Стиль життя – еко. Як обійтися без пластикових пакетів та зайвого сміття?

Стиль життя – еко. Як обійтися без пластикових пакетів та зайвого сміття?
  • Щодня в Україні з'являється все більше екоактивістів, які борються зі шкідливими звичками та впливами людини на навколишнє середовище.
  • Багато хто просто піддається модним віянням і лише одиниці приймають екологічні правила та змінюють своє життя.
  • Ми запитали у вінничанки Анни Бровченко як це – жити без поліетилену, відмовитися від хімії та почати сортувати сміття.

 

Нашу героїню звуть Анна Бровченко. Дівчині 21 рік і вона навчається в Київському університеті імені Грінченка. Спеціальність Ані аж ніяк не пов'язана із екологією, але свій свідомий вибір дівчина зробила ще півроку тому:

– Мене завжди хвилювали екологічні питання. Шість місяців тому я змогла відмовитися від пластикових пакетиків і почала шукати еко-альтернативи. Спочатку пакетам, а потім і всьому іншому. Так почав змінюватися мій стиль життя, – розповідає Аня.

Дівчина говорить, що на такий крок її надихнули інші люди, які пояснювали свою позицію і, власне, чому це роблять.

Відео дня

– Насправді серед моїх знайомих була одна дівчина, яка відмовилася від пакетиків. Про це вона почала розповідати у своєму акаунті в Інстаграмі. Я слідкувала, а потім і сама вирішила дослідити це питання.

Чому сучасна молодь обирає екожиття

– Дехто може сказати, що це глобально нічого не змінює і, в принципі, він буде частково правий. Цю проблему потрібно вирішувати на рівні держави та міста. Якщо я можу щось зробити особисто без зайвих витрат, то чому б ні, – пояснює Анна.

Крім того, дівчина говорить про певне моральне задоволення, яке вона отримує, змінюючи своє життя на краще.

– Одна людина надихає іншу. Іде ланцюгова реакція і нас уже багато, тому це класно почати робити щось, а не просто говорити.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⠀ |Як я поступово змінюю свою культуру споживання [про їжу] ⠀ ➡️ перестала їсти м‘ясо (рибу, морепродукти) і зменшила вживання тваринного білку🌱 Не тому, що мейнстрим. Бо це особистий крок вперед. Я довго знала про шкоду м’яса, але продовжувала і не наважувалась зупинитись😕 ⠀ Перша причина відмови – здоров‘я, потім екологія. + гуманність до тваринок. Занадто багато ресурсів треба для виготовлення їжі, що шкодить здоров‘ю🦠 Де логіка вживати? ⠀ Вегетаріанцем себе не вважаю🙅🏻‍♀️ Не виключаю, що за якоїсь ситуації можу з‘їсти щось🤷🏻‍♀️ Спокійно куштувала місцеві страви з м’ясом в Італії, але якогось задоволення (саме від м’яса) не було. ⠀ Кожен має самостійно дійти до цього. Хочу лише бути каталізатором:) Я спочатку лише думала спробувати. Зараз же взагалі не хочеться👌🏼 ⠀ Так моє тіло краще функціонує. Не скажу, що це якась колосальна різниця, суть же в комплексному підході😉 ⠀ Я просто хочу насолоджуватись усім, що відбувається зі мною, а не думати тільки про їжу (ви помічали скільки розмов про неї?). Проводити дні в подорожах, а не в лікарнях, марнуючи цінний час та гроші🤒 ⠀ Не закликаю, лише ділюсь досвідом. Просто рада, що я серед щасливчиків, які можуть усвідомити, перебороти звички і зробити крок вперед🔝

Публикация от Anna Brovchenko • travel-girl (@anka_brov) 5 Дек 2018 в 10:19 PST

Стереотипи

Аня говорить, що навколо її стилю життя є багато різних стереотипів. Наприклад, коли люди чують, про відмову від користування поліетиленовими пакетами в магазинах, то одразу думають, що вона їх навіть до рук ніколи не бере:

– Багато хто думає, що вдома у мене немає пакетів. Або під час переходу на якісь альтернативні речі, то весь пластик потрібно викинути, – розповідає Анна. – Навпаки суть у тому, щоб використовувати той пластик, який є – довше. Користуватися ним розумно і не додавати зайвого.

Дівчина радить не бути глобальними у цьому питанні одразу. Тобто у той момент, коли людина вирішує жити більш екологічно, то не потрібно відмовлятися одразу від усього. Варто робити все поступово і щоразу зменшувати кількість шкідливих матеріалів у своєму житті.

До речі, Аня говорить, що відмова від пластикових пакетів у магазині значно заощаджує кошти:

– Коли тобі немає куди скласти продукти, то ти купуєш лише необхідне.

