«Завод вивозили під обстрілами». Як підприємство з Харкова перезапустили у Вінниці

«Завод вивозили під обстрілами». Як підприємство з Харкова перезапустили у Вінниці
233 робітників і робітниць працюють на «УКпостач». Що цікаво, то більша частина персоналу підприємства саме з Вінниці
  • Підприємство «УКпостач» з початку повномасштабної війни потерпало від російських обстрілів. Завод був за шість кілометрів від Харкова, в місті Дергачі.
  • Аби врятувати персонал та агрегати компанія переїхала до Вінниці. За літо сюди перевезли 600 фур зі станками та готовою продукцією.
  • Як відновили виробництво у Вінниці, скільки мають співробітників та чи треба ще людей у штат?

Раніше ми розповідали про досвід релокації харківського підприємства «Сталекс», яке навесні перезапустилося у Вінниці. Але, як виявилося, у нашому місті працює ще один завод з Харківщини.

Це підприємство «УКпостач», що є частиною холдингу UBC Group. Як і вінницький завод Green Cool, тут також випускають холодильне обладнання.

— От тільки ми з’явилися раніше, ніж «Грін Кул». Цей завод у Вінниці побудували, власне, тому, що ми не могли повністю задовольнити попит на ринку холодильного обладнання, — сказав керівник філіалу UBC Ритейл та заводу «УКпостач» у Вінниці Антон Каленюк.

Відео дня

Але у 2022 році, через постійні обстріли з боку рф, «УКпостач» був змушений переїхати якомога далі від лінії фронту.

«Водії фур боялися їхати до нас»

— Наше основне виробництво знаходилося в Дергачах. Це за шість кілометрів від Харкова. Ми могли працювати тільки до 14.00, а далі, як за графіком, регулярні обстріли та прильоти. Бойові дії тривали за 100-150 метрів від нашого заводу, — сказав керівник філії заводу «УКпостач» у Вінниці Антон Каленюк.

Щоб врятувати персонал, виробничі лінії, наприкінці травня у компанії прийняли рішення про переїзд у більш безпечний регіон. Обрали Вінницю, бо вона має гарне географічне розташування і тут вже діє частина UBC Group.

Процес переїзду був дуже важким. Через обстріли росіян до них боялися приїжджати водії фур. Часто вантажівки розвертали українські військові на під’їзді до Дергачів, знову ж таки через небезпеку обстрілів від росіян.

Один з цехів заводу «УКпостач» у Вінниці

А коли влітку ЗСУ почали тіснити окупанта від Харкова, то процес переїзду пожвавився.

— Загалом, ми перевезли товару та обладнання на 600 фурах, — сказав Каленюк. — Першу продукцію у Вінниці ми випустили 15 серпня. Підготували замовлення для клієнтів з країн Прибалтики. А так ми зараз активно нарощуємо темпи виробництва і плануємо запустити ще одну лінію складання.

Пошкоджені станки на пам’ять від росіян

У Вінниці харків’яни створили філію свого заводу. Підприємство займає чимале приміщення, в якому є й цехи, і склади. Тут втілили повний цикл виробництва холодильного обладнання — пиво охолоджувачів та торгово-холодильного обладнання. Фактично, до заводу привозять тільки рулони металу, які тут ріжуть на заготовки, скріплюють, фарбують та наповнюють необхідним начинням.

Розрізання металевих листів для корпусів майбутніх холодильників 

Після перевірки, готовий продукт запаковують і накопичують на складі. Звідти сформовану партію відправляють до замовника.

Частина продукції на складі перевезена з Дергачів. Але вже є ряд холодильників, які зробили у вересні, на території заводу у Вінниці

— Деяке наше обладнання отримало ушкодження від атак росіян, — каже Антон Каленюк і вказує на дверцята одного з агрегатів. Вони мають наскрізні отвори, які залишилися від осколків артснарядів.

Питаю, чи планують залишити це пошкодження апарату на згадку від «братнього народу»?

— У нас такої «пам’яті» повно залишилося в Дергачах. Частину агрегатів нам ще не вдалося вивезти, — говорить керівник філії заводу.

Пошкодження від артснарядів збираються прибрати. Таку «пам'ять» на підприємстві не хочуть зберігати

Проходимо повз високої металевої «коробки», яка схожа на бункер. Антон Каленюк із гордістю каже, що це їхня лабораторія, в якій штучно відтворюють температуру і вологість різних кліматичних зон.

