Які емоції заїдають люди та чи можна вечеряти після шостої. Розповідає гештальт-терапевт

Які емоції заїдають люди та чи можна вечеряти після шостої. Розповідає гештальт-терапевт
  • Віра Олійник уже три роки консультує вінничан і здобуває освіту гештальт-терапевта.
  • Крім того, Віра працює інструктором з йоги і точно знає як це – знайти та відчути себе.
  • Що таке гештальт-терапія, що заважає людині схуднути та як навчитися їсти інтуїтивно?

 

Якщо говорити простою мовою, то гештальт-терапія – це психологія, яка повертає людину до себе. Але тут терапевти не використовують методи класичної психології, які провокують людину до самокопання та пошуку проблеми десь в глибині. Саме так розказала про свою професію Віра:

– Ми разом із пацієнтом працюємо тут і зараз. Якщо в процесі виникають якісь труднощі, ми їх одразу вирішуємо. Гештальт-терапія – це як творчість, – пояснює Віра. – Тут кожна проблема, як творче пристосування – якщо воно є у людини, то значить для чогось потрібне. Тоді ми змінюємо проблему на прийнятний інструмент, який і дозволяє їй відчувати себе комфортно тут і зараз.  

Що стосується безпосередньо інтуїтивного харчування, його впливу на фізичний та психологічний стан людини, то Віра вивчає цю тему вже протягом шести років:

Відео дня

– Інтуїція – це таке почуття, яке ми відчуваємо, але не можемо описати. Його не можна досліджувати, немає жодного наукового аналізу стосовно цієї теми. Інтуїція покрита містикою і вважається, що не всі можуть нею володіти, – говорить Віра.

За словами гештальт-терапевта, інтуїтивне харчування має гарний вплив під час схуднення і все що може завадити його дії – це дієти. Дієти, які мають якусь мету і дату, наприклад, скинути зайву вагу до 8-го березня чи до літа. Тоді виникає ефект пастки.

Чому ми постійно користуємося дієтами

– Хтось починає говорити, що з тобою щось не так: товсті ноги, живіт чи руки. Ми починаємо себе накручувати і як порятунок знаходимо дієту, – пояснює Віра. – Дієта рано чи пізно закінчується і, як правило, з незадовільним результатом. Або все ж позитивним, який із часом проходить. Потім знову з'являються думки, що з нами щось не так і так по колу.

Віра говорить, що у психології це називається трикутником – «Жертва, переслідувач і тиран». Постійні розчарування та незадоволення своїм тілом починають нас подавляти, система замикається сама на собі і коли це відбувається, то вийти з неї важко. Зрештою, коли людина думає, що якась нова дієта допоможе, то знову опиняється у цьому трикутнику.

Ще одна причина чому з'являються дієти – це переконання у тому, що потрібно очистити організм.

– Я протягом 15-ти років сиділа на різних дієтах. У мене навіть дві фотографії у паспорті, які демонструють моє прагнення до схуднення. Перше фото – у 16 років, тоді я досить невдало вийшла з чергової дієти, на знімку я товстенька. Довгий час я ненавиділа це фото і нікому не показувала, – розповідає Віра. – Другу вклеїла у 25 років і там я зухвала блондинка на піку дієти.

Віра говорить, що саме у цей період схуднення людина відчуває власну цінність і перевагу над людьми. Складається враження, що вона вища за інших і знає більше них.

Є інша сторона медалі: коли людина не користується дієтами, але її ментальний апетит сильніший за фізичний:

– У такому випадку ми відчуваємо голод, ми розуміємо, що повинні їсти небагато, але починаємо їсти і не можемо зупинитися. Таким чином заїдаємо емоції, – пояснює Віра.

Які емоції «глушить» їжа

Як правило, мова йде про відчуття, які людині складно пережити. Гештальт-терапевт пропонує кілька таких прикладів:

  1. Ми завжди доїдаємо до кінця. Кодове слово «завжди». У такому разі ми заїдаємо страх і, ймовірно, він не наш. Страх передався від батьків, бабусь і дідусів, які бачили голод. Тому з дитинства нам говорили, що тарілка повинна залишитися чистою.

  2. Ми завжди їмо за компанію. Коли хтось пригощає, людині соромно відмовити. Це певна соціальна норма, коли просто соромно образити господарку.

