Від мініатюрних моделей до власного ретро-музею. “Екскурс у минуле” з Олексієм Стрембіцьким

Від мініатюрних моделей до власного ретро-музею.  “Екскурс у минуле” з Олексієм Стрембіцьким
  • “Авто-мото-вело-фото-теле-радіо-музей" працює у Вінниці з 2013 року. За цей невеликий час кількість його експонатів збільшилася майже до 2000. З них, рідкісні речі з минулого та єдиний в Україні оригінал автомобіля “Москвич - 401” ОРУД міліція.
  • Власник музею Олексій Стрембіцький розповів з чого все почалося та звідки така любов до ретро-автомобілів.

Прихильність до ретро-речей Олексій Стрембіцький зберігає з самого дитинства і до сьогодення. Чоловік має головний девіз - “З гумором по життю”, підкреслює це тим, що народився 1 квітня, а таку дату слід підтверджувати стилем життя.

Зустрілися з директором музею...звісно у музеї! За його робочим місцем, що також облаштоване старовинним робочим патифоном, касетами та платівками. Поки говорили, навколо бігали кілька десятків дітей, які прийшли сюди на екскурсію.

Відео дня

Ностальгія з дитинства

Колекціонуючи ретро-речі з 1979 року Олексій Стрембіцький згадує, що цікавість до старовинних машин в нього з'явилася ще з юних років. Адже його батько працював шофером, їздив на ГАЗ - АА (полуторка), возив молоко в бідонах.

– Батько часто брав мене малим з собою на роботу, напевне, через це, класичне бачення автомобіля в моєму розумінні мало такий образ – капот, що звужується до передку та оті дві великі круглі фари,– посміхається Олексій. – Тому, коли я подорослішав і вже мав свої гроші, першу машину я обирав відповідно до цього образу. Це став автомобіль ГАЗ-67 (військовий позашляховик), куплений на великі в той час гроші, за 900 карбованців. Хоч спочатку, коли я привіз додому цей автомобіль, з боку родини був шквал непорозуміння, мов, що це за шмат старого заліза, але потім змирились.

Олексій Стрембіцький у молодості полюбляв грати на гітарі. Та і зараз не проти загарти перед відвідувачами.

Після першого автомобіля свою колекцію власник вирішив збільшувати. Почав офіційно працювати в Групі радянський військ у Німеччині та заробляти гроші на життя та нову модель машини. Крім купівлі займався і реставрацією старих автомобілей, як говорить пан Олексій – “Мов Фенікс з старого шматка робив цукерочку”. З дитинства, як і інші хлопці, любив збирати мініатюрні моделі машин, хоч дістати їх в той час було важко, хіба на базарі чи з-за кордону. Нині в музеї ми можемо бачити і колекцію таких мініатюрних моделей різних видів.

– Але ця колекція не така велика в порівнянні з Олександром Вдовиченком, що зібрав їх понад 5036 штук. В мене ж трохи скромніше, але не менш цікава.

Найкраще з кращого

Хоч з кожним роком ретро-автомобілей стає все менше, адже деякі з них знадобилось продати, власник має чим похвалитися. Одним із найцікавіших експонатів Олексій Стрембіцький вважає автомобіль “Москвич - 401” ОРУД міліція. Виготовлений на заводі спеціально для служби міліції.

Неперероблений та нереставрований має 47 кінських сил, що в два рази більше від попередніх випусків цього автомобіля. Іншої такої оригінальної моделі в Україні немає.

Ще однією “родзинкою” музею є трактор універсал 1934 року випуску, що попри свій вік знаходиться в гарному робочому стані та неодноразово витримує на собі зацікавлену малечу. Адже в цьому музеї кожен має змогу доторкнутися до експонатів та сісти за кермо машини чи мотоциклу.

 

– На жаль, не завжди трапляються добросовісні відвідувачі, іноді, завдають шкоди експонатам, відривають ручки на дверях та псують сидіння. Але мусимо терпіти, самі ж перейняли можливість “помацати все що видно” з європейських країн.

