«Про повернення в Україну я подумаю потім»: як проходить лікування вінничанки за кордоном

«Про повернення в Україну я подумаю потім»: як проходить лікування вінничанки за кордоном
Людмила Овсійчук. Фото з архіву 20minut.ua
  • Люді діагностували мієлодиспластичний синдром, на тлі якого розвинувся рак крові. Дівчина змогла побороти онкологію, але лікарі попередили, що ризик рецидиву — 100%. 
  • Єдиним шляхом до одужання було проведення трансплантації. Майже півроку тому таку процедуру вінничанці провели в турецькій клініці. 
  • Дівчина досі перебуває за кордоном. Розповідаємо, як проходить її реабілітація і коли вона планує повертатися додому.

Багато наших читачів підтримали Людмилу Освійчук в її прагненні одужати. Тому ми намагаємося регулярно писати про Люду і розповідати про ключові моменти її лікування.

Нагадаємо, що у грудні минулого року на програму «Лікування за кордоном» з держбюджету було додатково виділено понад 233 мільйони гривень. Понад сто пацієнтів, серед них і вінничанка, отримали шанс на повноцінне одужання.

Всередині січня Люда прилетіла до Стамбула. У турецькій клініці дівчина пройшла необхідні обстеження, а невдовзі їй провели трансплантацію кісткового мозку. На початку лютого, після 24 днів у стерильному боксі, дівчину виписали, кістковий мозок почав приживатися.

Відео дня

З тих пір пройшло понад сто днів. Думаємо, що деяким з вас буде цікаво дізнатися, як Люда почуває себе зараз і коли вона планує повернутися додому, адже період реабілітації довготривалий. 

Люда пише, що життя після трансплантації сповнене сюрпризів, і навіть майже через півроку з моменту її проведення, говорити, що найскладніше вже позаду, не можна. Дівчина до цих пір у Туреччині. Нещодавно їй повторно зробили аналіз на химеризм — визначає відсоток приживлення кісткового мозку — і він, на щастя, знову показав 100%. 


Люда в Туреччині. Фото з її фб-сторінки

Дівчина розповідає, що відчуває себе непогано, сил додалося, апетит покращився, і нудота докучає тепер значно менше. Щодва тижні Люда їздить в лікарню на плановий контроль, де враховуючи результати аналізів, лікар коригує прийом препаратів.

Не минулося без ускладнень. Впродовж трьох останніх тижнів у Люди йде реакція «трансплантат проти хазяїна» у печінці. Лікарі підвищили дозу імуносупресанту, завдяки йому РТПХ вдається контролювути. 

В Туреччині також карантин. Люда пише, що дуже хоче вийти на повноцінну прогулянку, але страшно і не бажано. Максимум, що може собі дозволити, це вечірню прогулянку навколо будинку, де вона зараз винаймає квартиру. 

— Весь карантин просиділа вдома, імунітету не було, тому виходити кудись під час спалаху вірусу було для мене вкрай небезпечно. Півторамісячне перебування у чотирьох стінах на користь не пішло. Деякі препарати, які я маю приймати, негативно впливають на м’язи та суглоби. Мені було корисно багато ходити, я цього робити не могла, тому маю зараз з цим проблеми, — розповідає Людмила Овсійчук. — Зараз ситуація трішки стабілізувалася, можу вийти подихати свіжим повітрям. 

На реабілітації за кордоном Люда перебуватиме ще як мінімум півтора місяці. Яким чином повертатиметься потім додому, також ще не знає, адже авіасполучення до того часу можуть не поновити. 

— Про повернення я подумаю вже потім. Зараз найважливіше лікуватись і відновлюватися, — говорить дівчина. — Коли я прилечу в Україну, буду й там продовжувати свою реабілітацію. Потім мені ще довго доведеться літати в Стамбул на контроль, але сподіваюся, що в результаті все складеться добре.

 

Читайте також:

Новий кістковий мозок Люди Овсійчук — запрацював. Як проходила її реабілітація після пересадки

Вінничанці Людмилі Овсійчук провели трансплантацію кісткового мозку

Вінничанка, якій збирали гроші на трансплантацію кісткового мозку полетить на лікування

«Мене вбиває не рак...»: чому вінничанки пікетували під Міністерством охорони здоров’я

«Ваша сестра розуміє, що помирає». Про життя в очікуванні трансплантації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up