  3. Обідаємо швидко і «на ходу», заковтуючи великі шматки їжі. Ми заїдаємо або тривогу, або відразу. Перша емоція виникає, коли нам здається, що щось відбудеться без нас і ми повинні поїсти швидко. Або у нас обмежений час на обід. Відраза виникає у випадку, якщо у дитинстві нас змушували їсти те, що нам не дуже подобалося. Наприклад, манну кашу або суп із цибулею.

  4. Їмо, читаємо, дивимося стрічку новин. У такому разі їжа допомагає впоратися з нудьгою або відразою. Зараз існує така тенденція: маленьких дітей саджають перед екранами, коли вони відмовляються їсти. Але тоді дитина не відчуває смаку, бо вся увага зосереджена на синьому екрані.

  5. Усе найкраще дітям, а собі – що залишиться. Їжа допомагає справитися із незручними відчуттями або приниженням. Гештальт-терапевт думає, що це дісталося нам від жертовних батьків, які своїм прикладом показували, що потрібно забувати про себе. Відповідно, те саме ми віддаємо своїм дітям. Кожен продовжує приносити себе в жертву.

  6. Вживаємо багато солодкого. Так людина «глушить» злість, образу або агресію. Віра стверджує, що це пов'язано із бажанням завжди залишатися хорошим. Такі приклади часто показують в американських фільмах, коли людина перед телевізором плаче та їсть морозиво.

  7. Їмо наодинці. Часто це говорить про те, що у людини немає підтримки серед близьких і їй нікому довірити свої переживання та емоції. Тоді вона просто ховається і залишається один на один із їжею.

Що стає перепоною на шляху до інтуїтивного харчування

Часто буває, що людина притримується правильного харчування, вживає лише здорову їжу, але при цьому не втрачає вагу. Віра називає це психосоматикою зайвої ваги.

У цьому випадку вагому роль теж відіграють емоції. Наприклад, коли людина знаходиться у хронічному стресі, то організм виділяє кортизол. Це гормон, який відповідає за безпеку. Власне, саме він створює «рятувальний круг» навколо живота. Зайва відповідальність і страх змінити роботу також відображаються на нашому зовнішньому вигляді:

– Активно триматися за робоче місце властиво чиновникам чи, наприклад, поліцейським. Ви помічали, що працівники цих професій зазвичай мають зайву вагу? Це ті напрями, де люди не часто звільняються, – пояснює Віра.

Існують певні стереотипи, які говорять, що хорошої людини повинно бути багато або те, що солідний чоловік обов'язково повинен бути у вазі.

Як позбутися зайвих кілограмів без дієти

У цьому випадку, як правило, вмикається парадоксальна теорія змін. Саме так психологи пояснюють процес, коли людина докладає чимало зусиль для досягнення бажаного результату, але результату так і немає.

– Теорія говорить про те, що людина існує тут і зараз, але має певні уявлення про те, якою б вона хотіла бути. Тож у реальному часі вона застрягає у конфлікті між собою справжньою та вигаданою особистю. Це всього лише ілюзія., – пояснює Віра. – Для того, щоб зміни стали можливими людині потрібно прийняти ту людину, якою вона є зараз. Тільки тоді вирішиться внутрішній конфлікт і буде можливість повернути енергію від людини, яка знаходиться в голові до реальної. Це всього лише ілюзія.

Якщо зруйнувати цю ілюзію, то людина сама відчуватиме що потрібно їй та її організму. Тому інтуїтивне харчування – це харчування без заборон та з урахуванням того, що ми в контакті та гармонії зі своїм тілом.

Отже, кілька порад від гештальт-терапевта Віри Олійник про те, як схуднути без дієт та знущанням над собою:

Тому дієти – це тимчасовий результат і не завжди позитивний, тому варто прислухатися до свого організму і не відмовляти собі у задоволенні скуштувати улюблену страву. 

А як часто ви сидите на дієтах?

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Грицько Штахета

    Тю. Хай нажере собі 90 кг, а потім розказує, як скинути вагу. Хоча ні, вона тоді стане боді-позитивною, і почне розказувати, що всі мають приймати її такою, якою вона є ))).
  • Олена

    Шкода, що не попала на цю лекцію.  Але інформації і тут достатньо)  дякую, вичерпна стаття!
  • З.А.Глядач

    "уже три роки консультує вінничан і здобуває освіту гештальт-терапевта"

    Тобто,освіти ще не здобула,але ВЖЕ консультує? І лохи ведуться на ці "консультації".
  • Жора

    А бухать после 6 вечера можна?

    З.А.Глядач reply Жора

    Можна,тільки без закуски.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up