Як це бути дівчиною-бодібілдером та стати п'ятою у світі в категорії Miss Wellness

Як це бути дівчиною-бодібілдером та стати п'ятою у світі в категорії Miss Wellness
  • Вінничанка посіла 5-те місце на Чемпіонаті світу з бодібілдингу.
  • Іванна Лєскова увійшла до ТОП-6 найкращих жінок-бодібілдерів світу у категорії Miss Wellness. Це перші міжнародні змагання дівчини.
  • Іванна поділилася враженнями, підготовкою та розказала з якими проблемами зустрічається у звичайному житті.

 

Чемпіонат світу з бодібілдингу від федерації WABBA проходив 15-го червня у Львові і зібрав близько 300 представників із 60-ти країн світу. Вінничанка Іванна Лєскова брала участь у категорії Miss Wellness:

– У цій категорії, в першу чергу, оцінюють пропорції, більш розвинені м'язи ніг і сідниць, відсутність «сухості» і сильного рельєфу. Тобто говоримо про відсутність венозності і максимальну жіночність, – розповідає Іванна. – У цьому випадку журі оцінює форму та загальний зовнішній вигляд, навіть без урахувань параметрів. Головне – правильні пропорції тіла.

Про спортсменку

Іванні 28 років, вона має вищу педагогічну освіту, так як закінчила факультет фізичного виховання Вінницького педагогічного університету. Протягом семи років працює тренером. До цього дванадцять років грала у баскетбол, трохи плавала і знову займалася баскетболом. У Чемпіонатах України з бодібілдингу брала участь з 2016-го року і, на жаль, не займала призових місць.

Відео дня

– На обласних змаганнях, звичайно, отримувала призові місця, але на Чемпіонатах України – це занадто складно зробити без знайомств, – говорить дівчина.

Спортсменка бере участь у конкурсах разом зі своїм чоловіком і, за її словами, саме він мотивує її до нових звершень.

Про підготовку

Щоб досягти бажаного результату спортсменка протягом перших трьох місяців їла тільки правильні продукти:

– Для мене важливо було, щоб не було стресу для організму. Тому що після попередніх змагань і жорстких обмежень, почувала себе не дуже добре, – розповідає Іванна. – Будь-яка підготовка – це стрес для організму, тому цього разу я вирішила робити все поступово і плавно.

Раціон спортсменки у перші три місяці складався із правильного харчування, водного режиму та сну. На наступні місяці підготовки Іванна підключила кетогенну дієту. Таким чином спорстменка почала вживати більше корисного жиру та менше вуглеводів. Таку дієту часто прописують людям, які страждають на цукровий діабет. Проте, Іванна говорить, що своїм клієнтам не радить звертати увагу на такий спосіб боротьби із зайвими кілограмами та покращенням загальної форми. Для звичайної людини кето-дієта може бути травматичною, так як «сідати» на неї та повертатися до звичайного життя потрібно поступово, обережно і правильно. Мінусів у цієї дієти багато.

Різниця між фото – 2 місяці

– Всього кето-дієта займала у мене 6-8 тижнів із перервами. Були дні розгрузок, відпочивала від неї навіть по тижню. Своїм клієнтам я взагалі не раджу кетогенне харчування, тому що воно може негативно вплинути на здоров’я. Але якщо дуже хочеться, то варто проконсультуватися з лікарем, – говорить Іванна.

Раціон спорстменки у ці тижні складався, в основному, із корисних жирів: авокадо, горіхи, жирні види риби, оливкова чи лляна олія, пармезан і яйця із жовтками. Крім того, особливу увагу треба було звертати на білкову їжу –  мясо, морепродукти і велику кількість зелених некрохмалистих овочів.

Взагалі підготовка, за словами Іванни, «б'є по кишені». Загальні витрати на послуги тренера, купальник, біжутерію, мейк-апи, дорогу та проживання склали більше 50-ти тисяч гривень за весь період. Це без урахування витрат на продукти харчування та вітаміни, а їх доводиться приймати чимало (омега 3, магне, кальцій, комплекси для суглобів). Крім того спортсмени потребують якісного протеїну та колагену.

Про бодібілдинг

Іванна відверто зізналася, що ніколи не планувала досягати чогось у цьому спортивному напрямі, ба навіть не думала, що стане хорошим тренером, так як у свій час «і двох слів зв'язати не могла»:

– Коли ти розумієш, що це твоє, ходиш на роботу в радість і допомагаєш людям, особливо, коли вони досягають бажаних результатів – це ще більше мотивує не здаватися, йти далі і працювати над собою, – ділиться дівчина. – До речі, на роботі клієнти і колеги сильно підтримували, бо були певні перепади настрою під час підготовки.

Стосовно негативу, який може супроводжувати спортсменок із нетиповою жіночою фігурою, то Іванна говорить, що не зустрічалася.

– Можливо, хтось там дивиться на мене і говорить: «Фу, мужик!», але я собі подобаюсь. Я тренуюся і виступаю, тому що мені подобається. Я ніколи не йду на змагання «по медальку». Я йду, щоб продемонструвати результати своєї роботи і довести собі, що все не дарма.

