«Муніципальне житло» будують на Привокзальній: вартість, скільки квартир та хто забудовник

«Муніципальне житло» будують на Привокзальній: вартість, скільки квартир та хто забудовник
Однією з переваг «Муніципального житла» є його доступність. Квадратний метр у таких будинках, зазвичай, коштує менше, аніж середня ціна житлової нерухомості по Вінниці
  • На місці колишньої вечірньої школи у Вінниці будують «Муніципальне житло».
  • Будівельники виконали демонтажні роботи, вирівняли ділянку, винесли за межі будмайданчика інженерні мережі.
  • Яка вартість квадратного метра у цій новобудові, що тут буде, крім житлової нерухомості та хто зможе купити квартири?

На Привокзальній стартували підготовчі роботи до зведення чергового житлового будинку в рамках міської програми «Муніципальне житло». Про це на своїй facebook-сторінці повідомив заступник міського голови Андрій Очеретний.

«Один з основних акцентів, звісно, на підземному паркінгу. Він матиме подвійне призначення: можливість припаркувати авто і перечекати повітряну тривогу у безпеці. Проєктування будівництва ще триває», — зазначив він.

З ціною житла ще не визначилися

Територіально, підготовчі роботи до будівництва тривають на території колишньої вечірньої школи №24: її ліквідували ще у 2018 році, а номер 24 потім віддали новоствореній гімназії на Поділлі.

Відео дня

Забудовник розчистив ділянку під будівництво, завіз будівельну техніку та виніс за межі будівельного майданчика інженерні мережі.

— Цим ми пришвидшили на 6-8 місяців процес будівництва. Адже раніше ми б спочатку анонсували будівництво, робили б проектування, за результатами якого б провели відбір учасників й тільки тоді б почали будівельні роботи. Пришвидшили процес, бо є попит на житло, — сказав журналісту заступник міського голови Андрій Очеретний.

До свого допису на facebook-сторінці Очеретний опублікував ще й світлину з паспортом об’єкта. З нього дізналися, що будинок на Привокзальній, 30 буде висотою у десять поверхів, плюс матиме один підземний поверх під паркінг.

У будівельному паспорті помилка — буде не 9 поверхів, а 10. Це також підтвердив заступник міського голови Андрій Очеретний

Кількість квартир в будинку складатиме 181. Кількість машиномісць у паркінгу — 76.

— Попередньо, на першому поверсі плануємо створити міський інклюзивний центр та освітній хаб. Частина приміщень буде призначена під комерцію — продовольчі магазини, адже на це є попит в тому районі, — розказав журналісту заступник міського голови Андрій Очеретний.

А от вартість житла в новобудові ще не визначена. Причина — не завершили проектування об'єкта. 

— Не маючи остаточного кошторису, ми й тому не проводимо жеребкування (його проводять з-поміж кандидатів, щоб визначити, хто зможе придбати квартири в будинку - авт.). Очікую, що проектування об'єкта завершать в лютому і тоді ми зможемо провести відбір на квартири, — сказав Очеретний.

Кому найбільше передадуть квартир

Стосовно квот в «Муніципальному житлі» — яка категорія людей та скільки зможе придбати квартир в будинку — найбільше планують надати житла учасникам бойових дій. 

— Це рішення ще мають ухвалити на виконкомі міської ради, — пояснив заступник міського голови Андрій Очеретний. — На другому місці за кількістю квартир може бути квота для переселенців, що працевлаштовані на підприємствах Вінниці та зареєстровані у нашому місті. Очікую, що третя велика квота буде для медиків та освітян. Решту розподілять між молодими сім'ям, людьми з інвалідністю, ветеранами праці, ліквідаторами аварії на ЧАЕС та іншими категоріями.

Жеребкування на право викупу квартири в новобуді на 600-річчя / Фото: vmr.gov.ua

Питаємо, а чому пропонують визначити саме такі квоти для продажу квартир?

