«Сьогодні проведуть 31-шу операцію». Як почувається Ромчик, постраждалий від ракетного удару у Вінниці

«Сьогодні проведуть 31-шу операцію». Як почувається Ромчик, постраждалий від ракетного удару у Вінниці
  • Роман Олексів 14 липня 2022 року разом із мамою потрапив під ракетний обстріл біля Будинку офіцерів. Жінка загинула на місці, а у хлопчика тіло було вкрито опіками.
  • Дізналися, як почувається 8-річний львів'янин перед наступною операцією.

Маленький львів'янин Роман Олексів разом з татком Ярославом готуються до чергової операції в Німеччині. Цього разу це буде маніпуляція на руці і вона стане для 8-річного хлопчика ...тридцять першою від липня минулого року.

7-річний Роман дивом вижив після ракетного обстрілу у Вінниці, його мама загинула на місці

Нагадаємо, 14 липня 2022 року Ромчик разом із мамою потрапив під ракетний обстріл у Вінниці. У хлопчика близько 45% тіла було вкрито зовнішніми опіками, 35% — внутрішні. Мама Романа, дружина відомого українського баяніста, декана Львівської національної музичної академії імені Лисенка Ярослава Олексіва, 29-річна Галина — загинула на місці.

За життя дитини боролись вінницькі та львівські лікарі. Коли стан Романа вдалося стабілізувати, його доправили у лікарню в Німеччині, де хлопчик і нині проходить лікування і реабілітацію.

Відео дня
14 липня 2022 року ракетний удар вщент знищив діагностичний центр

У грудні минулого року журналіст «20 хвилин» запитала у Ярослава Олексіва, який стан сина. Чоловік розповів, що вони продовжують основне лікування і реабілітацію у Дрездені. Розробляли праву ногу і пальці на правій руці, планували пластичні операції.

Одна операція до 200 тисяч євро

Через місяць виповниться рік, як батько бореться за життя і здоров'я сина. Сьогодні ми поспілкувалися з Ярославом, якраз перед черговою операцією на тілі 8-річного Ромчика в Німеччині. 

— Буде операція на пальцях правої руки. Це вже 31-ша і остання тут операція, далі ми повертаємось в Україну на пів року, — розповів Ярослав Олексів. — Наразі місцеві медики вже не планують операцій, хочуть щоб Роман трішки відійшов від наркозів за цей рік. 

Роман Олексів проходить лікування і реабілітацію в Німеччині

Пластичні операції дитині робитимуть, коли затягнуться рубці і окріпне шкіра.

— Далі потрібно буде слідкувати за рубцями і лише при потребі робити надрізи, якщо рубці будуть тягнути шкіру, — каже чоловік. — Пересадка волосся також ще не на часі. Тому шукаємо далі, хто буде продовжувати за ним спостерігати в Україні і проводити фізіотерапію.

Повернення до України для Романа та Ярослава є приємним моментом, водночас додає нових задач. В Німеччині дороговартісні операції хлопчика покривали страхові поліси. В Україні прийдеться лікуватися за власний рахунок, а йдеться про сотні тисяч умовних одиниць.

— Нам або залишатися на 5-7 років в Німеччині, або жити в Україні, але шукати кошти на лікування, — ділиться батько постраждалого хлопчика. — Це зараз питання вирішується, бо якщо їдемо, то страховка вже не буде діяти і будь-яка наступна операція за наш кошт. Одна операція від 150 до 200 тисяч євро. Зараз намагаємося достукатись до міністра, щоб Романа включили в якусь програму, бо це питання лікування не одного року.

Зіграє на баяні для медиків

Ромчик з мамою Галиною 

Нагадаємо, влітку минулого року, 7-річний Роман Олексів разом з мамою приїхали навідати дідуся з бабусею зі Львову до рідної для жінки Вінниці. У хлопчика були канікули і Галина вирішила малого повести на медогляд. Вранці, 14 липня, Ромчик разом з мамою очікували на прийом у лікаря в клініці «Нейромед», що знаходилася біля Будинку офіцерів.