— Ми продаємо холодильне обладнання до країн Європи, у Південну Америку, Північну Америку, країни Прибалтики, СНД. Кожному з цих регіонів притаманний певний клімат. І такий апарат нам потрібен, щоб протестувати чи буде справно працювати наше холодильне обладнання в необхідних умовах. Така лабораторія, на всю Україну чи навіть на всі країни ЄС, є тільки в нас, — говорить керівник філії «УКпостач»

— Ви назвали чимало країн, де є у вас клієнти. А чи продаєте свою продукцію на росію чи білорусь?

— З росією не співпрацюємо з 2014 року. З республікою білорусь розірвали усі контракти після 24 лютого 2022 року, — коротко відповів директор заводу Антон Каленюк.

Вінничани швидко вчаться

Проте завод — це не тільки обладнання чи сировина. Це ще й співробітники. Щодо менеджменту та інженерів, то 99% з них переїхали разом з підприємством до Вінниці. Тоді як тільки 15% від штату працівників погодилися виїхати з Харківщини, разом з заводом.

— Для нас це був головний страх, що ми не зможемо тут найняти людей і почати працювати. Але, на щастя, швидко набрали необхідний штат. Загалом тут працює 233 фахівці, з яких 134 — мешканці Вінницької громади. Також працевлаштували переселенців з інших областей України, — розказав директор підприємства Антон Каленюк.

Ще один приємний сюрприз для адміністрації заводу стала швидкість, з якою вінничани опанували складання холодильного обладнання.

— Ми очікували, що треба буде 1-2 тижні, аби навчити людей як складати певну модель. Але наші досвічені працівники взяли шефство над «новачками», і нові люди вчилися за 3-4 дні, — говорить Каленюк. — Тому ми набираємо темпи по виробництву дуже добре. Навіть краще, ніж прогнозували. Очікували, що за 8-годинну зміну люди будуть збирати не більше 60 одиниць продукції, а на практиці отримуємо 100-150.

Будуть нові вакансії

Чи потрібні ще працівники на завод? Антон Каленюк відповів, що поки штат укомплектований.

— Але в середині жовтня ми маємо запускати ще одну лінію складання продукції, тому ми відкриємо ще один добір працівників. Нам потрібно буде орієнтовно 30-40 людей. У планах запустити виробництво ще однієї моделі холодильного обладнання, якого не було не в Дергачах, — сказав керівник філії заводу «УКпостач».

— Які потрібно мати мінімальні навички, щоб влаштуватися до вас на роботу? — спитав журналіст.

— Потрібна насамперед голова на плечах і бажання. Ми всьому навчимо, — відповів Антон Каленюк.

Попри те, що добір працівників ще не оголошений, на підприємство можна прийти й заповнити заявку, що бажаєте тут працювати. 

  • Контакти для довідок: (050)320-79-66.

У Вінниці діє 135 бізнес-переселенців

З початку повномасштабно війни до Вінниці переїхали 135 підприємств та підприємців з постраждалих регіонів. Про це повідомили на facebook-сторінці міського голови Сергія Моргунова.

«Наше завдання – допомогти такому бізнесу з адаптацією. Це і пошук площ, налагодження логістичних зв’язків, супроводження на етапі реєстрації. Адже економіка не повинна зупинятись під час війни», — зауважив міський голова Вінниці.

Його заступник, Андрій Очеретний, розповів, що бізнес-переселенці створили у Вінниці 750 робочих місць.

«З першого вересня до нас доєдналися юридичні та фізичні особи підприємці з Києва, Луганська та Миколаєва. Їх основні напрямки економічної діяльності - це гуртова торгівля фармацевтичними товарами, надання юридичних послуг та комп'ютерне програмування. 82 підприємства вже працюють та підтримують нашу економіку. Важливо, що бізнес продовжує жити й не допускає стагнацію. За нами Перемога!», — йдеться в дописі заступника міського голови.

 

Читайте також:

Знайди роботу в один клік. В Україні запустили єдиний портал вакансій

Від 500 тисяч до мільйона гривень на розвиток бізнесу. Хто може отримати та як?

Заявку на 243 тисячі погодили». Як підприємець у Вінниці отримав грант від держави

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up