З генераторами, за його словами, у Вінниці проблем наразі немає. Найпростіші зараз можна придбати у багатьох магазинах побутової техніки, а високопотужні, хоча й не одразу, підприємці вже закупили та встановили на своїх підприємствах. Тарас Ковальчук каже, що на початку генератори встановлювали як короткочасну заміну централізованому електропостачанню, а зараз чимало підприємців свідомо купують потужні «машини», аби у разі потреби взагалі не залежати від наявності світла. 
 

Читайте також:

«Муніципальне житло» будують на Привокзальній: вартість, скільки квартир та хто забудовник

У Вінниці військовим та постраждалим від війни роблять безкоштовні операції з протезування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віталій Гордаш

    Цей спеціально все робиться ,щоб генератори розкуплювали,закидали країну ними,от комусь потрібно добре на цьому заробити

    Олег Каськов reply Віталій Гордаш

    Віталій Гордаш так саме,як колись було з масками...

keyboard_arrow_up