Чим замінити пластикові пакети

У гру вступають старі добрі авоськи, екоторбинки та шопери. Аня продемонструвала нам з чим зазвичай ходить на ринки та магазини:

– Ось такий шопер із власним принтом мені подарувала подруга. Також ношу таку торбинку із картиною Матіса. Це ж справжній витвір мистецтва. Щоправда, вона коштує близько півтисячі гривень, але воно того варте, – розказує дівчина. – Шопер виготовлено із плащівки – це тканина, яка досить міцна і не боїться вологи.

Маленькі пакетики можуть замінити екоторбинки. Зазвичай, вони коштують 30 гривень.

Власне, ми спробували придбати продукти на ринку, не використовуючи пластикових пакетів. Пропонуємо подивитися що із цього вийшло. До речі, адміністрація ринку «Урожай» виявилася не дуже привітною і намагалася перешкоджати нашому експерименту.

А що стосується продавців на ринку, то їх реакція на відмову від пластикових пакетів була схожою – здивування та нерозуміння спочатку, але потім схвальні погляди та захоплення. У Вінниці навіть була петиція про заборону пластикових пакетів і за короткий термін вона набрала необхідну кількість голосів. У відповідь вінничанин отримав лише рекомендацію для магазинів.

Інші екологічні звички

Наша героїня стверджує, що екологічний спосіб життя – це мінімізування того, що людині необхідно.

– Я зменшую використання пластику де тільки можу. Навіть, коли купую подарунки друзям, то запитую чи ці речі дійсно їм необхідні, – розповідає Аня.

Дівчина сортує сміття. У Києві це зробити легше, так як у місті є чимало станцій переробки скла, пластику певного маркування та паперу. У Вінниці такі можливості теж є, але вони значно менші:

– Вдома ми збираємо скло та паперове сміття. Потім відвозимо на станції переробки. За це навіть дають невеликі кошти, – говорить Аня.

Для того, щоб сортувати сміття у Вінниці потрібно бути великим ентузіастом. Справа у тому, що наскільки правильно жителі міста не сортували своє сміття вдома, потім воно все одно потрапляє в один сміттєвий бак. І навіть наліпки не допомагають відокремити органічні відходи від інших. У такому разі ефективність дорівнює нулю.

Протягом свого пізнання екологічних правил Аня вирішила стати веганом.

– Змінюючи повсякденні звички, почало змінюватися моє життя. Так, наприклад, я переглянула своє ставлення до їжі – і тепер не вживаю нічого тваринного походження, – розповідає екоактивістка. – Такий спосіб життя дуже мінімізує відходи і, власне, покращує самопочуття.

Наступний крок у свідомих екозмінах – це часткова відмові від хімії. Через те, що Аня – веган, вона використовує небагато продуктів після яких потрібно мити посуд із спеціальними засобами. Звичайним ганчіркам дівчина теж знайшла альтернативу. Рослина люфа – вона справляється із видаленням забруднень так само як і звичайна ганчірка. Придбати шматочок цієї рослини можна приблизно за 20 гривень в магазинах з екологічною продукцією або виростити її самостійно.

Ще одна вагома зміна у боротьбі за чисте середовище – це заміна звичних засобів гігієни. Про екологічні зубні щітки говорять вже давно і вони  почали з'являтися у косметичних магазинах. Мова йде про щітки, які виготовлені з бамбуку або екопластику.

Ще одна, на перший погляд, дивна річ – менструальна чаша.

– Я нещодавно  спробувала таку річ, думаю, багато людей не чули про таке і не всі готові. Менструальна чаша замінює звичні прокладки і тампони. Таким чином зменшується кількість відходів під час «цих днів», а чаша може служити до 10 років. Це навіть корисніше для здоров’я і набагато зручніше.

Починаючи змінювати власні звички, поступово змінюється все життя. 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Дмитро

    Презервативи можна гірчицею мити.
  • Глеб

    Был уже комментарий на тему того, что чтобы ваши модные "шопперы" стали экологичными надо использовать их с десяток лет?
    И это каждый шоппер надо по 10 лет носить, и судя по их количеству на фото - Аннушка запаслась ими до конца жизни. Смею предположить, что еще и внукам останется донашивать..
  • Yulia Krivickaya

    а сколько воды и порошка уходит на стирку бесчисленных торбочек? Это не считается вредным для экологии? Или вы золой стираете? И что за фото с телефоном? Телефон дает вредное излучение! Нужно срочно переезжать в землянку в горах где чисто и нет вредных продуктов. Учитывая сколько вредных выбросов дают автомобили и разные заводы/производства, эта беготня с торбочкой выглядит крайне комично.
  • Дональд_К

    посуду мою горчицей - моет в 10 раз лучше любого камнофери
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up