Новий кістковий мозок Люди Овсійчук — запрацював. Як проходила її реабілітація після пересадки

Новий кістковий мозок Люди Овсійчук — запрацював. Як проходила її реабілітація після пересадки
Люда Овсійчук. З архіву 20minut.ua
  • Люді діагностували мієлодиспластичний синдром, на тлі якого розвинувся рак крові. Дівчина змогла побороти онкологію, але лікарі попередили, що ризик рецидиву — 100%.
  • Єдиним шляхом до одужання було проведення трансплантації. Кілька тижнів тому ця процедура була виконана у турецькій клініці. Вчора, 7 лютого, Люду виписали.

Багато наших читачів підтримали Людмилу Освійчук в її прагненні одужати. Тому ми намагаємося регулярно писати про Люду і розповідати про ключові моменти її лікування. 

Нагадаємо, що у грудні на програму «Лікування за кордоном» з держбюджету було додатково виділено понад 233 мільйони гривень. Понад сто пацієнтів, серед них і вінничанка, отримали шанс на повноцінне одужання. 

Всередині січня Люда прилетіла до Стамбула. У турецькій клініці дівчина пройшла необхідні обстеження, а невдовзі їй провели трансплантацію кісткового мозку. У п’ятницю, 7 лютого, після 24 днів у стерильному боксі, дівчину виписали.  

«Людочка вже не могла дочекатись, щоб скоріше звільнитись від цілодобових крапельниць і нарешті вирватись на свободу. Зараз Люда більш-менш нормально себе почуває. Лікарі кажуть, що трансплантація пройшла успішно, кістковий мозок приживається, аналізи крові піднялись», — йдеться у «Групі допомоги Людмили Овсійчук».

Люда з лікарями турецької клініки. Фото: «Група допомоги Людмили Овсійчук»

Зараз у житті дівчини розпочався важливий період реабілітації. Протягом кількох наступних місяців Люда житиме у Стамбулі під наглядом лікарів. Весь цей час їй доведеться приймати багато підтримуючих організм препаратів. 

«Більша половина днів у боксі пройшла дуже добре. Люда почувалася нормально. Але потім ускладнення пішли одне за другим. Я не знаю, як Людочка їх пережила. У не був мукозит третього ступеню info», — пише сестра Люди Олеся. 

Люда не могла їсти, пити, ковтати таблетки і навіть слину. Певний час не могла говорити, тому писала на аркуші. Знеболювальне не допомагало. Люду перевели на внутрішньовенне харчування. 

«Волосся випало. Додалася маткова кровотеча і періодичні кровотечі з носа. Було дуже незвично, коли посеред ночі Люді робили аналіз на тромбоцити, а вже о п’ятій ранку швиденько їх вливали. Після кількох вливань кровотечі припинились», — продовжує Олеся.

Часто у Люди була нудота, рвота, нестерпний головний біль, температура. Згодом до всього цього додалися сильні болі в кістках. Через це Люда не могла розслабитися ані вдень, ані вночі.

Люда з лікарями турецької клініки. Фото: «Група допомоги Людмили Овсійчук»

На ранок, після однієї з таких ночей, до Люди з Олесею прийшла старша медсестра і радісно їм щось розповідала турецькою. Але вінничанки її не розуміли. Тоді медсестра показала аналіз крові і дівчата не повірили власним очам — показники виросли. Це означало, що новий кістковий мозок запрацював. З того дня стан Люди поступово почав покращуватися. З'явився імунітет. Ускладнення почали проходити. І врешті, Люду виписали. 

Читайте також:

«Ваша сестра розуміє, що помирає». Про життя в очікуванні трансплантації

«Мене вбиває не рак...»: чому вінничанки пікетували під Міністерством охорони здоров’я

Вінничанка, якій збирали гроші на трансплантацію кісткового мозку полетить на лікування

Вінничанці Людмилі Овсійчук провели трансплантацію кісткового мозку
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up