"Іван-Вілліс" - або просто ГАЗ-67 виставлений в ретро музеї

"Іван-Вілліс" - або просто ГАЗ-67 виставлений в ретро музеї
У Вінницькому музеї виставлені відразу два легендарних радянських автомобіля ГАЗ-67. Вони не вироблялися масово, але вважаються одним із символів Великої Вітчизняної, тому що цілком відіграли свою роль

У Вінницькому музеї ретро автомобілів виставлені відразу два автомобілі ГАЗ-67. Колись автомобілі, які пройшли війну і післявоєнний час, були кинуті в селах, але завдяки директору музею Олексію Стрембіцькому, були куплені, відреставровані і виставлені в музеї.
- Історія цих автомобілів в цілому не відома, - говорить директор музею ретро автомобілів Олексій Стрембіцький. - Обидва примірники були знайдені в селах, і не в кращому стані. Один військовий 1943 року випуску (праворуч), а інший вже післявоєнний 1948 року. Після півстоліття довелося повозитися з реставрацією автомобілів, що красуються в нашому музеї. До речі, ГАЗ-67 був улюбленим автомобілем маршала Жукова, тому що мав гарну прохідність по болоту.

Відео дня
>



Історія створення військового автомобіля

Забігаючи наперед, можна сказати, що ГАЗ-67 возив сержантів і маршалів, будучи на службі в радянській армії. Служив позашляховик в Державтоінспекції, у геологів і в різних полярних експедиціях. Але спочатку була війна ...
У серпні 41-го, коли Червона армія відчайдушно билася з вермахтом вже під Смоленськом, на Горьківському заводі почали серійне виробництво ГАЗ-64, проектування якого відбувалося в рекордно короткі терміни: 51 добу - з 3 лютого по 25 березня 1941 року. Випуск, правда, був мізерним - за півтора року менше 700 машин, і тривав до 1943 року. У квітні 1943-го автомобіль модернізували: змінили карбюратор і встановили більш широкий міст. Останнє було дуже важливо для стійкості і прохідності. Машині, що отримала ім'я ГАЗ-67 (з 1944-го - 67Б), стало легше йти по бездоріжжю слідом за вантажівками. До 1945 року випустили приблизно 5500 штук 64-х і 67-х. Саме такі всюдиходи сьогодні знаходяться в музеї авто.



ГАЗ-67 - кабріолет воєнних років

Наймасовіший радянський джип воєнного часу був кабріолетом. Наші діди і прадіди доїхали до Берліна на машині з м'яким верхом і навіть без дверей. Замість них у негоду напинали матерчаті пологи, які в суху погоду згортали в трубочку і стягували ремінцями. Колірна гама також мінімально можлива - всі позашляховики забарвлювалися в темно-зелений матовий колір. Передок кузова конструктори запозичили у вантажівки - «полуторки» ГАЗ-ММ. З предметів розкоші у «газика» - розетка для лампи. Також були спеціальні отвори на порогах, в які вставлялися кулемети з лівого і з правого боку. Позашляховик міг тягнути за собою 1850-кілограмову дивізійну гармату ЗІС-3 - а цим могли похвалитися далеко не всі позашляховики того часу.

Міг пройти по будь-якому болоту

Трансмісія на «газику» - повнопривідна, з переднім мостом. Запас тяги був такий, що й коробку, і зчеплення для компактного позашляховика конструкторам довелося майже без змін запозичити у вантажівки ГАЗ-ММ. Повний привід використовували тільки тоді, коли пройти треба було по грязюці або снігу. Автомобіль без проблем рухався в коліях по рідкій грязі, яка повністю приховувала колеса.
Всього в позашляховику налічується чотири бардачка, в одному з яких розташована акумуляторна батарея. В інші поміщали запасні магазини з патронами, снаряди калібру 45 міліметрів.

