Найліпша ситуація у Житомирі: порівнюємо графіки відключень світла Вінниці та сусідніх областей

Найліпша ситуація у Житомирі: порівнюємо графіки відключень світла Вінниці та сусідніх областей
  • У мережі постійно можна бачити палкі обговорення минулих, наявних, майбутніх, екстрених, аварійних, стабілізаційних та інших графіків вимкнень світла. Вінничани, до слова, ними завжди не задоволені.
  • Саме тому ми вирішили подивитися, яка ситуація з графіками в інших областях і прийшли до висновку, що в нас не все так погано, як, скажімо, у Києві, але й не так добре, як у Житомирі. 

Будь-яка згадка вимкнень та увімкнень світла неодмінно супроводжується коментарями вінничан на кшталт: «Бардак знову-таки продовжується, пів Слов'янки не виключають взагалі! Скільки ще це триватиме?», «Боже! Зробіть 2 через 2, діти взагалі не навчаються, вдома холодрига», «Таке враження, що відразу три графіки працює по відключенню!», «Дайте людям світло!» — та багато-багато іншого в тому ж дусі...

З одного боку коментарі цілком доречні, адже і графіки часто не збігаються, і вдома справді холодно, і діти не навчаються. А що вже казати про людей з повністю електрифікованими будинками. 

Однак з іншого боку, автори коментарів ніби забувають про велику війну, в стані якої зараз перебуває Україна. Забувають й про те, що ремонтувати та замінювати пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури куди довше, аніж поцілити у них ракетою. 

Відео дня

Сприймають як належне, коли світла дають більше обіцяного. Оминають увагою й той факт, що у нашій державі вироблена електроенергія розподіляється не локально (вінницьке для вінничан), а на всю Україну (принаймні, так на папері). І що саме в НЕК «Укренерго», а не обленерго визначають, скільки та куди електроенергії має піти. 

Інше питання, чи АТ «Вінницяобленерго» сумлінно виконує покладені на нього обов’язки. На думку деяких споживачів електроенергії та фахівців НКРЕКП — ні. Під час однієї з нещодавніх перевірок вони виявили, що розподілення електрики у нашій області нерівномірне, з порушеннями встановлених графіків. Наслідком стало накладання на підприємство штрафу у розмірі 85 тисяч гривень. 

У «Вінницяобленерго» очікувано не погодилися з таким рішенням, заявили про справедливий розподіл доведених до них лімітів та пообіцяли оскаржити наклеп у суді. 

Розібратися з тим, чи справедливі стосовно вінничан графіки відключень, нам допоможуть аналогічні графіки інших областей. У нашому місті зараз діє наступний алгоритм: 2 години світла точно немає, ще 2 — ймовірне відключення і 2 — світло подається. У підсумку маємо 8 годин гарантованої подачі на добу, 8 ймовірної та 8 — світло відсутнє. 

Вінниця

На жаль, опитавши вінничан з різних мікрорайонів, ми не прийшли до спільного знаменника: одні раділи, що у них світла більше, ніж 8 години, інші навпаки скаржилися і казали, що не отримують навіть 8 гарантованих годин світла на добу, не кажучи вже про більші проміжки часу. 

На відміну від вінницьких трьох, у сусідньому Хмельницькому цілих шість черг погодинних відключень. Без світла там зазвичай сидять за таким графіком: три години є — три немає — три є — шість немає — три є — шість немає. Є й дещо інші варіації тамтешніх графіків, проте суть незмінна: впродовж доби хмельничани гарантовано мають 9 годин світла та 15 годин сидять без нього. 

Хмельницький

У столиці ситуацію аж ніяк не назвеш кращою, адже гарантованого світла кияни отримують лише 6, а подекуди навіть 4 години на добу. Ще впродовж 6 та 9 годин у них можливі відключення, і решту 8 або 12 годин — світла немає. 

Київ

В Одесі діють графіки стабілізаційних відключень. Згідно з ними, світло там розподіляється наступним чином: 6 або 9 годин світло є, 6 або 9 годин світла немає, ще 6 або 9 годин діють можливі відключення. 