Про змагання

Протягом останніх двох років Іванна не виступала і відверто зізналася, що і не збиралася, так як підготовка до таких змагань потребує відповідального та складного періоду:  

– Після останніх змагань я собі клялася, що більше змагатися не буду. Таке буває у багатьох спортсменів через втому та безкінечні режими. Але сцена все одно кличе і рано чи пізно ти починаєш сумувати за тією ж підготовкою і стає вже цікаво як ти виглядаєш, і як змінилося твоє тіло за кілька років.

Підготовка до цьогорічних змагань у спортсменки розпочалася через бажання привести себе у форму:

– Був період, коли я набрала зайвих 7-8 кілограм. Я тренер і маю виглядати нормально, бо моя зовнішність – це моя візитна картка. Коли почала скидати вагу, то подумала може це підготуватися до змагань.

Таким чином Іванна знайшла тренера у Києві, яка погодилася підготувати спортсменку. З грудня минулого року розпочалася інтенсивна робота над тілом та формами.

Про Чемпіонат світу

У спортсменів до змагань такий підхід: потрібно обирати кілька стартів, щоб обов'язково були проміжні змагання.

– Спортсмен, який готується не може показати хороший результат на всіх стартах, тому треба обирати проміжні змагання, але готуватися виставити форму на якихось одних, які для спортсмена важливіші, – пояснює Іванна.

Вінничанка 11-го травня виступала на Чемпіонаті України від Федерації UBPF, але не у своїй категорії, тому призового місця не зайняла.

– Я брала участь у категорії Sport Models. Там дівчата мають розвинену мускулатуру плечового пояса та й усього тіла, в принципі. Всі занадто «просушені» і венозні. Ця категорія точно не для мене. Я більше за жіночність, – розповідає бодібілдерка.

Тренерка Іванни після цих змагання остаточно сказала, що категорія спортсменки – це Miss Wellness.

– Я не хотіла їхати на Чемпіонат світу, але чоловік мене підтримав і сказав, що я не дарма готувалася і маю виступити у своїй категорії, – говорить Іванна.

Саме так дівчина опинилася у Львові і боролася за першість уже у своїй категорії. До речі, у ній було представлено всього 12 жінок і всі українки.

Іванна говорить, що атмосфера конкурсу дуже привітна:

– Це дуже класно, коли вперше на міжнародних змаганнях. Усі конкурсантки налаштовані позитивно. Всі підходять фотографуються одна з одною. Це трохи дивно. Але важливо, що всіх спортсменів об'єднує одне.

Щоправда, на всіх жіночих конкурсах відчувається відповідна конкуренція, але Іванна говорить про особливість сприйняття:

– Багато що змінилося за час підготовки. Крім поблажливого стану до свого організму і тіла, я зрозуміла, що не варто сумніватися у собі, – говорить Іванна. – Я завжди дивилася на тих, хто має виступати разом зі мною у категорії. За кулісами те і робила, що розглядала у кого ноги кращі, сідниці та руки. Цього разу подивилася на конкуренток уже коли стояла на сцені. І навіть не порівнювала себе з іншими.

Іванна їхала до Львову і навіть не розраховувала на призове місце. Говорить, що це через те, що жодного разу не виступала у цій федерації і категорії:

– Мені дуже сподобалося, що ніхто не дивився у яких змаганнях я брала участь раніше, які місця займала і хто мій тренер. Журі оцінювали об’єктивно, чого не можна сказати про українські змагання.

Що стосується емоційного стану, то спортсменка говорить, що останні дні перед змаганнями стає важко. Що менше залишається днів до виступу, то менше води повинен пити бодібілдер. У день змагань вживати рідину взагалі заборонено, а у таку спеку – це досить важке випробування.

Іванна говорить, що сьогодні є змога брати участь у різних змаганнях. І не тільки в Україні.

– Зараз все дуже спрощено: заплатив членський внесок і можеш виступати на будь-яких сценах світу. Я поки планую залишатися у межах України, – говорить Іванна.

Власне, спортсменка доводить, що усе можливо, якщо займатися улюбленою справою:

– Я наголошую, що усе роблю для себе, тому що я цього хочу і мене ніхто не змушує. Такий образ життя для мене – кайф.

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Варвара

    У меня без инбридинга на одной лишь государственной диете мышцы - люди оглядываются. хотя под 60 уже. Все зависит от образа жизни.
  • Вінничанин

    Не хочу нікого образити, дівчина молодець, +завжди треба земляків хвалити але стаття...
    Веллнесс)) Почитайте що це і про ці федерації. В загальному – це спеціальні жіночі федерації, для тих хто не хоче серйозно займатись бб, проте має "гарний вигляд" і на сцені в купальнику походити хочеться.
    Тобто щоб там виступати, треба не були залитою салом і 2-3 рази на тиждень ходити у фітнес зал.
    Ви так подаєте, наче вона проф бодібілдер і на "Олімпії" місце взяла)
    P/S Відразу напишу – я сам жирний дрищ і ваще спочатку добитись би а потом писати!!1
  • 123

    Во Львове чемпионат мира, ага 100%. Если будет желание напишу как у нас в Виннице можно сделать ЧМ по любому виду спорта. Схема как раз для стран 3-го мира.
  • Тинц

    278 - вийшла з районної бібліотеки...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up