Міліціонер VS поліція. Колишній дільничний знайшов корупцію в долі службової квартири

Міліціонер VS поліція. Колишній дільничний знайшов корупцію в долі службової квартири
Олексій Болюх (57): «Раніше, коли проходив повз міліцію, мене запрошували поспілкуватися. Повага була до пенсіонерів. А сьогодні інше ставлення. Говорю зі слідчим в фойє по своїй справі, а начальник райвідділу виганяє мене... Не туди котимося»
  • Побачив рішення міськради на офіційному сайті, зробив кілька запитів і дзвінків та дійшов висновку — в поліції підробили документ, щоб зняли з квартири статус службової.
  • Колишній міліціонер пройшов 9 судів, перш ніж добився порушення кримінального провадження. Тепер воює з бездіяльністю слідства. Навіщо йому все це?

Слідкував, писав заяви, скарги і судився. Немирівчанин Олексій Болюх, який раніше служив в міліції й пішов на пенсію з посади дільничного, воює зі співробітниками поліції. Чоловік каже, що знайшов корупцію в історії квартири, отриманої як службове житло колегою по службі. Нещодавно статус службової з квартири зняли. Щоб можна було продати? Пенсіонер добився відкриття кримінального провадження.

За словами Олексія Болюха, він на сайті міськради знайшов рішення по квартирі, яку свого часу надали як службове житло іншому співробітнику міліції. Це було ще в 2010-му році. Від знайомої чиновниці чоловік тоді дізнався, що міг у порядку черги отримати цю квартиру, але її віддали іншому міліціонеру.

— Отримавши право на цю квартиру, він жодного дня в ній не жив, а згодом взагалі перевівся на Вінницю, — говорить Олексій Болюх. — Я наполягав, якщо людина працює у Вінниці, то треба щось вирішувати. Але тоді нічого не вирішили. За моїм наполяганням Немирівська міськрада створила комісію, яка мала слідкувати, чи хтось користується даним житлом…

Відео дня

Олексій Болюх не довів порушень в наданні спірної квартири іншому. Навіть до суду позивався, але програв. Минули роки і ось, навесні цього року, колишній міліціонер натрапив на документ про наболіле йому житлове питання.

Протокол підробили чи ні?

— Знайомлячись на сайті із рішеннями міськради, мені в очі впало рішення 482 від 2 квітня 2018-го року. Дивне рішення, — каже співрозмовник. — Його винесли на підставі, як я потім дізнався, підробленого протоколу і зняли статус службової з цієї квартири. Я зробив запит на міську раду, і мені надали всі наявні документи, в тому числі протокол засідання комісії. Я подзвонив людям, які були там вписані членами і з якими я працював. Вони сказали, що нічого про це не знають. На другий день під’їхав з протоколом в райвідділ і показав їм. Вони в один голос заявили: вперше бачать протокол, не голосували. Єдина особа, яка засвідчила, що приймала участь в голосуванні, — це керівниця секретаріату Немирівської поліції, яка є тіткою того самого міліціонера, що цю квартиру получив.

Як тільки з’ясував ці моменти Олексій Болюх, одразу написав заяву про злочин. Але Немирівський райвідділ розглянув її в порядку звернень громадян. Не одразу, але пенсіонеру МВС вдалося примусити поліцію відкрити провадження за фактом службового злочину. Для цього він судився.

Суді йшли в самовідвід

— Щойно я подав скаргу до Немирівського райсуду про неправомірні дії поліцейських, почалося саме цікаве, — розповідає Олексій Болюх. — Всі судді взяли самовідвід. Це таке вперше було в Немирівському районі.

Апеляційний суд розподілив розгляд скарги немирівчанина до Тульчинського суду. Там спочатку відмовили Болюху в розгляді, але він оскаржив це. І апеляційна інстанція повернула заяву немирівчанина тульчинським суддям назад. Врешті суддя Саламаха зобов’язав немирівську поліцію внести відомості по заяві Болюха до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Але і після такої ухвали, як говорить немирівчанин, поліція не відкрила провадження (мала зареєструвати його заяву про службове підроблення протягом 24 годин). Колишній співробітник дізнався через чергового, що його заява лежить без виконання на столі в начальника.    

— Тільки коли я подзвонив на «102» і на гарячу лінію Нацполіції, слідчий по факту ухвали вніс дані в реєстр досудових розслідувань, — говорить Олексій Болюх. — Але при цьому він невірно зазначив статтю. Порушив по підробці документів замість службового підроблення. Я звернувся в прокуратуру, і за моєю вимогою зробили перекваліфікацію.

