“Москвич” - легенда куплена за 50 копійок

“Москвич” - легенда куплена за 50 копійок
Не багатьом вінничанам пощастило виграти якийсь цінний приз в лотерею. Але одному з щасливчиків все-таки вдалося в 1979 році виграти автомобіль «Москвич-412» за 50 копійок. Тепер до автомобіля, який виставлений у ретро музеї, може доторкнутися будь-який вінничанин.

На перший погляд, автомобіль нічим не примітний, тому що на вулицях таких їздять сотні. Але, якщо зачепити історію цієї машини, то вона дійсно захоплююча. Про це розповів директор музею Олексій Стрембіцький.

- У 1979 році один з вінничан купив лотерейний квиток за 50 копійок. Природно, у нас не багато вигравали, але цього разу нашому землякові пощастило. Виявилося, що його квиток виграшний, а призом якраз був цей самий Іж. Через деякий час, такі «Москвичі» стали не популярними. Нещодавно власник цього по-своєму унікального автомобіля запропонував його як експонат. Ми прийняли рішення виставити його в нашому музеї. Зараз побачити автомобіль, який виграний у лотерею, дуже важко. А тут не тільки можна доторкнутися до виграшу, а навіть посидіти в ньому.

Відео дня

 

Музей відвідує досить багато людей. Хтось приходить з друзями, а хтось і з дітьми. Але незважаючи ні на що, кожен відвідувач знаходить для себе щось цікаве.
- Я прийшла зі своїм сином, так як він любить всякі машинки тощо. Та чого таїти, мені теж цікаво подивитися на раритетні автомобілі і техніку, - каже вінничанка Марія Шкуріна. - Моєму синові Ростиславу дуже сподобалося в музеї. Йому навіть дозволили покататися на маленькій дитячій машинці. Задоволення ми отримали величезне. Я від побаченого і розказаного, а він, напевно від того, що покатався на цьому міні-автомобілі.

Як починалось
«Москвич-412» випускався в 1964-1975 роках. Автомобіль був призначений не тільки для своїх громадян, але й для інших країн, оскільки приблизно 40 відсотків автомобілів йшли на експорт. Але, відступаючи трохи назад, треба згадати про випадки, до чого підштовхнуло автомобілебудівників створити машину з хорошим дизайном у Союзі. У 1959 році в Москві, в районі Сокольники проходила виставка американських автомобілів. Були показані красиві американські автомобілі марки «Кадилак», «Дженерал Моторс», «Плімут», «Шевролет», «Понтіак», «Крайслер», «Додж», «Форд» і «Лінкольн».

Природно, після побачених американських автомобілів, люди перебували в легкому шокові. Саме на тій виставці від Хрущова вперше вилетіла фраза - «Покажем мы вам кузькину мать!» Перекладач від несподіванки розгубився і вимовив незручну фразу про матір Кузьми. У США так і не зрозуміли, що ж мав на увазі радянський лідер.
Однак для дизайнерів і конструкторів це було ковтком свіжого повітря, адже американська школа дизайну переживала тоді злет. Можливо, саме завдяки цій виставці «Москвич – 412» отримав чотири фари на експортній версії.

Космічний дизайн
Слідом за цим 12 квітня 1961 вся країна і весь світ переживає хвилюючу подію - Юрій Гагарін здійснює перший політ людини в космос, що змусило весь світ подивитися на Союз з іншого боку. І «космічна» тема, безумовно, знаходить віддзеркалення в інтер'єрі нового «Москвича», в хвостових плавцях з витягнутими елегантними ліхтарями, в решітці радіатора. Було побудовано 14 прототипів - небачене поле діяльності для дизайнерів. Поступово «Москвич-412» ставав таким, яким ми звикли його бачити.

 

Цікаві факти

1. «Москвич-412» користувався величезним успіхом не тільки в СРСР, а й на Заході. Частка експорту деколи доходила до 50% від усіх випущених автомобілів! Щоб завоювати серця інших країн, були розроблені модифікації з підвищеним рівнем безпеки, з розташуванням керма на правій стороні і навіть експортна модифікація для південних країн.

2. «Москвич-412» не раз перемагав у міжнародних змаганнях. У 1968 році у пробігу «Лондон - Сідней» на 16 тис. Км автомобіль приніс країні четверте місце. Двома рокам пізніше в ралі «Лондон - Мехіко» на 26 тис. Км., Залишивши позаду навіть Ford, зайняв 3-е місце.

3. Заявлена потужність двигуна, встановленого в серійної моделі, становила 75 к.с. На ділі, через різних комісій і перевірок конструктори навмисно занизили показник: недобрати заявлену потужність було набагато гірше, ніж перебрати. Навіть серійний двигун давав чималі можливості для форсировки і при необхідних уміннях з нього можна було «вичавити» до 90 к.с.

4. «Москвич-412» встиг «засвітитися» в радянському кінематографі більш ніж в 25 фільмах. «Неймовірні пригоди італійців в Росії», мабуть, найвідоміший з них.

5. Останній «Москвич-412» був випущений в 1997 році, протримавшись «на плаву», таким чином, цілих 30 років. За цей час він встиг стати справжнім культовим авто: працюючі екземпляри до сих пір можна зустріти на дорогах. Крім того, завдяки своїй теперішній дешевизні і окремо взятим «Кулібіни», з цієї моделі виходять досить цікаві модифікації.

Характеристики:

характеристики
Масово-габаритні
Довжина: 4250 мм
Ширина: 1550 мм
Висота: 1480 мм
Кліренс: 173 мм
Колісна база: 2400 мм
Колія задня: 1270 мм
Колія передня: 1270 мм
Маса: 1045 кг

Коментарі (23)
  • Anonymous

    Мой отец - Петр Пантелеевич Юзвенко, как участник войны получил первую машину Москвич-412 Иж-комби, когда ему было 55 лет, в 64 года получил Москвич - Иж 412, это было в 1989г., когда перед розвалом СССР, многие участники ВОВ получили эти машины. В настоящее время на этом Москвиче Иж-412, я езжу, пробег 49 000км, почти новый, т.к. простояла машина у отца в гараже. Отличная машина трудяга. На строительстве дома, перевозит все строительные материалы. Продавать его пока не собираюсь.
  • Anonymous

    Хорошее ведёрко было.
  • Anonymous

    Скільки коштує екскурсія по музею?

    Anonymous reply Anonymous

    безкоштовно =)
  • Anonymous

    ВОПРОС К КОЛЛЕКЦИОНЕРУ авто и всем в теме:каким образом сохранять такое длительное время хромированные детали корпуса,эффективно защищать их от коррозии,потускнения?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up