Забуті імена вінницьких кладовищ. За часів Верещагіна драмтеатр говорив українською навіть у Москві

Забуті імена вінницьких кладовищ. За часів Верещагіна драмтеатр говорив українською навіть у Москві
  • Він почесний громадянин Вінниці, а вулиця в центрі міста носить його ім’я.
  • Завдяки Федору Верещагіну світ взнав драматурга Миколу Зарудного, і вінницький драмтеатр в тому числі.
  • За сорок років він поставив близько 150 вистав, з якими театр гастролював по всьому Радянському союзу.

Продовжуємо згадувати імена тих, хто в різні часи здійснив вагомий внесок у розбудову, становлення та розвиток Вінниці. У попередніх публікаціях ми розповідали:

Тепер розкажемо про Федора Верещагіна, за часів якого наш дремтеатр говорив українською мовою, навіть гастролюючи у Москві.

За словами дослідниці Тетяни Кароєвої, слава, яку мав наш драмтеатр в середині 20 століття, значною мірою пов’язана з ім’ям Верещагіна.

Відео дня

— Так, він був представником радянської театральної школи, з принципом партійності, адже без цього він не зумів би займати таку посаду, — розповідає історик.

Завдяки Верещагіну розкрилося ім’я драматурга Миколи Зарудного, більшість його п’єс була вперше поставлена в нашому театрі. Взагалі, за словами Тетяни Кароєвої, наші вінницькі театри пишаються двома іменами, які вони розкрили. Якщо для театру ляльок таким іменем став дитячий письменник Григорій Усач, то для драмтеатру — це Микола Зарудний.

Крім того на сцені театру поставили п’єси Стельмаха, Стаднюка — і це наші земляки. А музику на замовлення для нашого театру писали такі композитори, як Майборода, Поклад, і це теж праця Верещагіна, його осмислення вистави, збагачення української культури. Так, радянської культури, але української.

Тому що однією з ключових позицій драмтеатру під керівництвом Федора Верещагіна було ставити всі вистави українською мовою.

— І це не тільки п’єси українських письменників, адже куди за радянських часів без творів Теньова, Погодіна, Шатрова або класиків Шекспіра, Гауптмана, — розповідає Тетяна Кароєва. — І все українською мовою. Хоч зараз це може звучати дивно, але наш провінційний театр чотири рази гастролював у Москві, а такі гастролі — це про потенціал театру. І це не одноразова акція, це визнання, і в тому числі Верещагіна.

Федір Верещагін народився 17 травня 1910 року в Миколаївській області. Він працював шахтарем на Донбасі, там же став брати активну участь у художній самодіяльності. Згодом закінчив режисерський факультет Київського музично-драматичного інституту ім. Лисенка.

Під час війни він був актором та режисером фронтового театру 21-ї армії. В 1944-1945 році Федора Верещагіна направляють у Вінницю директором театру. Але під час визволення нашого міста приміщення драмтеатру було повністю зруйноване.

Очевидці кажуть, що Верещагін активно клопотав про відбудову театру. В той час його здоров’я погіршилось, потім операція, потім лікування в Ізмаїлі. Одночасно з лікуванням Верещагін збирає акторську групу і започатковує Ізмаїльський театр. В 1948 році Верещагін привозить молодий колектив до Могилів-Подільського. А у Вінниці якраз завершується будівництво театру, і Верещагіна запрошують очолити його. Відбулося злиття двох труп, вінницької та ізмаїльської.

З 1948 року Федора Верещагіна призначили директором і головним режисером новоствореного театру. На цій посаді він працював до 1986 року. Театр під керівництвом Верещагіна гастролював у багатьох містах України, СРСР.

Федір Верещагін виховав три покоління акторів, серед яких є народні артисти України. Режисер здійснив постановки близько 150 вистав. В 1977 році за видатні заслуги в розвитку театрального мистецтва Федору Верещагіну присвоїли звання народного артиста СРСР.

Ще за життя Федір Верещагін став Почесним громадянином міста Вінниці. В травні 1997 року на фасаді театру встановили меморіальну дошку на честь Федора Верещагіна, а вулиця біля театру носить його ім’я.


Читайте також:

Забуті імена вінницьких кладовищ. Архітектор Самуїл Рабін створив будівлю ОДА й не тільки

Забуті імена вінницьких кладовищ. Генріх Лютворт, завдяки якому з'явилися тролейбуси та Вишенька

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up