— Дружина записала сина до двох лікарів, — розповідає Ярослав Олексів. — Спочатку мали зробити процедуру в одному місці, а на 11.00 були записані, щоб зробити розшифрування в іншого лікаря. Вранці вона написала, ще скинула фотографію, що вони вже зробили процедури і якраз маршруткою їдуть в цю клініку. Бачив по її картці, що вона в 10.20 оплатила послуги, чекали, поки їх прийме лікар. Відбулися вибухи. Після цього з нею не було зв'язку.

Родина Олексів до трагедії 14 липня

Останнє, що бачив Ромчик — як його маму присипало частинами будівлі медцентру. Про це він сказав медикам зі швидкої.

— Про смерть Галини ми дізналися не одразу, бо не могли ідентифікувати тіло, — говорить чоловік. — Через три дні її смерть підтвердили за результатами ДНК-експертизи. А Романа ми почали шукати по лікарнях і знайшли. Коли відбувся вибух, його відкинуло і це врятувало йому життя. Він був дуже обпалений, і лікарі не знали, що з ним буде далі.

Місцями опіки досягали кісток дитини. Обгоріло обличчя, верхні та нижні кінцівки, дихальні шляхи. До того ж, закритий перелом лівої руки та кілька уламків від снаряду у черепі.

Ярослав з сином грають на баяні

Наразі відомий баяніст, декан Львівської національної музичної академії імені Лисенка Ярослав Олексів працює онлайн, а з вересня, як буде все добре, піде на роботу у рідному місті. Після одужання, каже чоловік, він з сином обов'язково зіграє концерт для лікарів, які врятували його життя. 

— Ми з дружиною працювали в музичній академії у Львові. Вона — акордеоністка, я — баяніст і в нас Ромчик — баяніст, така сім'я музикантів. Коли ми їхали швидкою, його перевозили до Львова, ми пообіцяли лікарям, які три дні боролися за Ромчика, що ми обов'язково приїдемо ще до них, зустрінемося і обов'язково зіграємо їм концерт. Я Ромчику кажу: одужуй, бо ми маємо вивчити програму і зіграти всім, хто тебе рятував. Але зараз знов місяці зо два не зможе грати через операцію.


Читайте також:

Поранений з Оленівки: дружина азовця досі не знає, де знаходиться її полонений чоловік

«Я не вірю в самогубство». Розслідують смертельне поранення Василя Шевчука у військовій частині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Oksana Spetnaja

    Терпіння і одужання
  • Тетяна Загоруйко

    Господи допоможи роману одужати.
  • Ліна Прокоф'єва

    Боженько допоможи Ромчику  одужати .
  • Алла Черняховская

    Ви або труси одягніть або хрестик зніміть. Саме мама Романа буде вшанована на стелі пам’яті, репортажем про який ви накидали гівна на вентилятор. Ви не краще нака/цапів, а набагато гірше. Бо то ворог і нам він не бажає нічого людяного, а ви їх наслідки!!! Намалювали з якось бодуна міліончікі, яких в реальності немає,щоб визивати розбрат у державі!!! Ви/ро/дки!! Наш фонд оплатив половину стели! Проект ВЕСЬ зроблено безкоштовно. А вам би хайпанути на горі людей. Конче/ні

    Алла Черняховская reply Алла Черняховская

    Наталья Грущенко
    😂😂 жмур

    Наталья Грущенко reply Алла Черняховская

    Алла Черняховская Одесса - жемчужина Империи. А ваши вышиванко-кастрюльные колхозники уже столько беды наделали. Недолго вам осталось.

    Алла Черняховская reply Алла Черняховская

    Наталья Грущенко на адессах харашо видно Вінницю? Ботяря❗️

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Алла Черняховская

    Алла Черняховская яким чином ваш коментар стосується цього матеріалу? І у чому саме ваше зауваження?

    Наталья Грущенко reply Алла Черняховская

    Алла Черняховская  Цілком пристойний ЗМІ. А ви труси можете надіти на свою кастрюлю, самі знаєте яку.

keyboard_arrow_up