Характеристика автомобіля:

Повнопривідний автомобіль ГАЗ-67 оснащували 4-циліндровим двигуном полуторки ГАЗ-ММ - об'ємом 3,3 л і потужністю 54 кінських сил при 2800 оборотів на хвилину. Маса автомобіля - 1320 кілограмів. Коробка передач 4-ступінчаста. Двигун, на відміну від американських моторів, міг поїдати навіть те, що і бензином назвати соромно - низькооктановий А-50 і А-60. Витрата палива на 100 кілометрів - 16-18 літрів. В автомобілі встановлено два бензобака - один - під лобовим склом (40 літрів), другий - під сидінням водія (33 літри). Максимальна швидкість - 90 кілометрів на годину.

Старі фото, знайдені в архівах.


Адреса музея: вулиця Соборна,1, автосалон Володимир

Читайте більше про ретро автомобілі за цим цим посиланням - РЕТРО авто.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    да сколько можно этот музей пиарить.

    Anonymous reply Anonymous

    Павлову заплатили...

    Anonymous reply Anonymous

    Лучше уж музей, чем очередной кабак
  • Anonymous

    а де цей музей знаходиться?

    Anonymous reply Anonymous

    а знає хто скільки коштує вхід в музей

    Anonymous reply Anonymous

    там де автоцентр володимир був
  • Anonymous

    прикольная машина Газик была!=) Кстати, а это и по настоящему правда, что машина любимицей Жукова была!

    Anonymous reply Anonymous

    АКТ О передаче Управлению Делами Совета Министров Союза СССР изъятого Министерством Государственной безопасности СССР у Маршала Советского Союза Г.К.Жукова незаконно приобретённого и присвоенного им трофейного имущества, ценностей и других предметов: · Кулоны и броши золотые (в том числе один платиновый) с драгоценными камнями – 13 штук · Часы золотые – 9 штук · Серьги золотые с бриллиантами – 2 пары · Другие золотые изделия (браслеты, цепочки и другое) – 9 штук · Украшения из серебра, в том числе под золото – 5 штук · Металлические украшения (имитация под золото) с драгоценными камнями (кулоны, цепочки, кольца) – 14 штук · Столовое серебро (ножи, вилки, ложки и другие предметы) – 713 штук · Серебряная посуда (вазы, кувшины, сахарницы, подносы и другое) – 14 штук · Шерстяные ткани, шелка, парча, бархат, фланель и другое – 3.420 метров · Меха (скунс, норка, выдра, нутрии, чёрно-бурые лисы, каракульча) – 323 штуки · Шевро и хром – 32 кожи · Дорогостоящие ковры и дорожки больших размеров – 31 штука · Гобелены больших размеров художественной выделки – 5 штук · Художественные картины в золочёных рамах, часть из которых представляет музейную ценность – 60 штук · Дворцовый золочёный гарнитур гостиной мебели – 10 предметов · Художественно выполненные антикварные вазы с инкрустациями – 22 штуки · Бронзовые статуи и статуэтки художественной работы – 29 штук · Часы каминные антикварные и напольные – 9 штук · Дорогостоящие сервизы столовой и чайной посуды (частью некомплектные) – 820 предметов · Хрусталь в изделиях (вазы, подносы, бокалы, кувшины и другое) – 45 предметов · Охотничьи ружья заграничных фирм – 15 штук · Баяны и аккордеоны художественной выделки – 7 штук · Пианино, рояль, радиоприёмники, фарфоровая и глиняная посуда и другие предметы, согласно прилагаемых поштучных описей. Всего прилагается 14 описей. Сдали: заместитель Министра ГБ СССР генерал-лейтенант Блинов А.С. Начальник отдела “А” МГБ СССР генерал-майор Герцовский А.Я. Приняли: Управляющий делами Совета Министров СССР Опарин И.Е. 3 февраля 1948 года г.Москва
  • Anonymous

    просиділи ми сьогодні з дітьми до 12-10. намерзлися... так замок з хвіртки музею ніхто і не зняв...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up