Забуті імена вінницьких кладовищ. Генріх Лютворт, завдяки якому з'явилися тролейбуси та Вишенька

Забуті імена вінницьких кладовищ. Генріх Лютворт, завдяки якому з'явилися тролейбуси та Вишенька
Син Генріха Лютворта Сергій. Біля батькової могили на Центральному цвинтарі Вінниці
  • За особистої ініціативи міського голови Генріха Лютворта у нашому місті провели першу тролейбусну лінію, а новий великий мікрорайон отримав назву не Черемушки, а Вишенька. Генріху Адамовичу ми також завдячуємо появою медичного містечка, кількох шкіл та вузів, великих підприємств міста. 

Генріх Лютворт народився 1925 року в селі Ізабелівка Вінницького району. Навчався у вінницькому педагогічному інституті, за фахом історик. Спочатку керував парткомом свого вузу, потім Лютворта обрали секретарем міського комітету КП України. З того часу він починає активно займатися благоустроєм Вінниці. 

В інтернеті можна знайти інформацію, що саме за ініціативи Лютворта у нашому місті з'явилася площа Гагаріна, розпочато будівництво Свердловського житлового масиву, а також мікрорайону Вишенька. Медичне містечко, Ботанічний сад, Вінницьких політех і кілька великих підприємств міста  — також його рук справа.

Посаду міського голови Вінниці Генріх Лютворт обіймав менш як два роки, 1963-1964, що для радянського часу нетипово. Крісла мера йому коштувала особиста ініціатива провести у місті першу тролейбусну лінію без узгодження з центральними плановими органами. Помер молодим, у віці 47 років. 

Відео дня

Більше про цікаві сторінки біографії цієї непересічної людини в історії нашого міста ми попросили розповісти його сина Сергія Лютворта, а також докторку історичних наук та дослідницю Вінниці Тетяну Кароєву. Їх розповіді дивіться у нашому відео:


Читайте також:

Забуті імена вінницьких кладовищ. Професор Борис Шкляр, який вчив «діагностувати руками»

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up