Не та фабула злочину

Та Олексію Болюху було знову не все гаразд. Він хотів, щоб фігурантами провадження були люди, що підписали протокол засідання — заступник начальника главку та секретарка комісії.

— В Немирівському райвідділі змоделювали фабулу злочину так, щоб прізвище керівника не фігурувало, — говорить співрозмовник, який вступив у названу справу в якості потерпілого теж за рішенням суду (слідчий відмовлявся визнати потерпілим заявника). — Слідчий вписав членів ліквідаційної комісії Немирівського райвідділу, які не знали, не голосували і вперше від мене почули про це рішення. А прізвище Сокирана і секретарки не вказав. Сказав потім: «Олексій Васильович, я людина маленька»…

Чи думає Олексій Болюх, що особисто заступник начальника главку має стати підозрюваним в ініційованому ним кримінальному провадженні? Чоловік каже, що того, хто дійсно завинив, має викрити розслідування.

— Начальнику могли під каву на підпис підсунути. Він міг не знати, а міг і здогадуватися, — говорить Олексій Болюх. — Я впевнений, що хтось в місті Немирові це зробив чи попросив і запевнив, що все буде тихо. Стільки років пройшло. Вони просто не уявляли, що я зреагую.

Днями Олексій Болюх дізнався, що матеріли ініційованого ним провадження передали в прокуратуру. Щоб закрити чи для проведення розслідування прокурорським слідством? Пенсіонер з’ясовує це шляхом офіційної переписки зі слідчим, бо адекватної відповіді на усні запити, каже, йому не дали.    

Відповідь поліції: «Ми нічого не порушили»

Про звернення в редакцію Олексія Болюха розповідаємо прес-офіцеру обласної поліції Анні Олійник. Просимо зустрічі з Сергієм Сокираном, що підписав той самий протокол. Але речниця надіслала готовий коментар:

...На момент отримання житла, квартира мала нежитловий стан. За власні кошти Липовським було зроблено капітальний ремонт вказаної квартири. Відтак, ліквідаційна комісія УМВС України у Вінницькій області ... ухвалила рішення клопотати перед МВС України та Немирівською міською радою щодо виключення квартири із числа службових.

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 23.09.2009 р. №1037 «Про порядок розподілу квартир, що придбані Державною іпотечною установою» 01.02.2010 року Координаційною радою Немирівської міської ради було погоджено список громадян, яким надаються придбані квартири у м. Немирів, вул. Соборна, 171-А, в т.ч. і громадянину Липовському Р.М., який на той час перебував на службі у Немирівському РВ УМВС України у Вінницькій області та стояв на квартирній черзі з 2000 року. Загалом він пропрацював більше 18 років в міліції, був звільнений у 2015 році через скорочення штатів. Правових підстав щодо питання про позбавлення права користування та проживання у цій квартирі Липовського та його сім’ї не виникало. На момент отримання житла, квартира мала нежитловий стан. За власні кошти Липовським було зроблено капітальний ремонт вказаної квартири. Відтак, ліквідаційна комісія УМВС України у Вінницькій області, розглянувши звернення Липовського, ухвалила рішення клопотати перед МВС України та Немирівською міською радою щодо виключення квартири із числа службових».

Також журналіст зателефонувала двом співробітникам Немирівської поліції, які були членами комісії і які Олексію Болюху в усній розмові сказали, що за рішення про зняття статусу службової з квартири не голосували. На дзвінки відповів тільки один поліцейський, але й той не захотів ні підтвердити, ні спростувати розказаного героєм статті. Відмовився говорити на цю тему зовсім.

Телефонуємо секретарю житлово-побутової комісії, яка, на думку Олексія Болюха, була зацікавленою в підробці протоколу через родинні зв’язки з користувачем службової квартири.

— Я Липовського тітка? Йому років 45, мабуть, а мені 40, — реагує сміхом Наталя Остапова. — В мене ще 23 квартири таких, то що, я всім тим людям тітка? Ой, насмішили… Ми 10 років не могли узаконити ці квартири, а потім отримали вказівку МВС їх розслужбовити. Приймаючи рішення, ми нічого не порушили. Це просто така скандальна людина.     


Читайте також:

Забрав з поліції вкрадений велик, який сам і знайшов. Допомогло втручання преси

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

Богдан сам знайшов вкрадений у нього велосипед, а слідчого знайти не може

Булінг є, але не документується. Що радять в ювенальній поліції батькам і дітям?

Вінничани приголомшили рівнем довіри до судів. А що думають судді про реформу?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up