Одеса

У Черкасах, як і у Вінниці, також створили три черги з графіком два через чотири. Тобто 2 години світло є, а наступні 4 його немає, і так впродовж усієї доби. Про години ймовірного відключення електроенергії місцеве обленерго не повідомляє, тому загалом черкащани щодоби не мають світла по 16 годин. 

Черкаси

У Чернівцях години відключень розбили аж на 18 груп, кожна з яких містить низку адрес. Щодоби жителі цієї області гарантовано не мають світла впродовж 10-13 годин. Також вони гарантовано мають електроенергію 9-12 годин. Ще 2-3 години можливе заживлення. 

Чернівці

У Кропивницькому (Кіровоградська область) діє дещо інший графік. Там чергується 2 через 2: коли впродовж доби дві години є світло, а дві немає. Однак, як і в усіх попередніх областях, можна знайти чимало коментарів невдоволених споживачів. Люди жаліються, що графіки не відповідають дійсності, і що подекуди світла може не бути по десять годин поспіль. 


Кропивницький

Найбільше нарікань від містян було, мабуть, на адресу Житомира. Мовляв, у них там цілодобово все світиться як новорічна ялинка, поки у Вінниці люди сидять без світла. Як бачимо, графіки там справді сильно відрізняються від наших: там створили три сектори, кожен з яких містить по дві черги відключень. 

В якому б секторі ви не жили, кожен день маєте один з трьох ймовірних графіків: сьогодні 1-й графік, завтра 2-й, післязавтра 3-й, і так по колу. Отже: перший сектор на добу гарантовано має 12 годин світла, а впродовж інших 12 годин там застосовують вимкнення з вірогідністю всього лише 0-25%. 

Другий сектор у цей самий день гарантовано забезпечують світлом також впродовж 12 годин, а відключення на наступні 12 годин у ньому прогнозують з ймовірністю 25-50%. Врешті, мешканці третього сектору гарантовано мають світло тривалістю в 12 годин на добу, і ще стільки ж на добу електроенергія там відсутня. 

Житомир

Таким чином виходить, що впродовж трьох діб середньостатистичний житель Житомира гарантовано має 36 годин світла, проти 24 годин для жителя Вінниці. 

Ще 24 години з тих трьох діб жителі Житомира можуть не мати світла з ймовірністю 0-50%. Натомість вінничани мають таку саму кількість часу можливих відключень, але без зазначення вірогідності.

За ті самі три доби вінничани гарантовано не матимуть світла 24 години, натомість у Житомирі точно не матимуть світла вдвічі менше часу, тобто 12 годин. 

Прикметно, що під дописами АТ «Житомиробленерго» на Фейсбуці, на відміну від усіх інших аналогічних обласних представництв, немає сотень обурливих коментарів містян. Здається, що єдиною темою обговорень житомирян у коментарях до постів їхнього обленерго, є незручності з передачею показників лічильника.

Через специфічний графік відключень у Житомирі, ми мусили в усіх випадках враховувати кількість світла за три доби


Читайте також:

Є зміни у графіку: як на Вінниччині відключатимуть електроенергію з 1 лютого

«У нас тепер цілодобовий режим роботи»: як бізнеси справляються з постійними вимкненнями світла

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Елена Руденко

    ЖОВТИЙ   КОЛІР  НЕ  ДІЄ   !!!!
  • Ксения Галуза

    Ви що , люди , в них все добре , це ми дурні .
  • Жанна Аликина

    І не лякайте язиком за Житомир! Мої батьки там живуть і вся рідня, чоловікові також, там не вимикають світло практично взагалі. Зате вони в шоці від нашої ситуації у Вінниці. І в Києві краща ситуація, люди звідти також писали неодноразово.
    Мало штрафу було, треба помножити вже мабуть на 100 .
    Енергосистема Вінниці не пошкоджена більше ніж Житомирська чи Київська точно.
    Якщо посилаєтеся на війну,то хоч вимикайте всюди однаково, а не так,що деякі райони, будинки і пани жирують по повній.
  • Игорь Яндрос

    При чому тут інші області і Житомир.
    Наразі найголовніше чому виключають звичайних смертних а в центрі дзуське.
    Як же це?Іроди.

keyboard_arrow_up