Всі старовинні речі директор шукає за допомогою так званої “циганської пошти” або “з вуст у вуста”. Говорить, що по собі є консерватором і не довіряє інтернету, адже там завжди хочуть “купити дешево, а продати дорого”. Вважає, що все ж вдалося зібрати колекцію, якою можна зацікавити людей. Музей приймав і знаменитих відвідувачів в обличчях співачки Альони Вінницької, співака шансону Віллі Токарєва та українського колективу “Піккардійська терція”. Також, приїжджала польська делегація, що через період часу вручила музею диплом, як одному з найкращих музеїв Європи.

“А шуба почекає?”

Незважаючи на досить великі витрати на музей родина директора позитивно відноситься до такої роботи та хобі Олексія. Та все ж, збирати автомобілі власник вже припинив через свій вік (60 років). Говорить, що ще років 10 буде директором, а потім передасть музей під керівництво онука Вадима.

– Не знаю, чи є в нього така велика спрага та любов до ретро-техніки як у мене та моєї команди, але мусить бути хоч би через те, що половини автомобілей оформлені на нього. (Сміється)

Здебільшого, родина підтримує Олексія, особливо його дружина, з якою за його словами, вони разом виховались та мають тягу до старовинного. Згадує, як познайомились з нею в потязі, а після того... “всі після практики додому, а я вже до неї”. Тому й досі має її підтримку в цій справі. На питання, чи не хоче жінка шубу замість нового експонату в музей, Олексій Михайлович жартівливо відповів - “Шуба подождет! Нужно мир поведать!”. В його випадку – нову модель машини.

Акції та конкурси музею

Крім екскурсій, музей часто пропонує благодійні акції на вхід різним категоріям людей: людям з інвалідністю, сиротам, ветеранам війни тощо. Музей має до того ж власний гурт, що демонструє гру на ретро-інструментах. Тому був оголошений конкурс на те, хто зіграє на барабанах краще ніж музикант музею, барабанщик-віртуоз Руслан Ольчедай, переможець міг отримати в подарунок одну з машин музею.

– Грає як Бог і переконує відвідувачів, що це серйозний інструмент, а не джерело підсиленого звуку. – каже Олексій.

Хоч Руслан Ольчедай на похвалу відреагував досить скромно – “Ви мені звичайно дифірамби співаєте, ми просто демонструємо інструменти 80-х років”, але власник наголосив, що деякі учасники після того як чули його гру відмовились від подальшої участі, можливо, тому що на кону стояла і їх власна машина.

Бажання розширюватись

Хоч директор музею цілком задоволений своєю колекцією, підкреслює, що має велике бажання розширювати музей та можливості в ньому.

– Досить цікаво було окрім екскурсій робити невеликі навчальні уроки для учнів та охочих щодо експонатів, як-що працює, той самий патефон чи старий трактор. Думаю, це було б цікаво кожному хлопцеві та навіть дівчині. На жаль, це приміщення дещо далеке від європейських норм, та й місця недостатньо місця для розширення. Але все ж Олексій каже - “Маємо що маємо”. І на цьому дякує Володимиру Скоморовському, який передав своє приміщення під музей.  

Олексій каже, що двері музею відкриті з 11 до 19 години щодня. Музей працює за адресою Соборна,1. Вхід: 30 грн. До 7 років безкоштовно. Також безкоштовно дітям пільговикам, з інвалідністю та ветеранам війни. 

Автор: Дарія ВИШНЕВСЬКА

Читайте також матеріали про експонати цього музею: 
1.“Москвич-407” їздив майже по всьому світі
2. Один из самых редких Jееp-ов выставили на показ в винницком музее
3. "Іван-Вілліс" - або просто ГАЗ-67 виставлений в ретро музеї
4. “Москвич” - легенда куплена за 50 копійок
5. Ганза - справжній трофейний довоєнний автомобіль у ретро музеї
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Це наш вінничанин, це наша Вінниця, це наша молодість, це наша історія, це потрібно берегти і передавати наступним поколінням.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up