«Усі його мрії збулися». Про сьогодення постраждалого від ракетного удару по Вінниці Ромчика

«Усі його мрії збулися». Про сьогодення постраждалого від ракетного удару по Вінниці Ромчика
  • У липні 2022-го маленький Роман Олексів потрапив під ракетний обстріл у Вінниці. Його мама загинула, а хлопчик отримав важкі опіки.
  • Нещодавно у нього була 32-га операція. Попри важку реабілітацію, маленький львів'янин веде активний спосіб життя.

Це — Ромчик. Його історія зворушила не лише Україну, а й світ.

Західні видання не втомлюються розповідати про 9-річного українця, який втратив маму під час обстрілу у Вінниці і ледь не втратив власне життя — 45% тіла дитини вкрили опіки.

Попри невтішні прогнози лікарів, Роман вижив. Непохитна віра й боротьба батька Ярослава передалась й сину. Видання BBC Україна поспілкувалось з татом хлопчика.

Відео дня

Ми також розповідали, що 40-річний чоловік нині присвячує увесь свій час хлопчику. З ним він на операціях у Німеччині. На змаганнях з бальних танців. На музичних виступах. На виставках авто, якими так зацікавився Роман.

Зовсім скоро — танцювальні змагання в Лондоні, до яких хлопчик активно готується. Чоловік хоче показати сину якомога більше куточків світу. І пишається, що він швидко адаптується до різних умов.

«Його дорослість проявляється в його поведінці під час подорожей. Він може самостійно купити квиток, знайти перон, порадити на який транспорт нам потрібно і куди він нас завезе. Дуже добре вивчив німецьку мову і супроводжує мене завжди як перекладач», — розповів Ярослав BBC.

Тепер хлопчик може час від часу знімати компресійну маску (яку носить, щоб опіки менше рубцювалися).

І хоча Ромчика часом втомлюють фізичні випробування, тато намагається організовувати час разом, щоб постійно дізнаватися нове.

«Журналісти питали в нього про його мрії, — розповідає Ярослав. — Він сказав, що всі його мрії вже збулися — на літаку політав, знову почав танцювати, на баяні пограв».

Нагадаємо, 14 липня 2022 року, 7-річний Роман Олексів разом з мамою приїхали навідати дідуся з бабусею зі Львова до рідної для жінки Вінниці. У хлопчика були канікули і Галина вирішила малого повести на медогляд. Вранці того дня Ромчик і мама очікували на прийом у лікаря в клініці «Нейромед», що знаходилася біля Будинку офіцерів. Тоді і були удари ракет по Площі перемоги...

Мама Романа, дружина відомого українського баяніста, декана Львівської національної музичної академії імені Лисенка Ярослава Олексіва, 29-річна Галина — загинула на місці. У її сина близько 45% тіла були вкриті зовнішніми опіками, 35% — внутрішні. 

За життя дитини боролись вінницькі та львівські лікарі. Коли стан Романа вдалося стабілізувати, його доправили у лікарню в Німеччині. Хлопчик і нині проходить лікування і реабілітацію.

 

Читайте також:

Втратив око за два тижні під Авдіївкою. Історія вінницького захисника Івана Лавренюка

За донат виграв 100 тисяч. Щасливчик з Вінниці витратить кошти на лазню для захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up