— Традиційно, військові найбільше подають заявок на придбання квартир в «Муніципальному житлі», — відповів Очеретний. — По дев'ятому об'єкту програми, на 600-річчя, найбільше квадратних метрів закріплені за такими категоріями: 21% квартир придбали учасники бойових дій, 20% — освітяни та медики, 16% — вимушені переселенці; 15% — працівники органів місцевого самоврядування; 9% — молоді сім'ї. 

Частку квартир у новобуді на Привокзальній отримає і забудовник, для вільного продажу на ринку нерухомості. Цю квоту також визначать вже після завершення проектування житлового об'єкта.

Хто забудовник

Крім «Муніципального житла» на Привокзальній, зараз, за міською програмою, зводять десятиповерхівку на 600-річчя. Андрій Очеретний розповів, що там будівельники зводять вже шостий поверх каркасного будинку.

Замовником будівництва є міське комунальне підприємство «Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва». Будує житловий комплекс як на Привокзальній, так і на 600-річчя, товариство «ВМБУД».

Будівництво каркасної багатоповерхівки на вулиці 600-річчя / Вересень, 2022 рік

Генпідрядник нового ЖК, за даними Opendatabot, ще торік був зареєстрований у Києві, де й здійснював будівництво. Але станом на зараз перереєструвалися у Вінниці, за вулицею Григорія Сковороди, 4 (колишня Пушкіна - авт.). Керівником компанії та її власником є Віталій Булаєнко, для якого це підприємство є єдиним бізнесом.

За міською програмою звели 11 будинків

Будинок на Привокзальній стане 13-ою багатоповерхівкою програми «Муніципальне житло». І це буде третій дім, який в межах міської програми, побудують під час повномасштабної війни росії проти України.

У вересні 2022 року ввели в експлуатацію десятиповерхівку на вулиці Бортняка, що на Поділлі. Ця висотка на 105 квартир має підземний паркінг, утеплений фасад і дах, газові індивідуальні котли та енергоощадні вікна у кожному помешканні.

Будинок на вулиці Бортняка / Фото: vmr.gov.ua

Минулої осені також стало відомо, що триває будівництво житла на вулиці 600-річчя. Об’єкт також матиме підземний паркінг. Розрахований на 89 квартир. І повністю переведений на електрику: газових мереж в будинку немає.

А так, за 13 років існування програми муніципального житлового будівництва, у Вінниці звели 11 багатоповерхівок, мешканцями яких стали 910 родин.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці розробляють план повоєнного будівництва житла.

 

Читайте також:

Муніципальне житло у Вінниці на 600-річчя: ціна, хто забудовник та скільки є квартир

Для Вінниці завантажують нову партію швейцарських трамваїв — подробиці

Відбудова Будинку офіцерів і створення підземного паркінгу. Обговорять плани на площу Перемоги

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Таня Дубривная

    Поскорее бы начал действовать принятый закон и нашу городскую власть начали проверять.Все застройки они делают только для своего кармана.Дом они построят.На пивзаводе стоит огромный уже готовый дом,стоит уже почти десять лет и разрушается.Отдайте людям!!!
  • Виктория павленко

    я жил в детстве до 1976 в тех.помещениях под этой школой и еще несколько семей,напротив кладбища под звуки проезжающих поездов!вокруг школы сплошное кладбище даже на месте новых домов!
  • Наталія Григоренко

    Тобто, замість перепрофілювання та модернізації навчального закладу, його розвалять. І на руїнах, в 20 метрах від залізничної колії казна як і казна з чого, зведуть курник. Дві кварти, якого віддадуть "щасливчикам", а решту, збарижать, як завжди, за ціною квадратного метра, як нерухомість в Монако. І це при середній наповнюваності класів у школах 35-38 чоловік. Шикарно!!! Аплодую стоячи!!!
  • Аркадий Крысько

    П'ять квартир віддадуть військовим, решту продадуть.
    Зараз нікому вірити не можна.
    Хапуга на хапузі, авантюрист на авантюристі.
    Будують, а потім все обклеєні, Здам, Продам, Здам в оренду.
    Де с.ка архітектура, призначення тієї споруди ? ...
    Свині. Тварина на тварині.

keyboard_arrow_up